Τα λένε σύντομα κατ’ ιδίαν, Νίκος Αναστασιάδης-Αλέξης Τσίπρας

Συνομιλίες, είτε στη Λευκωσία είτε στην Αθήνα, θα έχουν σύντομα, και σίγουρα πριν την πραγματοποίηση τη νέας συνόδου της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων( ΚΥΠΕ).
 
Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, και οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να καταλήξουν σε ημερομηνία πραγματοποίησής της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο νωρίς τον Μάρτιο
 
Η ίδια πηγή σημείωσε πως υπάρχουν διάφορα θέματα που οι δυο πλευρές πρέπει να συζητήσουν σε ανώτατο επίπεδο, τα οποία   αφορούν τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.
 
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, το διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τις συζητήσεις τέθηκε το ζήτημα που αφορά την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους-το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να συνδυάσει με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων-και το πώς Αθήνα και Λευκωσία το χειρίζονται από κοινού ενώπιον της Ε.Ε., με βάση τη θέση τους πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της.
 
Η ίδια πηγή είπε πάντως πως με βάση τις επαφές του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Βρυξέλλες, φαίνεται να γίνεται κατανοητό από τους κοινοτικούς αξιωματούχους πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ε.Ε.
 
Σημείωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για να ξεκινήσει ο διάλογος για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., και ως εκ τούτου ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε και αυτό το θέμα στην Αθήνα, ειδικότερα με τον κ. Κατρούγκαλο που ασχολείται με αυτό.
 
Ερωτηθείσα για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ίδια πηγή ανέφερε πως η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό.
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ