Πάνε για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο νωρίς τον Μάρτιο

Στις πρώτες ημέρες του Μάρτη τοποθετείται πλέον χρονικά η συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη(σ.σ. γραπτή δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε), έπειτα από τη συνάντηση Νίκου Αναστασιαδή-Μουσταφά Ακιντζί.
 

Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και σε αυτή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβησαν σε απολογισμό των εξελίξεων κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, καθώς και των συζητήσεων των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν.

Όσον αφορά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνέχισή της σε πολιτικό επίπεδο, και οι δύο ηγέτες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν σε συνεργασία με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη σύγκλιση της νωρίς τον Μάρτιο. Η σύνθεσή της θα είναι η ίδια με εκείνη της Γενεύης. Δηλαδή: Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αποφασίστηκε, ωστόσο, το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως οι δύο ηγέτες συναντώνται κατά τον μήνα Φεβρουάριο μια φορά την εβδομάδα, με την επόμενη συνάντησή τους να έχει οριστεί για τις 9 του μήνα.  
 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.  

 

Η δήλωση Έιντε 

Σε γραπτή δήλωσε που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφέρει ότι:  

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε .Οι δυο ηγέτες συνοδεύονταν από τους διαπραγματευτές τους κ. Οζντίλ Ναμί και κ. Ανδρέας Μαυρογιάννη.
 
Οι ηγέτες ανασκόπησαν τις εξελίξεις από τη Διάσκεψη για την Κύπρο που συνήλθε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου και την επακόλουθη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στο Μοντ Πελεράν, στις 18-19 Ιανουαρίου.

Υπογράμμισαν την ισχυρή τους αποφασιστικότητα για διατήρηση του παρόντος μομέντουμ και πως σύμφωνα με τη δήλωση της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου, οι ηγέτες αποφάσισαν για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.
 
Σε σχέση με αυτό, συμφώνησαν τα ακόλουθα:
 
*Θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά το μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων.
 
*Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.

 

*Οι ηγέτες ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Μαρτίου.
 
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου».  
 

Δεν συζητήθηκαν οι τέσσερις ελευθερίες
Νωρίτερα, επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών προς τους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως είχαν μια δημιουργική συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η παραπέρα πορεία των συνομιλιών, για να προσθέσει πως σχετικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. «Και θεωρώ ότι δεν χρειάζονται πάρα πέρα δηλώσεις πέραν από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Η.Ε., που είναι και ουσιαστικό και κατατοπιστικό για την πορεία που θα ακολουθήσουμε από τούδε και στο εξής», υπέδειξε.
 
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλει να ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για το οποίο ρωτήθηκε, υπέδειξε ότι δεν έχει συζητηθεί ποσώς και πως συζήτησαν για τη μεθοδολογία της πάρα πέρα πορείας.
 
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, είπε πως ήγειρε το θέμα και κατά τη χθεσινή (σ.σ. με τον κ. Έιντε) και κατά τη σημερινή συνάντηση, ότι όσα λιγότερα λέγονται, τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο.

«Συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται, είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά, δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δυο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων επιδιώκουν», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 

 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα