Γ. Περδίκης: Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μας για τη διεθνή διάσκεψη

Απαισιόδοξος εξήλθε από το προεδρικό ο κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση των ανησυχιών του Κινήματος σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο κυπριακό. Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως υπήρξε αδρομερής κατά την έκφραση του ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας την ελλιπή ενημέρωση που όπως υποστήριξε υπάρχει.

Τόνισε επί τούτου πως κατήγγειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εδώ και ένα μήνα υπάρχει απαγόρευση στην πρόσβαση των πρακτικών των συζητήσεων για το κυπριακό.

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών έδωσαν στο Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση τους σε σχέση με την αναμενόμενη πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης.  «Η δική μας η θέση είναι ότι μια διεθνής διάσκεψη πρέπει να γίνει αφού προετοιμαστεί σωστά και ολοκληρωμένα, αφού συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και υπάρχει ακτίνα συμφωνίας.Οπως και όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς και να υπάρχει ακτίνα συμφωνίας, να υπάρχουν συγκλίσεις σημαντικές.  Σε καμία περίπτωση σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη δεν πρέπει να συζητηθούν άλλα θέματα παράμονο το θέμα των εγγυήσεων, αφού και σε αυτό το θέμα υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη πρέπει οπωσδήποτε να καλεστούν για να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η ΚΔ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν και παραμένει η δική μας η θέση» ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης.
Ρωτηθείς κατά πόσο η θέση αυτή έγινε κατανοητή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Περδίκης υπέδειξε πως κατανοητή έγινε αλλά αποδεχτή δεν έγινε. Και αυτό πρόσθεσε είναι κάτι που μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας προβληματίζει.

Ο Γιώργος Περδίκης εκτίμησε πως στην Ελβετία αν ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη, θα υπάρξει και κατάθεση χάρτη για το εδαφικό. «Συμφωνία δεν ξέρω αν θα υπάρξει και αυτό είναι ζήτημα. Θα συμφωνήσουν σε χάρτη πριν πανε σε διεθνή διάσκεψη ή θα είναι αρκετή όπως λέει ο Ακιντζί η κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές για να καθοριστεί ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη» διερωτήθηκε.

Αυτό τόνισε «είναι ένα από τα ερωτήματα που θέσαμε στον Πρόεδρο και δεν πήραμε πλήρη απάντηση η οποία να μην χωρεί καμία αμφιβολία και επιφύλαξη.

Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως παραμένει η θέση ότι δεν δεχόμαστε τουρκικές και άλλες ξένες εγγυήσεις.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε πως είπε κατάματα κατά την έκφραση τους στον Πρόερο της Δημοκρατίας, ότι δεν είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού ευρύτερα να έρθει ενώπιον του μια συμφωνία η οποία να μην τύχει της υποστήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

 

 

Στο Προεδρικό βρίσκονται ήδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαίδης.
  

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα