Το Ανώτατο ως επιλογή και μια πιθανή ήττα που κανείς δεν θα ήθελε να χρεωθεί...

Ο δρόμος προς το Ανώτατο, κατά γενική ομολογία, αποτελεί μονόδρομος, καθώς είναι το μοναδικό αρμόδιο Σώμα που μπορεί αποφασίσει για το ποιος τελικά έχει δίκαιο, με βάση πάντοτε το Σύνταγμα, ανάμεσα σε Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή, οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σε σχέση με την πολύκροτη έρευνα για τα χρυσά διαβατήρια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρωτοφανής κόντρα των Γενικών, οι αναπόφευκτες συγκρίσεις και ο μονόδρομος

Δείχνοντας εξαρχής τη σύγκρουση που αναμένετο να ακολουθήσει, ο Γενικός Ελεγκτής, πριν ακόμη λάβει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ως προς την έρευνα που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο σε περίπτωση που του τεθεί βέτο, κάτι το οποίο έδειξε επίσης πως οι σχέσεις των δύο, δεν θα ήταν οι ίδιες, όπως Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όπου υπήρχε κοινή συνισταμένη.

Εξάλλου, ο διορισμός ενός πολιτικού προσώπου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν αναμενόμενο πως σε αρκετές περιπτώσεις θα έβαζε στο στόχαστρο την Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο, δεν έκρυψε την δυσφορία της προς το πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή, με τον ίδιο τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να αναφέρει μάλιστα πως κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια και «ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι ο ρόλος του δεν είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις ή οι απαντήσεις σε υπουργούς, ή οι προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλους θεσμούς. Και δεν είναι μια φορά, είναι κάτι παραπάνω που το έχει πράξει».   

Η νέα ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή, μέσω της οποίας κατάγγελλε την άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να παραδώσει στοιχεία για 18 πολιτογραφήσεις, πυροδότησε την έκρηξη του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος αρχικά τον κάλεσε σε τάξη, κάνοντας τους υποδείξεις, πως δεν μπορεί να υποσκάπτει τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ από Σαββίδη σε Ελεγκτή-Τον έστησε στον τοίχο και… απασφάλισε

Μια ανακοίνωση, η οποία αναμφίβολα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αυστηρή προειδοποίηση στον Γενικό Ελεγκτή, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο να ζητήσει την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως δηλαδή έγινε και με τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Ο Γιώργος Σαββίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης, κράτησε χαμηλούς τόνους και είχε δημιουργήσει γέφυρες ακόμη και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ίσως και ποτέ, τουλάχιστον δημόσια, δεν ήρθε σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε άλλο αξιωματούχο ή πολιτικό.

Ωστόσο, στην δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, είδαμε ένα άλλο Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος ανέβασε τους τόνους και κατακεραύνωσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τραβώντας την ίδια ώρα κόκκινες γραμμές. Η στάση του Γενικού Εισαγγελέα, σίγουρα δεν ήταν με αυτή που μας έχει συνηθίσει ενόσω ήταν υπουργός, κάτι που δείχνει τόσο την έντονη αντίδραση του ιδίου για την συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης. Άλλωστε, ως νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης, είναι προφανές πως οι θέσεις και το ύφος με το οποίο τις εξέφραζε, αντικατοπτρίζουν και τα αισθήματα που στην ίδια την Κυβέρνηση επικρατούν, έναντι της συμπεριφοράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Την ίδια ώρα, το ύφος και ο τόνος του Γενικού Εισαγγελέα, θα μπορούσε να εκληφθεί ως επρόκειτο για δεύτερη προειδοποίηση στον Γενικό Ελεγκτή, αφού του υπέδειξε μια σειρά ενεργειών του, δείχνοντας του πως ξεπέρασε τα όρια.

Από την άλλη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέμεινε στη θέση του, δηλαδή ότι διαφωνεί με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και πως η Υπηρεσία του μπορεί να διεξάγει έρευνα, ανεξαρτήτως της έρευνας από την Ερευνητική Επιτροπή. Ωστόσο, χαμήλωσε τους τόνους και υπέδειξε πως το Ανώτατο μπορεί να επιλύσει μια διαφορά μεταξύ κρατικών αξιωματούχων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει Ανώτατο για... ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Γενικό Εισαγγελέα ο Ελεγκτής

Το καυτό ερώτημα όμως είναι ποιος θα κάνει το πρώτο το βήμα; Ένα βήμα, που μπορεί να χαρακτηριστεί, και από τις δύο πλευρές, καθοριστικό, όχι μόνο για την παρούσα υπόθεση αλλά και για τις επόμενες υποθέσεις που θα τύχουν διερεύνησης και από τους δύο θεσμούς.

Από τη μια ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα ήθελε να προσφύγει πρώτος στο Ανώτατο, σε σχέση με τη διαφωνία επί των ερευνών, αφού αυτή η ενέργεια θα βρει κατηγορούμενη και την Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο μπορεί να αποταθεί στο Ανώτατο και για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, σε περίπτωση που έχει στα χέρια της τέτοια στοιχεία που να στοιχειοθετούν ανάρμοστη συμπεριφορά.
 
Σε περίπτωση προσφυγής, μια πιθανή αποτυχία, θα οδηγήσει από τη μια την Κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα, ειδικά μετά και τα όσα δήλωσε στη δημοσιογραφική διάσκεψη του ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ήταν κάθετος. Από την άλλη, θα δώσει ακόμη περισσότερο «θάρρος» στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να θέλει να διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα κρίνει ο ίδιος σκόπιμο, ζητώντας τα σχετικά στοιχεία που Υπηρεσία του θα θεωρεί πως πρέπει να της παρέχονται.

Από την αντίπερα όχθη, ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο. Ωστόσο μια ενδεχόμενη αποτυχία, πιθανόν να την βρίσκει μπροστά του και στις επόμενες έρευνες που θα διεξάγει η Υπηρεσία του, καθώς την απόφαση του Δικαστηρίου θα επικαλείται η Νομική Υπηρεσία. Παράλληλα, θα πληγεί η αξιοπιστία και το κύρος του Ελεγκτή, καθώς και ο ίδιος εμφανίστηκε κάθετος ως προς την νομιμότητα των ενεργειών του.

Το επόμενο επεισόδιο της κόντρας των δυο Γενικών, αναμένεται να παιχθεί στην επικείμενη κατ’ ίδιαν συνάντηση που προανήγγειλαν, όπου θα διαφανεί αν οι διαφωνίες θα παραμείνουν ή εάν οι δυο αξιωματούχοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο πλευρές θα μελετήσουν καλά τα επόμενα τους βήματα, καθώς κανείς από τους δύο δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί ήττα στο Ανώτατο, η οποία στο τέλος, μετά και τα όσα δημόσια λέχθηκαν, θα γυρίσει μπούμερανγκ...  

Δειτε Επισης

Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης