Δριμύ κατηγορώ από Σαββίδη σε Ελεγκτή-Τον έστησε στον τοίχο και… απασφάλισε

Στα άκρα η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των δύο θεσμών, Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση με τις έρευνες για τα διαβατήρια και την άρνηση του Υπουργείο Εσωτερικών να παραδώσει στοιχεία για 18 πολιτογραφήσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον Γιώργο Σαββίδη να καλεί σε τάξη τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και να του υποδεικνύει πως ο χειρισμός της εν λόγω υπόθεσης είναι δική του αρμοδιότητα, ο οποίος ωστόσο από την πλευρά του απάντησε πως δεν είναι υπό την κηδεμονία κανενός. 
 
Στον απόηχο της σύγκρουσης των δύο θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέας επανήλθε... δριμύτερος, όπου σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε το μεσημέρι, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή, όπου με αυστηρό και έντονο ύφος, ανέφερε πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων με σκοπό να εκφοβίσει, ενώ τράβηξε κόκκινη γραμμή, ξεκαθαρίζοντας του πως δεν μπορεί να διεξάγει παράλληλη έρευνα. 
 
Ο Γιώργος Σαββίδης, θέλησε να υπενθυμίσει πως μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, δόθηκαν οδηγίες για ποινική έρευνα, τονίζοντας πως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προσθέτοντας πως οι φωνές από την κοινωνία είναι απόλυτα δικαιολογημένες και συμφωνεί πως πρέπει να υπάρξει κάθαρση.
 
«Θέλω εξ αρχής να πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τη συγκάλυψη οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Σαββίδης, τονίζοντας την ίδια ώρα πως «ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται σε επικοινωνία με μια ομάδα ανακριτών, ωστόσο είναι μια υπόθεση με πολύπλοκες νομικές δυσκολίες και πολύπλοκα νομικά θέματα».
 
Έστησε στον τοίχο τον Ελεγκτή
Περνώντας στην αντεπίθεση σε σχέση με τις ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή και την έρευνα που διεξάγει για τα διαβατήρια, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε αρχικά πως σέβεται τους θεσμούς, ωστόσο τόνισε πως «θα ήμουν ευτυχής αν ο Γενικός Ελεγκτής πέραν από τη φραστική έκφραση σεβασμού, να έδειχνε και έμπρακτα μέρος αυτού του σεβασμού. Από την πρώτη ημέρα που έμαθε ότι η εκτελεστική ζήτησε γνωμοδότηση από Γενικός Εισαγγελέα, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ με προφανή σκοπό να εκφοβίσει και να αποδομήσει προκαταβολικά τον Γενικό Εισαγγελέα».
 
Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, ο οποίος μιλούσε σε υψηλούς τόνους, «δυστυχώς αυτή η προσέγγιση του Γενικού Ελεγκτή σαφέστατα διαφέρει από τις εκκλήσεις του. Δεικνύει προκατάληψη και ουδόλως συνάδει με τις διακηρύξεις για σεβασμό του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα», προσθέτοντας πως «ποτελεί εκτροπή να συνεχίζει να καλεί τη διοίκηση να μη συμμορφωθεί με τις γνωμοδοτήσεις του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας στάθηκε και στο γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής «προέβη στην εξαγγελία ποινικών καταγγελιών υπουργού αν αυτός δεν υπακούσει το Νομικό του σύμβουλο», με τον Γιώργο Σαββίδη να τονίζει πως «μετά από 37 τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, του απέστειλα επιστολή και τον κάλεσα να πάψει να ενεργεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο».
 
«Αγνοεί τους πάντες»
Συνεχίζοντας, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ο Ελεγκτής, «επανήλθε προς τη διοίκηση ζητώντας περαιτέρω φακέλους που εμπίπτουν στην έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής. Η εργολαβική του προσπάθεια να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες, δεν χωρεί κατά τη γνώμη μου αμφιβολία πως αφορά εκτροπή που δεν μπορώ να δεχτώ. Σημειώνω επί τούτου την εκ διαμέτρου διαφορετική τοποθέτηση του για την περίοδο που διενεργούσε έρευνα η ad hoc Επιτροπή Καλογήρου, όταν ανέμενε την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής».
 
«Στις 7 Σεπτεμβρίου διόρισα ανεξάρτητη Επιτροπή για διερεύνησης του ΚΕΠ από το 2007 μέχρι τις 17 Αυγούστου του 2020. Θα ελεγχθούν όλες οι αιτήσεις, σε όλο τους το φάσμα, με πλήρεις εξουσίες απόδοσης ευθυνών, καθώς και εισηγήσεις για ανάκληση των πολιτογραφήσεων. Συνεπώς μια παράλληλη έρευνα θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της και αυτό απαντά γιατί δεν μπορούν να δοθούν φωτοτυπίες. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την ευθύνη χειρισμού της διαδικασίας που ξεκίνησε για την Κύπρο. Και θα πρέπει να κατανοήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία πως οι εργασίες της Εισαγγελίας θα πρέπει να συνεχισθούν απρόσκοπτα».
 
Κόκκινη γραμμή σε Ελεγκτή
Παράλληλα, ανέφερε πως ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή θα μπορούσε να γίνει σε άλλη χρονική στιγμή, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας, ασκώντας τα καθήκοντα του, διόρισε ανεξάρτητη Επιτροπή για να ερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος, και ως εκ τούτου, υπέδειξε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη πως «δεν μπορεί να διεξαχθεί άλλη ταυτόχρονη και παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία».
 
«Υπενθυμίζω ότι για τους ίδιους λόγους ζήτησα από την Εκτελεστική εξουσία να τερματίσει την έρευνα Καλογήρου. Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω επιγραμματικά γιατί η Ερευνητική είναι το μοναδικό όργανο για διεξαγωγή της έρευνας. 1) Είναι το πρώτο πλησιέστερο όργανο σε αυτό που απαιτεί η Ε.Ε. 2) Μπορεί να εξετάσει όλους τους φακέλους και όχι μερικές δεκάδες φακέλους που θα εξετάσει η Ελεγκτική 3) Μπορεί να κλητεύσει μάρτυρες και να ζητήσει έγγραφα από οπουδήποτε 4)Έχει απεριόριστο εύρος εξέτασης ζητημάτων. 5) Η ερευνητική μπορεί να ελέγξει και να εξετάσει τυχών παραβιάσεις από ιδιώτες και παρόχους ενώ η ελεγκτική υπηρεσία μόνο κυβερνητικά τμήματα». 
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, σημείωσε πως οφείλει να παράσχει την πλήρη στήριξη του προς την Ερευνητική Επιτροπή, καλώντας τους πάντες να αφήσουν την Επιτροπή να εργαστεί απρόσκοπτα, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα πως θα κάνει ότι μπορεί, ώστε να επιτευχθεί η έρευνα με νόμιμο και ορθό και στο πλαίσιο του Συντάγματος. 
 
«Ο περαιτέρω δημόσιες συζητήσεις δεν ωφελούν. Ωστόσο ένιωθα την ανάγκη, εν αντίθεση με τον Γενικό Ελεγκτή, να εξηγήσω στους πολίτες και να διευκρινίσω τους λόγους που έκρινα ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα πρέπει να προηγηθεί». 
 
«Έβγαινε εργολαβικά στα κανάλια»
Ο Γιώργος Σαββίδης, αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να θέσουν επί τάπητος τις διαφωνίες τους, οι οποίες όπως ανέφερε, μπορούν να λυθούν με βάση το τι προνοεί το Σύνταγμα. 
 
«Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ένας δημόσιος υπάλληλος, δεν μπορεί να κατακρίνει τον Γενικό Εισαγγελέα. Το να βγαίνει εργολαβικά ένας άνθρωπος στα κανάλια, πριν ο Γενικός Εισαγγελέας βγάλει γνωμάτευση και να προκαταβάλλει ότι αν βγάλει γνωμάτευση που δεν συμφωνούμε δεν είμαστε υπόχρεοι να συμμορφωθούμε, είναι ανεπίτρεπτο. Το δεύτερο, ότι αν βγάλει γνωμάτευση που μας περιορίζει θα πάμε στο Ανώτατο. Ε, λοιπόν, αν αυτά τα πράγματα δεν είναι απειλή ή εκφοβισμός ή αν θέλετε προσπάθεια να εξασκηθεί πίεση στον Γενικό Εισαγγελέα... Δεν θέλω να μιλήσω με χαρακτηρισμούς. Συνεχίστηκαν οι δημόσιες τοποθετήσεις και έκρινα πως έπρεπε να κάνω αυτή τη δημόσια τοποθέτηση».
 
Το καρφί για τη σχέση του με Κληρίδη 
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έκρυψε την ενόχληση του με την στάση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έναντι του, λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις που διατηρούσε με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, λέγοντας πως ότι έλεγε ο Κώστας Κληρίδης «ήταν ευαγγέλιο», ενώ τώρα, όπως είπε, «πριν καν ανοίξω το στόμα μου να ξεκινούν αυτές του είδους οι παρεμβάσεις στα κανάλια».
 
Ερωτηθείς για το γεγονός πως οι έρευνες είναι υπό την αρμοδιότητα του, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως ήταν υπουργός της Κυβέρνησης, ανέφερε πως «ναι ήμουν υπουργός και ο βοηθός ήταν υπουργός της Κυβέρνησης. Σε αυτή την περίοδο εκδόθηκαν κάποιες πολιτογραφήσεις. Όταν αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο η αναγκαιότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύσταση Ερευνητικής, υπήρχαν δύο επιλογές. Να την διορίσει το Υπουργικό ή ο Γενικός Εισαγγελέας. Αν τη διόριζε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να ελέγξει το Υπουργικό. Ήμουν η μόνη επιλογή για να διορισθεί Ερευνητική Επιτροπή. Δεν υπήρχε άλλο Σώμα που θα μπορούσε να διορίσει. Θα έπρεπε να διορίσω ή εγώ ή βοηθός. Είχα δύο επιλογές, δεν μπορούσα να μην ενεργήσω. Δεν υπάρχει δικαίωμα στο Σύνταγμα να αρνηθείς να ενεργήσεις. Να σας θυμίσω ότι όταν οι Δικαστές του Ανωτάτου κλήθηκαν να αποφασίσουν για τους δικούς τους μισθούς, ορθά κατά τη γνώμη μου, την δίκασαν. Το ίδιο συνέβη και για το θέμα για τις αποκοπές. Είχε κάνει αίτημα ο προκάτοχος μου να εξαιρεθούν οι δικαστές που είχαν συγγενείς και οι δικαστές αποφάσισαν να δικάσουν».
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα