Δευτέρα 21 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δέκα χρόνια «μέσα» ο νεαρός που αποπειράθηκε να δολοφονήσει την 79χρονη γειτόνισσα του

  06/08/2020 13:21
Δέκα χρόνια «μέσα» ο νεαρός που αποπειράθηκε να δολοφονήσει την 79χρονη γειτόνισσα του

Δέκα χρόνια «μέσα» ο νεαρός που αποπειράθηκε να δολοφονήσει την 79χρονη γειτόνισσα του

  06/08/2020 13:21
Ποινή φυλάκισης δέκα ετών στον κατηγορούμενο για την απόπειρα φόνου εναντίον 79χρονης στον Καλοπαναγιώτη, που διαπράχθηκε τον περασμένο Μάρτιο, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. 
 
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, ο 27χρονος κατηγορούμενος που κατάγεται από την Ινδία και εργαζόταν ως εργάτης σε φάρμα της περιοχής, παραβίασε το συρόμενο αλουμινένιο παράθυρο του υπνοδωματίου της κατοικίας της 79 ετών παραπονούμενης και ενώ αυτή κοιμόταν στο κρεβάτι της, επιχείρησε να την δολοφονήσει, αφού κάθισε πάνω της, κλείνοντας της το στόμα και σφίγγοντας τον λαιμό της.
 
Η παραπονούμενη που δεν μπορούσε να αναπνεύσει, κατάφερε την τελευταία στιγμή να απελευθερωθεί, κτυπώντας τον κατηγορούμενο στο κεφάλι με το τηλεχειριστήριο που κρατούσε. Μόλις απελευθερώθηκε το στόμα της, άρχισε να φωνάζει και τότε ο κατηγορούμενος πανικοβλημένος πήδηξε και βγήκε από το παράθυρο του υπνοδωματίου της.
 
Οι εξετάσεις της Αστυνομίας οδήγησαν στην σύλληψη του κατηγορουμένου που είναι γείτονας της παραπονούμενης, τον οποίο αναγνώρισε η παραπονούμενη ως το πρόσωπο που εισήλθε στο δωμάτιο της και επιχείρησε να την δολοφονήσει.
 
Στο κρεβάτι της παραπονούμενης, εντοπίστηκε επίσης από την αστυνομία ένα μαχαίρι με πράσινη χειρολαβή, το οποίο δεν της ανήκει. Στο εν λόγω μαχαίρι εντοπίστηκε γενετικό υλικό του κατηγορουμένου. Γενετικό υλικό του κατηγορουμένου βρέθηκε και στο αλουμινένιο παράθυρο εσωτερικά του υπνοδωματίου της παραπονουμένης.
 
Το Κακουργιοδικείο τονίζοντας την σοβαρότητα των αδικημάτων κατά της περιουσίας αλλά και της ζωής που είναι το ύψιστο αγαθό που προστατεύτε από τον Νόμο, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
 
«Πέραν της εν γένει σοβαρότητας των αδικημάτων, επισημαίνουμε ακόμη μία σημαντική παράμετρο που θα πρέπει κατά την κρίση μας να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αφορά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που πλήττεται από την έξαρση διάπραξης αδικημάτων διάρρηξης και ληστείας και στα πλαίσια αυτά, αδικημάτων κατά της ζωής όπως αυτά της παρούσας. Δυστυχώς, η διάπραξη σοβαρών αδικημάτων κατά της περιουσίας αλλά και της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αθώων πολιτών, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε έξαρση. Τούτο το διαπιστώνουμε όχι μόνο από τις επισημάνσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και από τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες με την καθημερινή και επαναλαμβανόμενη ενασχόληση μας με τέτοιου είδους υποθέσεις. Ο καιρός που οι πολίτες αυτού του τόπου μπορούσαν να αφήνουν τις πόρτες τους ανοικτές χωρίς να νιώθουν κίνδυνο για την ασφάλεια τους, έχει δυστυχώς παρέλθει ανεπιστρεπτί. Θα ανέμενε δε κανείς ότι μακριά από τα αστικά κέντρα σε ένα μικρό ορεινό χωριό όπου συνέβησαν τα γεγονότα της παρούσας, θα εξακολουθούσαν οι πολίτες να νιώθουν τέτοια ασφάλεια. Κάτι που αποδείχθηκε όμως ότι δεν ισχύει. Οι επισημάνσεις αυτές καθιστούν κατά την κρίση μας, επιτακτική την ανάγκη επιβολής αυστηρής ώστε αυτή να επενεργήσει αποτρεπτικά». 
 
Λέχθηκε επίσης ότι η σοβαρότητα της πρώτης κατηγορίας της απόπειρας φόνου προκύπτει επίσης και από την φύση του αδικήματος αφού αυτό στρέφεται κατά της ανθρώπινης ζωής, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό και το οποίο τυγχάνει πρωταρχικής προστασίας από τον Νόμο.
 
Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου και τις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες. Ως σημαντικός ελαφρυντικός παράγοντας στην μείωση της ποινής λήφθηκε υπόψη η παραδοχή του κατηγορουμένου στο Δικαστήριο.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας