Hope for Children: Τα μέτρα προλαβαίνουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού

Με αφορμή τις δύο χθεσινές καταδικαστικές αποφάσεις των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο Οργανισμός HFC “Hope For Children” CRC Policy Center τονίζει εκ νέου την ανάγκη εφαρμογής μέτρων και πρακτικών που να προλαβαίνουν παρόμοια περιστατικά και να προωθούν την ενημέρωση ενηλίκων και παιδιών στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινή φυλάκισης στον λογιστή για την υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στη Λεμεσό

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται πως η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι μία ειδεχθής εγκληματική συμπεριφορά η οποία προκαλεί μια σειρά δυσάρεστων και σκληρών επιπτώσεων, τόσο στα παιδιά όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί συναισθήματα θυμού, αγωνίας και απογοήτευσης στους πολίτες.

Η προστασία των παιδιών και η πρόληψη της κακοποίησής τους αφορά πρώτιστα τους ενήλικες και κυρίως τους γονείς και τα πρόσωπα που βρίσκονται στον κύκλο εμπιστοσύνης κάθε παιδιού, αναφέρεται.

"Η πρόληψη σαφώς και είναι η σημαντικότερη επιλογή απ’ όλες όσες έχουμε στα χέρια μας για να προστατέψουμε τα παιδιά. Οι σημαντικότεροι παίκτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι η οικογένεια και το σχολείο, θεσμοί οι οποίοι πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση ώστε τα παιδιά να μάθουν να αυτοπροστατεύονται, να αναγνωρίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές και να μπορούν να διαχωρίσουν το καλό από το κακό μυστικό αφού συχνά η κακοποίηση κτίζεται στη μυστικότητα", τονίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθειρξη 14 ετών σε 46χρονο για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων κοριτσιών

Το  “Hope For Children” σημειώνει πως αν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί στους γονείς ή στον εκπαιδευτικό του σε περίπτωση που βιώνει κακοποίηση, τότε οι πιθανότητες να τεθεί ένα τέλος είναι μεγάλες.

Τονίζεται ακόμη πως τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να συζητούν χωρίς φόβο τα προβλήματά τους με ένα έμπιστο ενήλικα ο οποίος θα τα πιστέψει και θα τα στηρίξει. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία ότι έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να κάνουν οτιδήποτε με άλλο άτομο, ενήλικο ή ανήλικο, όταν το θεωρούν κακό ή όταν τους προκαλεί φόβο ή πόνο και τέλος, δεν πρέπει να διστάσουν να μιλήσουν στο γονέα ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο του κύκλου εμπιστοσύνης τους αν συμβαίνει κάτι που τα κάνει να αισθάνονται άβολα ή να φοβούνται.

"Αυτό ακριβώς έπραξαν κάποια από τα παιδιά που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τους δύο καταδικασθέντες σε 14 και 7,5 χρόνια φυλάκιση. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή αρκετών παιδιών, πολύ λίγα ήταν αυτά που απευθύνθηκαν στους γονείς τους και αποκάλυψαν την κακοποίηση", αναφέρεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο