Επιχείρησαν να σπάσουν και πάλι τον κλοιό, επιστρέφουν και αύριο οι Τ/κ

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας όταν δεν επιτράπηκε από την Ειρηνευτική Δύνημα σε  Τ/κ συνδικαλιστές  να εισέλθουν στην Νεκρή Ζώνη.
 
Μέλη τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάποιων κομμάτων συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας αλλά μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν επέτρεψαν σε κανέναν να εισέλθει στην νεκρή ζώνη. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στην νεκρή ζώνη, βρήκαν αντίσταση, επικράτησε σύντομη ένταση και με την παρέμβαση άλλων Τ/κ που ήταν εκεί, επικράτησε η τάξη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατεταγμένα πάνοπλα μέλη της Αστυνομίας στο οδόφραγμα της Λήδρας-Αυξημένη δύναμη και των Ηνωμένων Εθνών


Κάποιοι Τ/κ παρευρισκόμενοι φώναζαν το σύνθημα «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί». Λόγω της άρνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να επιτρέψει σε μια ομάδα συνδικαλιστών να εναποθέσουν τα γαρύφαλλα στους Ε/κ αστυνομικούς που βρίσκονταν στα κιγκλιδώματα, οι Τ/κ φώναζαν «Shame on you» και «UN forces out of Cyprus».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που Τ/κ μπούκαραν για να σπάσουν τον κλοιό των Η.Ε. στο οδόφραγμα της Λήδρας

Προηγήθηκε ένταση μεταξύ "αστυνομικών" και μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ   όταν οι πρώτοι έσπρωχναν διώχνοντας άνδρες τς ΟΥΝΦΙΚΥΠ που βρισκόταν στο υπόστεγο που οδηγεί στο τ/κ σημείο ελέγχου λέγοντάς τους ότι δεν είναι δικαιοδοσία τους και είναι «έδαφος της τδβκ», εννοώντας το ψευδοκράτος.
Ομάδα νεαρών από διάφορες οργανώσεις και μικρότερα κόμματα βρίσκονται στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, όχι στη νεκρή ζώνη, και πραγματοποιούν καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας.
 
Οι διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η παραμονή των συνδικαλιστών διήρκησε περίπου δύο ώρες. Οι Τ/κ δεν δέχθηκαν την πρόταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να πάει μόνο μια ομάδα 5 ατόμων να δώσουν τα γαρύφαλλα στους αστυνομικούς και να επιστρέψουν και  ζήτησαν από τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης να το κάνουν αυτοί. Η απάντηση από αξιωματούχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκεί ήταν ότι δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία και τότε οι Τ/κ πέταξαν τα λουλούδια προς την πλευρά των αστυνομικών εντός της νεκρής ζώνης.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι φέρονται να προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ ου οΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά αυτό δεν έγινε κατορθωτό.
 
Ο ΓΓ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους Τ/κ και τα τ/κ ΜΜΕ είπε ότι πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα ήταν η "διοίκηση" στο «βορρά» που τους εμπόδιζε και ζούσαν σε μια ανοικτή φυλακή. Τώρα το κάνει η διοίκηση στο «νότο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας.
 
Χαρακτήρισε δε την απαγόρευση από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ να περάσουν από την νεκρή ζώνη για να δώσουν τα λουλούδια στους αστυνομικούς ως «ντροπή» και «προβοκάτσια σε μια ειρηνική εκδήλωση».
 
Υπεύθυνος για τα όσα συμβαίνουν, είπε ο κ. Ελτζίλ, είναι ο Ερσίν Τατάρ και η Τουρκία και απευθυνόμενος προς κάποιους ιδιοκτήτες καταστημάτων που ήταν εκεί τους είπε: «Πηγαίνετε τώρα στον Οζερσάι και πείτε του ότι η προβοκάτσια για το Βαρώσι έφερε αυτό».
 
Ο κ. Ελτζίλ ανέφερε επίσης ότι θα βρίσκονται κάθε μέρα εκεί, μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα οδοφράγματα. Ωστόσο, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επιβεβαιωμένο είναι προς το παρόν μόνο ότι θα υπάρξει και αύριο εκ νέου συγκέντρωση T/κ συνδικαλιστών και μελών οργανώσεων και μικρών κομμάτων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας.
 
Στην εκδήλωση σήμερα παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας δασκάλων, η Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας καθηγητών, ο Πρόεδρος της συντεχνίας των λειτουργών του Τύπου, στελέχη και μέλη άλλων συντεχνιών, οργανώσεων και μικρών κομμάτων.
 
 
Στο οδόφραγμα της Λήδρας ήταν κατά πολύ αυξημένα τα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές, αφού στήθηκαν ακόμη περισσότερα κιγκλιδώματα, σε σχέση με το περασμένο Σάββατο. Επίσης αυξημένα ήταν κατά πολύ τα μέτρα που έλαβαν και τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές ανακοίνωσαν μετά το πέρας της εκδήλωσης ότι θα συνεχίσουν τις δράσεις τους μέχρι το άνοιγμα των τεσσάρων οδοφραγμάτων, ενώ ανακοίνωσαν πως θα βρίσκονται στο οδόφραγμα της Λήδρας και αύριο. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρατείνεται το κλείσιμο οδοφραγμάτων, ξανά στη Λήδρας για να διαμαρτυρηθούν οι Τ/κ

Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές ζήτησαν εξηγήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για το γεγονός ότι δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στη Νεκρή Ζώνη. Από την πλευρά τους οι αξιωματικοί των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσαν τους επικεφαλής της εκδήλωσης πως από τη στιγμή που το οδόφραγμα είναι κλειστό, στη Λήδρας δεν υπάρχει σημείο διέλευσης και συνεπώς δεν τους επιτρέπεται να εισέλθουν στη Νεκρή Ζώνη.

O Τουρκοκύπριος ψευδοϋπουργός εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να θολώσει τα νερά και η απόφαση των Ε/κ να κλείσουν τα οδοφράγματα αποτελεί προσπάθεια να βλάψουν την οικονομία μας και αυτό είναι απόδειξη ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν το να μοιράζονται μαζί μας.

Ακολούθως ο Οζερσάι, ζήτησε όπως τα Ηνωμένα Έθνη «να μην προσπαθούν να καλύψουν την ντροπή της ελληνοκυπριακής ηγεσίας γιατί τα πάντα είναι προφανή. Μάλιστα κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη για συμπαράταξη με τους Ελληνοκύπριους. 

Στο μεταξύ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ με ανακοίνωση της σημειώνει πως οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά και κάλεσε τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.
 
Ενόψει της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι η πιο σημαντική μας προτεραιότητα. Αν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποστηρίζει το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις, οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά, λέει.

«Καλούμε όλους τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη» προσθέτει ο κ. Σιντίκ.
 
Λέει τέλος ότι "η ειρηνευτική δύναμη έχει ενισχύσει την παρουσία της επί του εδάφους και συντονίζει τις ενέργειές της στενά με τις δύο πλευρές για τη διατήρηση της ειρήνης".

 

 

Δειτε Επισης

Νεκρή 58χρονη πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό-Εγκατέλειψε τη σκηνή ο οδηγός
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
«Η Λυδία ξέρει ότι η μητέρα της πέθανε, όχι ότι τη σκότωσε ο πατέρας της»
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Η ΕΕ ενέκρινε τον 18ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Καθυστερήσεις στην εξέταση εξασφάλισης άδειας οδήγησης-Επτά μήνες στη Λευκωσία, ξεπερνά τον ένα χρόνο στη Λεμεσό
Στην εγκατάσταση του συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών FireWatch Ai προχωρά ο Δήμος Παραλιμνίου
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Καταζητείται 49χρονος για αδικήματα εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις (pic)
H απολογία που καίει την πρώην σύζυγο του καθηγητή-«Εκείνη τον έβαλε να τον σκοτώσει, για να μην πάρει τα παιδιά»