Η «πεισματική άρνηση» Λοττίδου και «τα όρια που ξεπεράστηκαν» από τον Οδυσσέα

Ουδείς γνωρίζει, ποια θα είναι τελικά η κατάληξη της κόντρας μεγατόνων μεταξύ δύο ανεξάρτητων θεσμών της Δημοκρατίας, του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου Διοικήσεως. Μια κόντρα που μαίνεται εδώ και μήνες και έφτασε στην κορύφωσή της, αφού ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητά την ποινική δίωξη της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδου για άρνηση παροχής στοιχείων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεντώνει το σχοινί ο Ελεγκτής, ζητά διερεύνηση ποινικών αδικημάτων για την Λοττίδου
 
Τη λύση καλείται να δώσει, ένας τρίτος ανεξάρτητος θεσμός, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου βρίσκεται η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή. Ο Κώστας Κληρίδης, ανέφερε στον REPORTER πως δεν προτίθεται να κάνει δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εμφανίζεται αποφασισμένος να το φτάσει στα άκρα, έχοντας στη διάθεσή γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι πεπεισμένος, ότι η Επίτροπος Διοικήσεως και οι λειτουργοί του υπέχουν υποχρέωσης επί ποινική ευθύνη, να παρέχουν το ταχύτερο δυνατόν στο Γενικό Ελεγκτή, πληροφορίες ή στοιχεία που κατά την κρίση του θα βοηθήσουν στην εκτέλεση του έργου του. Η άρνηση εκπλήρωσης της υποχρέωσης συνιστά ποινικό αδίκημα, επισύροντας ποινικές επιπτώσεις».
 
«Αρνείται πεισματικά και επίμονα»
Κατακεραυνώνει την Επίτροπο Διοικήσεως, μιλώντας στον REPORTER ο  λειτουργός Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης. «Το θέμα χρονίζει. Εδώ και τρία χρόνια ζητούμε στοιχεία και αρνείται πεισματικά και επίμονα να μας τα δώσει. Τα στοιχεία που ζητούμε είναι στατιστικά και έχουν να κάνουν με τον αριθμό παραπόνων που υποβλήθηκαν, αυτών που διερευνήθηκαν και αυτών που εκκρεμούν, στο τέλος κάθε χρονιάς.
 
Η ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε στοιχεία για τα έτη 2015-2018. «Αυτά τα θέλουμε για να διαπιστωθεί η παραγωγικότητα του εν λόγω γραφείου, όπως ζητήσαμε από όλα τα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και των ανεξάρτητων αξιωματούχου. Είναι δε τραγικό, το Ανώτατο Δικαστήριο να μας παρέχει πληροφόρηση για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιόν του (και εμείς ασφαλέστατα στα πλαίσια του σεβασμού της ανεξαρτησίας του δεν προβαίνουμε σε συστάσεις) και να αρνείται να μας δώσει παρόμοια στοιχεία η Επίτροπος Διοικήσεως» υπέδειξε ο κ. Πετρίδης σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσίας θα σεβαστεί πλήρως την ανεξαρτησία του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως.
 
«Ξεπέρασε τα όρια»
Η Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, από την πλευρά της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει αμαχητί,  τα στοιχεία στο Γενικό Ελεγκτή θεωρώντας ότι ξεπέρασε τα όρια.
 
«Έχει σταλεί ήδη επιστολή από τον Πρόεδρο του International Ombudsman Institute (IOI) ότι αυτό που ζητά ο Γενικός Ελεγκτής, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, γιατί ξεπέρασε τα όρια του οικονομικού ελέγχου, που είναι ο μόνος επιτρεπτός έλεγχος, που μπορεί να γίνει. Επίσης ξεκαθαρίστηκε στο συνέδριο που διοργανώσαμε με την παρουσία της Επιτροπής της Βενετίας, όπου παρουσιάστηκαν οι Αρχές της Βενετίας, που διέπουν τους Επιτρόπους Διοικήσεως, ότι ο έλεγχος από Γενικός Ελεγκτή, περιορίζεται μόνο στις οικονομικής διαδικασίες. Άρα αυτό που ζητά ο Γενικός Ελεγκτής, προσκρούει στις Αρχές της Βενετίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη θέση του International Ombudsman Institute», ανέφερε στον REPORTER η Επίτροπος Διοικήσεως.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβγαλαν μαχαίρια στη βουλή Οδυσσέας-Λοττίδου
 
«Σεβόμαστε τις Αρχές της Βενετίας», ανέφερε ο λειτουργός ελέγχου της Εκλεκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως «δεν θα μπούμε στο περιεχόμενο των εκθέσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως. Θέλουμε να διαπιστώσουμε την παραγωγικοτητα».

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών