Απαντά στις επικρίσεις η Ζέτα-«Τελικά θέλουν ή δεν θέλουν έρευνες;»

Το πράσινο φως άναψε η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας σε σχέση με το αίτημα της υπουργού Εργασίας για διαθεσιμότητα τεσσάρων λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας, στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, ενώ σε διάσκεψη τύπου που παραχώρησε η Ζέτα Αιμιλιανίδου απάντησε σε όσους ζητούν την παραίτηση της.

Την ίδια ώρα σχολίασε την στάση εργασίας των λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας και επανέλαβε πως το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες, ωστόσο όπως είπε, «δεν είναι ισοπέδωση εάν 1, 2, 3, 4 λειτουργοί δεν επιτέλεσαν όπως έπρεπε να το καθήκον τους».   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Στήνει στον τοίχο τον πατέρα του Στυλιανού η Επίτροπος-Εισηγείται τη δίωξή του
 
Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε πως έχει αποφασιστεί η διαθεσιμότητα τεσσάρων λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας, ενώ έχει διοριστεί ερευνώντας λειτουργός για να διερευνήσεις πιθανόν πειθαρχικές ευθύνες. Επίσης, το πόρισμα έχει σταλεί στο Γενικό Εισαγγελέα για να εξεταστούν πιθανά ποινικά αδικήματα. Την έρευνα ανέλαβε διευθύντρια του Υπουργείου. 

«Μετά το τραγικό συμβάν είχα μελετήσει τις σχετικές εκθέσεις και τους φακέλους και έκρινα ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για να γίνει ανεξάρτητη έρευνα, ώστε να διαφανεί εάν υπήρχαν ποινικές ευθύνες. Μετά από αυτή την πρόταση μου στο Υπουργικό ορίστηκε η Επίτροπος Διοικήσεως για να ελέγξει όλα τα δεδομένα και να καταλήξει σε ένα πόρισμα». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα μπορούσαν απλά να σωπάσουν και να σεβαστούν τη μνήμη του Στυλιανού
 
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, με βάση τον Νόμο, υπάρχει το δικαίωμα να ακουστεί αυτός εναντίον του οποίου γίνεται η έρευνα. «Το πόρισμα θα είναι στα χέρια του», πρόσθεσε η υπουργός. «Έχει κάθε δικαίωμα να πει και τη δική του θέση. Το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού θα αποσταλεί και στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά αδικήματα και ακολούθως στην ΕΔΥ όπου ακούει όλες τις πλευρές και καταλήγει σε μια απόφαση».
 
Σε σχέση με τις δηλώσεις της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κουκουμά, η οποία ανέφερε πως το πόρισμα γράφτηκε από κοινού της υπουργού Εργασίας με την  Επίτροπο Διοικήσεως, η η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως «μου προκαλεί τρομερή έκπληξη».

«Εάν η κ. Κουκουμά πιστεύει ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί και οι υπουργοί γράφουν μαζί πορίσματα που στην συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκει ευθύνες του τμήματος που αφορά το υπουργείο... Αισθάνομαι ντροπή για αυτά που είπε, επειδή θίγει αξιοπρέπεια ανθρώπων, ανεξάρτητους θεσμούς και υποτιμούν την νοημοσύνη αυτούς που ακούνε. Υπονοεί ότι το πόρισμα ήταν καθοδηγούμενο; Θέλουν έρευνες ή δεν θέλουν; Τέτοιες αναφορές προσβάλλουν πρώτα τον ίδιο που τις λέει».
 
Όσον αφορά την στάση εργασίας των λειτουργών των ΥΚΕ, η κ. Αιμιλιανίδου υπέδειξε πως είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα η αυθόρμητη στάση εργασίας. «Όμως είναι διαφορετικό ένας λειτουργός ή ένας κλάδος να διαμαρτύρεται επειδή έχει πραγματικά υπερβολικό φόρτο και είναι διαφορετικό να περιμένουμε να βγει ένα πόρισμα που καταλογίζει ευθύνες για αμέλεια για να διαμαρτυρηθούμε, επειδή κάποιοι λειτουργοί υπόκεινται σε έρευνα. Είναι καθήκον μας», πρόσθεσε η υπουργός, από τη στιγμή που υπάρχει υπόνοια αδικημάτων, να προχωρήσουμε με τις ενέργειες που προβλέπει ο Νόμος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα υπό κάλυψη έγκλημα που βρήκε τον ηθικό αυτουργό του… Το κράτος!
 
Σε σχέση με την υποστελέχωση, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως «ανεξαρτήτως οποιουδήποτε πορίσματος, ναι πιστεύω ότι οι ΥΚΕ και οι 176 λειτουργοί που στην πλειονότητα ασκούν τα καθήκοντα τους με εξαίρετο τρόπο, αγωνιούν για τα προβλήματα που έχουν οι συνάνθρωποι μας. Υπάρχουν όμως προβλήματα στις ΥΚΕ. Έχουμε μελετήσει τα προβλήματα για αναδιάρθρωση και ενίσχυση. Ήδη το Υπουργικό αποπαγοποίησε αρκετές από τις θέσεις που ήταν κενές. Άκουσα ότι είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί μου και δεν τους έχω δει. Στις 12/10 έγινε ο δημόσιος διάλογος για την αναδιάρθρωση των ΥΚΕ. Ζήτησα να μείνουν όλοι οι λειτουργοί και αφιέρωσα αρκετή ώρα μαζί τους και τους είπα πως είμαι στην διάθεση τους. Ζήτησα να γίνουν συναντήσεις σε όλες τις πόλεις και να πάω να συζητήσω μαζί τους».  
 
Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες που κάποια εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αναληφθούν για το συγκεκριμένο θέμα, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, τόνισε πως βασική αρχή της πολιτικής ευθύνης είναι ότι υπάρχουν από τη στιγμή που κάποιος παραλείπει να πράξει κάτι.
 
«Το 2015 είχαμε τροποποιήσει τη νομοθεσία για να μπορούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, χωρίς τη συγκατάθεση κηδεμόνα, αν έκριναν ότι υπήρχε βία στην οικογένεια, αφού ενημερώσουν τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία, να φεύγουν τα παιδιά από το περιβάλλον». Οι ΥΚΕ, πρόθσεσε, μαζί με την αρμόδια Επιτροπή, συνέταξαν εγχειρίδιο διαδικασιών. Αυτό είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά τον τρόπο που πρέπει να ενεργούμε η κάθε υπηρεσία, σε περίπτωση που πιστεύει ότι υπάρχει βία. Άρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι δεν έγινε τίποτα. 
 
Η υπουργός επανέλαβε πως δεν υπήρχε ορθή εκτίμηση κινδύνου, δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες. «Ανεξαρτήτως πορίσματος, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Το πόρισμα καταλήγει σε συμπεράσματα. Με βάση τον Νόμο ακολουθούν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα αν υπάρχου. Σεβόμαστε πλήρως και για αυτό προχωρούμε στα πειθαρχικά», ενώ ανέφερε πως «δεν είναι ισοπέδωση εάν τέσσερις λειτουργοί δεν επιτέλεσαν όπως έπρεπε να το καθήκον τους».
 
Ερωτηθείσα για την αναδιάρθρωση που προωθείται στις ΥΚΕ, η κ. Αιμιλιανίδου παραδέχθηκε ότι "δεν υπάρχει μαγικό ραβδί και θα πάμε από τη μία κατάσταση στην άλλη, θα πάρει χρόνο". Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και που θα γίνουν, ώστε να μπορέσουν οι ΥΚΕ να επιτελέσουν καλύτερα τον ρόλο τους. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Στήνει στον τοίχο τον πατέρα του Στυλιανού η Επίτροπος-Εισηγείται τη δίωξή του

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία