Είχαν πάνω από 20 ευκαιρίες να σώσουν τον Στυλιανό, άφησαν ανενόχλητο τον πατέρα

Τα όσα αποκαλύφθηκαν σε σχέση με την αδιαφορία που επιδείχθηκε από τους αρμοδίους αναφορικά με την επαναλαμβανόμενη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα του 14χρονου Στυλιανού με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του, επιβεβαιώνονται μέσα από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως.
 
Η Αστυνομία είχε ενώπιον της δεκάδες καταγγελίες, ακόμη και μία καταδίκη, κι όμως, όπως αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα, αμέλησε κατ’ επανάληψη να δράσει, κλείνοντας τ’ αυτιά της στην κραυγή της οικογένειας για βοήθεια. Είχε, δηλαδή, τη δυνατότητα να σπάσει τον κύκλο της βίας και επέλεξε να μην το πράξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνει στον τοίχο τον πατέρα του Στυλιανού η Επίτροπος-Εισηγείται τη δίωξή του

Όπως φαίνεται από το πόρισμα, ενώ είχε την υποχρέωση να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δυνατότητα να εισηγηθεί τη δίωξη του πατέρα για βία στην οικογένεια, η Αστυνομία έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα και επέδειξε πλήρη αδιαφορία.
 
Συγκεκριμένα:

  • Παρέλειψε να εκτιμήσει τον κίνδυνο για βία στην οικογένεια, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική, απέναντι στην μητέρα και τα παιδιά.
  • Έκανε αναφορές και δεν προέβαινε στη λήψη καταγγελίας. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας δεν τους απέκλειε την Υποχρέωση περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.
  • Οι αναφορές ενώπιον των Αρχών ξεπερνούσαν τις 20.
  • Υπήρχε ήδη μία καταδίκη κατά του πατέρα για βία κατά του Στυλιανού, η οποία δεν λήφθηκε υπόψη.
  • Δεν προσμέτρησαν την ύπαρξη άλλων ανήλικων παιδιών και το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας.
  • Παρέλειψαν  να εντοπίσουν το ενδεχόμενο ψυχολογικής βίας, παρότι είχαν εύκολη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις.
  • Παρέλειψε το Γραφείο Πρόληψης Βίας να συντονίσει παρά τις ενδείξεις, ώστε να τεθούν σε εγρήγορση και να παρέμβουν έγκαιρα για αποτροπή δυσάρεστων γεγονότων.
  • Οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής δεν ενημέρωναν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα όλους τους εμπλεκόμενους, όπως προνοούν οι διαδικασίες και φέρουν προσωπική ευθύνη, γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια πειθαρχικών αδικημάτων.

 «Με την απουσία ενημέρωσης απέτυχαν να τους αφυπνίσουν για την συνεχή και επαναλαμβανόμενη βία στη οποία υπόκειντο η οικογένεια του Στυλιανού για σκοπούς διερεύνησης και οποιασδήποτε παρέμβασης έστω και καθυστερημένης, εφόσον η έγκαιρη είχε χαθεί προ πολλού», τονίζει η κ. Λοττίδου.
 
Παραδέχθηκε τη βία ο πατέρας,
τον άφησαν να αλωνίζει
Τα όσα βίωνε ο μικρός Στυλιανός, τα αδέρφια του αλλά και η μητέρα του αποτελούσαν κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες γνώριζαν τόσα πολλά και έκαναν τόσα λίγα.
 
Όπως τόνισε η Επίτροπος Διοικήσεως, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν υπήρχε έγκαιρη και εξατομικευμένη παρέμβαση, γνωρίζουμε, όμως, ποιο είναι το τραγικό αποτέλεσμα από την απουσία της.
 
Η Αστυνομία, όπως και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, παρέλειψαν να επιδείξουν την ελάχιστη επιμέλεια για την ύπαρξη άσκησης ψυχολογικής βίας στον Στυλιανό, μέσα από την πρώιμη καταγραφή των γεγονότων μέσα από τους σχετικούς φακέλους αλλά και την ύπαρξη ενός επαναλαμβανόμενους μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς από τον θύτη προς την μητέρα. Μάλιστα, ανέστειλε την καταγγελία και την δυνατότητα ποινικής δίωξης του θύτη, η οποία αν γινόταν με το συντονισμό των ΥΚΕ και της Αστυνομίας θα είχε την δυνατότητα να αποτρέψει το τραγικό συμβάν.
 
Η Επίτροπος εισηγείται την έστω και τώρα ποινική δίωξη του πατέρα, κάτι που δεν έπραξε η Αστυνομία, και γι’ αυτό απέστειλε την έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Σαρανταενάχρονος οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσε τροχαίο
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Χειροπέδες σε 32χρονη που εργαζόταν παράνομα σε ξενοδοχείο με πλαστή ταυτότητα
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Συνελήφθη 24χρονος που είχε στην κατοχή του ναρκωτικά και κλοπιμαία