«Την κατακρεούργησε, της έδωσε δύο γροθιές λες και τα χτυπήματα δεν ήταν αρκετά»

Με την ισόβια κάθειρξη του 40χρονου Γεωργιανού έπεσε η αυλαία στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της 56χρονης Γιαννούλας Χατζηγιάννη, η οποία βρέθηκε νεκρή στο όχημα της στις 12 Νοεμβρίου του 2018 στον Οίκο Μαραθάσας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισόβια στον δολοφόνο της άτυχης Γιαννούλας-Το φονικό που συγκλόνισε την Κύπρο
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως καταγράφονται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος στις 12 Νοεμβρίου 2018, ενώ επέβαινε στο όχημα του θύματος στο χωριό Οίκος Μαραθάσας, καθήμενος στο πίσω κάθισμα, φόνευσε την άτυχη Χατζηγιάννη με τη χρήση μαχαιριού, το οποίο φρόντισε να προμηθευθεί το πρωινό της ημέρας εκείνης από περίπτερο της περιοχής.

Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο, ο κατηγορούμενος «κυριολεκτικά κατακρεούργησε το θύμα», επιφέροντας του πολλαπλά πλήγματα με το μαχαίρι σε διάφορα μέρη του σώματός της, με καίριο κτύπημα στην καρδιά, που ήταν και το θανατηφόρο.

«Πέραν τούτου, εκφράζουμε τη φρίκη και τον αποτροπιασμό μας για τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο ο κατηγορούμενος αφαίρεσε τη ζωή του θύματος, που αποτελεί το ιερότερο και πολυτιμότερο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης», ανέφερε το Κακουργιοδικείο.

Η ποινή για στον κατηγορούμενο ήταν μονόδρομος, αφού οποιοσδήποτε κριθεί ένοχος στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Ενάμιση-Δύο λεπτά ήταν αρκετά… Η μαρτυρία της Ελένης Αντωνίου

Από πλευράς μαρτύρων κατηγορίας, η μοναδική που κατέθεσε ήταν η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η οποία είχε διενεργήσει την νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού της 56χρονης.

Μεταξύ άλλων, η Ελένη Αντωνίου, κατέθεσε πως ο θάνατος της 56χρονης επήλθε από αιμορραγικό σοκ ένεκα θλαστικής ρήξης της καρδιάς με τέμνον και νύσσον όργανο, ενώ το θλαστικό τραύμα ήταν βαθύ και διαπέρασε τους μεσοπλεύριους μύες, το περικάρδιο και τη δεξιά καρδιά.

«Το μαχαίρι καρφώθηκε και ξεκαρφώθηκε στην καρδιά του θύματος με αποτέλεσμα, να υπάρξει γρήγορη αιμορραγία και ο θάνατος να επέλθει εντός ενάμιση με δύο λεπτών, κάτι που θεωρείται ακαριαίος θάνατος».

Ανέφερε περαιτέρω ότι από τη φύση των τραυμάτων, διαπίστωσε ότι ο δράστης, κάρφωνε το μαχαίρι και το τραβούσε για να επεκτείνει το τραύμα.

«Υπήρχε τραύμα που είχε διαστάσεις 8εκ χ 6εκ. Με αυτό τον τρόπο διαφαίνεται ότι ο δράστης είχε σκοπό να τερματίσει τη ζωή του θύματος και όχι απλώς να το εκφοβίσει. Τα τραύματα ήταν επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα σε ζωτικά όργανα (λαιμός, καρωτίδες, καρδιά) και προκλήθηκαν ενώ το θύμα καθόταν στη θέση του οδηγού, δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας και ο δράστης στο πίσω κάθισμα. Καταλήφθηκε εξαπίνης το θύμα και δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να επιζήσει των τραυμάτων που δέχτηκε».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τον φόνο «εκ προμελέτης», διασαφηνίζοντας ωστόσο, ότι, δεν χρησιμοποιεί τον όρο υπό τη νομική του έννοια αλλά υπό την ιατρική.

Αντεξεταζόμενη, διευκρίνισε, ότι, ο όρος «εκ προθέσεως» είναι πιο ακριβής για να προσδιορίσει αυτό που ήθελε να τονίσει. Επέμενε, ωστόσο, ότι τα κτυπήματα ήταν στοχευμένα, αρνούμενη στο πλαίσιο αυτό, ότι, ένας εργάτης όπως ο κατηγορούμενος, δεν γνώριζε που ήταν τα ζωτικά όργανα.
«Ακόμα και ένας απλός άνθρωπος από την ηλικία των 10 χρονών γνωρίζει, ότι, η καρδιά είναι το πιο βασικό όργανο και αν το τραυματίσεις επέρχεται ο θάνατος».

Εκ προμελέτης επέμεινε η Κατηγορούσα Αρχή

Ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε ότι σκότωσε την 56χρονη, σε αντίθεση με την προσαφθείσα εναντίον του κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.
Ωστόσο, στη γραπτή του αγόρευση, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Αντρέας Αριστείδης, αναφέρθηκε σε 7 σημεία της μαρτυρίας που κατά την κρίση του, καταδεικνύουν προμελέτη.

Πρόκειται για τα εξής:
1) ο κατηγορούμενος αγόρασε το μαχαίρι μερικές ώρες πριν διαπράξει το φόνο
2) ο κατηγορούμενος γνώριζε το θύμα
3) ο κατηγορούμενος έκανε σήμα στο θύμα να σταματήσει για να επιβιβαστεί στο όχημα του 4) έφερε το μαχαίρι μαζί του
5) παρέμεινε στη θέση πίσω από την οδηγό μετά που κατέβηκε η συνοδηγός της, βρισκόμενος έτσι σε θέση ισχύος έναντι του θύματος
6) έσφαξε το θύμα με πρωτοφανή βία και
7) μετά που τραυμάτισε - προφανώς θανάσιμα το θύμα - σηκώθηκε και την κτύπησε και στην καρδιά.

Επί τούτου, ο κ. Αριστείδης, πρόσθεσε, αγορεύοντας προφορικά, και ένα όγδοο σημείο, ότι, η διαδικασία της φόνευσης είχε διάρκεια τουλάχιστον μερικών δευτερολέπτων μέχρι που μάρτυρας κλείδωσε την πόρτα και τα παράθυρα και ανέβηκε εκ νέου στο δωμάτιο της.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Λεύκος Κυριακίδης, εισηγήθηκε ότι η έκνομη συμπεριφορά του κατηγορούμενου οφειλόταν σε ξαφνική παρόρμηση και σε στιγμιαία αντίδραση, μετά από έντονη συζήτηση, λογομαχία που είχε με το θύμα.

Τα γεγονότα, εκτυλίχθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υποστήριξε ο συνήγορος, ώστε να απουσιάζει η χρονική εκείνη ανάπαυλα για αναλογισμό των πράξεων του κατηγορούμενου και η ευκαιρία εγκατάλειψης της φονικής πρόθεσης κάτω από την επίδραση της συνείδησης του.

Αδιάσειστα στοιχεία έδειξαν τον φόνο εκ προμελέτης  

«Αβίαστα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αποδεικνύεται το στοιχείο της προμελέτης. Δεν υπάρχει βέβαια άμεση μαρτυρία επί της νοητικής κατάστασης του κατηγορούμενου προ της διάπραξης του φόνου, ούτε και είναι σύνηθες να υπάρχει τέτοια μαρτυρία. Υπάρχει, όμως, περιστατική μαρτυρία, τόση και τέτοια, που οδηγεί με σιγουριά στο αναπόδραστο συμπέρασμα, ότι, ο κατηγορούμενος όντως προμελέτησε την θανάτωση της άτυχης Γιαννούλας».

Αυτή ήταν η κατάληξη του Κακουργιοδικείο, το οποίο επεξήγησε τους λόγους με τους οποίους ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για φόνο εκ προμελέτης, τον οποίο κατάφερε να στοιχειοθετήσει η Κατηγορούσα Αρχή.

Πρώτον, η αγορά του φονικού όπλου το πρωί της ημέρας διάπραξης του φόνου. Το μαχαίρι το αγόρασε στις 07:30 και το είχε μαζί του μέχρι τις 13:00 (περίπου) που τον παρέλαβε το θύμα με το αυτοκίνητο της.

«Δεν αντέχει στη λογική η θέση που εξέφρασε ο κατηγορούμενος ότι, δήθεν, ήθελε το μαχαίρι για να κόβει το ψωμί του, αφού πέντε και πλέον ώρες μετά την αγορά, συνέχισε να το έχει στην κατοχή του».

Δεύτερον, η συνάντηση δράστη και θύματος δεν ήταν τυχαία, ανέφερε το Κακουργιοδικείου, υποδεικνύοντας πως «ναι μεν ο κατηγορούμενος, στεκόταν στο δρόμο και έκανε σήμα στο θύμα να σταματήσει αλλά η αλληλουχία αυτού του συμβάντος ήταν προκαθορισμένη. Ο κατηγορούμενος γνώριζε το θύμα. Επίσης γνώριζε ότι θα σχόλαγε εκείνη την ώρα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παραδεκτή μαρτυρία, το γνώριζαν όλοι οι περίοικοι, όπως γνώριζαν και την καθημερινή της διαδρομή από τον Καλοπαναγιώτη στον Οίκο».

Τρίτον, ο κατηγορούμενος κάθισε και παρέμεινε στο κάθισμα, ακριβώς πίσω από τη θέση του οδηγού όπου βρισκόταν το θύμα. «Αυτό, όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ο κ. Αριστείδης (σ.σ εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής), τον έθετε σε θέση ισχύος έναντι του θύματος. Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί, ότι, μέχρι τη στιγμή που κατέβηκε η φίλη του θύματος από το όχημα, δεν έγινε το παραμικρό που να παραπέμπει σε αψιμαχία μεταξύ δράστη και θύματος».

Συνεπώς, το Κακουργιοδικείο διερωτήθηκε γιατί μετά που κατέβηκε η φίλη της 56χρονης από το όχημα, δεν κάθισε ο κατηγορούμενος στο μπροστινό κάθισμα – ως θα ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο – και παρέμεινε στη θέση ισχύος όπου βρισκόταν;

Η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, όταν, ξαφνιάζοντας το ανήμπορο, να αντιδράσει θύμα, ο κατηγορούμενος έπιασε την 56χρονη από πίσω και κυριολεκτικά την κατακρεούργησε, αναφέρει στην απόφαση του το Δικαστήριο.

Τέταρτο σημείο, η πρωτοφανής βιαιότητα των κτυπημάτων και η στόχευση σε ζωτικά όργανα, όπως τα περιέγραψε η ιατροδικαστής, που καταφανώς δεικνύουν στόχο-προσήλωση στην άμεση θανάτωση του θύματος.

Πέμπτο, η παρατεταμένη διάρκεια της εκδηλωθείσας επίθεσης κατά του θύματος. Σύμφωνα με την παραδεκτή μαρτυρία γυναίκας-αυτόπτης μάρτυρας, αρχικά, είδε τον κατηγορούμενο να κρατά το θύμα με το ένα χέρι και με το άλλο να την κτυπά στο λαιμό.

«Στο χρονικό αυτό σημείο υπήρξε ανάπαυλα στη θέαση της, αφού φοβήθηκε, έσπευσε να κλειδώσει πόρτα και παράθυρα και ανέβηκε στο δωμάτιο της. Όταν κοίταξε εκ νέου, από το παράθυρο πλέον του δωματίου της, είδε τον κατηγορούμενο, να έχει αλλάξει στάση – αφού ήταν πλέον ιστάμενος – και να κτυπά το θύμα με το μαχαίρι στο στήθος. Έπειτα, ο κατηγορούμενος, κατέβηκε από το όχημα και με μια φρικαλέα και αποτρόπαια πράξη αποτελειώματος του θύματος, της έδωσε και δύο γροθιές, λες και τα πολλαπλά κτυπήματα με το μαχαίρι δεν ήταν αρκετά για να τη σκοτώσουν. Η χρονική διάρκεια της επίθεσης δεικνύει δύο πράγματα: Πρώτον, την αποφασιστικότητα για θανάτωση του θύματος και δεύτερον, το αμετανόητο της απόφασης του κατηγορούμενου. Όπως πολύ σωστά το έθεσε ο κ. Αριστείδης, ο κατηγορούμενος, για τον λίγο έστω χρόνο που χρειάστηκε μέχρι να κλειδώσει η μάρτυρας την πόρτα και τα παράθυρα και να ανέβει στο δωμάτιο της, είχε την ευκαιρία να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεων του και να αποστεί από την υλοποίηση τους. Κάτι τέτοιο, ενδεχόμενα, θα αναχαιτούσε την τεκμηρίωση προμελέτης. Αντ’ αυτού όμως, συνέχισε να καταφέρνει κτυπήματα στο θύμα, μεταξύ αυτών, και το θανατηφόρο κτύπημα στην καρδιά».

Ως εκ τούτου, το Κακουργιοδικείο κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης, αναφέροντας παράλληλα πως το κίνητρο του φόνου παραμένει άγνωστο, ωστόσο «δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο του αδικήματος. Τα συστατικά στοιχεία είναι η προμελέτη και η φόνευση, τα οποία έχουν πλήρως αποδειχθεί».

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα