Ξεκαθαρίζει ξανά τη θέση του ο Εισαγγελέας για το κατασκοπευτικό βαν

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, δήλωσε σήμερα ότι από τα στοιχεία που έχει λάβει από την αστυνομία για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας επί του παρόντος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στρέφει τα βέλη του κατά της Αστυνομίας ο Άντρος-«Έπρεπε να γίνουν συλλήψεις»
 
Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων, με αφορμή την ενημέρωση που είχε την περασμένη Παρασκευή από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, για τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανακρίσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως είχε ζητήσει την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «από τα στοιχεία που έχω πάρει δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση επί του παρόντος».

Πρόσθεσε ότι «στην Κυπριακή Δημοκρατία το ανακριτικό έργο είναι πάντοτε έργο της αστυνομίας, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που με υπάρχοντα στοιχεία μπορεί να διαφανεί το ενδεχόμενο η αστυνομία να μην έχει τα απαραίτητα εχέγγυα, που να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία στη διεξαγωγή των ανακρίσεων».
 
Όπως σημείωσε, «στην υπό εξέταση περίπτωση έχει αρχίσει η διερεύνηση από την αστυνομία και από τα όποια στοιχεία έχουν δοθεί, μετά που ζήτησα να ενημερωθώ, δεν προκύπτει κατά την άποψη μου θέμα ότι η αστυνομία δεν έχει τα εχέγγυα μιας αντικειμενικής έρευνας».

«Είναι», πρόσθεσε, "μια δύσκολη διερεύνηση πολύπλοκη, πολύπτυχη και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές εξουσίες, τις οποίες πάρα πολύ δύσκολα -αν όχι αδύνατα- θα μπορούσε να αναλάβει μια άλλη επιτροπή ερευνητικής φύσεως ή ένας - δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το βαν που παρακολουθεί τις χαμηλές συχνότητες του δημόσιου διαλόγου

Πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό στην απουσία οποιωνδήποτε ισχυρών στοιχείων, τα οποία να καταδεικνύουν το αντίθετο, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της και εάν διαφανούν οποιαδήποτε στοιχεία, που να δικαιολογούν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό άλλου ή άλλων ανακριτών, αυτό βεβαίως θα το δούμε».

Σε ερώτηση εάν  με την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών από την αστυνομία, ενδεχομένως να πάει κοντά του το θέμα για οδηγίες, είπε πως «το ανακριτικό έργο διεξάγεται από την αστυνομία χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις», για να σημειώσει ότι «εάν κατά τη διάρκεια αυτού του ανακριτικού έργου προκύψει η ανάγκη για την καθοδήγηση ως προς κάποιο συγκεκριμένο νομικής φύσεως θέμα πρόβλημα που απασχολεί, ναι, η αστυνομία αποτείνεται στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, στον Γενικό Εισαγγελέα τον ίδιο, για τη νομική καθοδήγηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα για το κατασκοπευτικό βαν το ΑΚΕΛ
 
Ωστόσο, σημείωσε πως το ανακριτικό έργο συνεχίζει πάντα να είναι ευθύνη της αστυνομίας.

Δειτε Επισης

Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους