Ξεκαθαρίζει γιατί δεν μπορεί να παρέμβει στην υπόθεση κατασκοπείας ο Κληρίδης

Την ώρα που οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν στη Λάρνακα συνεχίζονται και το ΑΚΕΛ ζητά την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Κώστας Κληρίδης εξήγησε τις περιπτώσεις στις οποίες δικαιολογείται η παρέμβασή του.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως η μόνη περίπτωση κατά την οποία δικαιολογείται η παρέμβαση του για διορισμό ποινικών ανακριτών σε μια υπόθεση, είναι, «αν η ίδια η Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο διεξαγωγής των ανακρίσεων έχει κάποιο κώλυμα γιατί προκύπτουν κάποια στοιχεία ότι είναι η ίδια εμπλεκόμενη».
 
«Η Αστυνομία πρέπει πάντα να θεωρείται ότι κάνει σωστά τη δουλειά της. Εάν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία, όχι που έχουν σχέση με το αν κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά εάν διατηρεί τα εχέγγυά της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας τότε ναι μπορεί να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας», υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε πως για το συγκεκριμένο θέμα, «θα ξαναμιλήσουμε σε πολιτικό επίπεδο, όταν ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις.
 
«Οι ανακρίσεις συνεχίζονται με πολύ εντατικούς ρυθμούς και η Αστυνομία όταν έχει τα αποτελέσματά της θα τα υποβάλει αρμοδίως στις αρμόδιες Αρχές που είναι η Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης.
 

Το ΑΚΕΛ επανήλθε και σήμερα για την υπόθεση σημειώνοντας πως, πρέπει να εξιχνιαστεί πλήρως. «Ο Αρχηγός της Αστυνομίας αναγνώρισε ήδη ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν χωρεί ούτε υποβάθμιση του θέματος, ούτε απόπειρες αποπροσανατολισμού, ούτε βέβαια κουκούλωμα».

«Πόσο μάλλον την ώρα που οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πληθαίνουν καθημερινά και υπογραμμίζουν τα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα, αλλά συνεχώς προσθέτουν και νέα:

  • Πώς και γιατί ήρθε το βαν στην Κύπρο; Πώς εκτελωνίστηκε; Τι δράση είχε; Πόσοι και ποιοι πολίτες ή οργανισμοί στοχοποιήθηκαν από τη λειτουργία του; Σε ποιους –πρόσωπα, εταιρίες, οργανισμούς- παρείχε υπηρεσίες η εταιρία και τι είδους υπηρεσίες;
  • Είχε η αστυνομία ή άλλες αρμόδιες αρχές οποιαδήποτε σχέση, επαφή ή συνεργασία με τις υπό διερεύνηση εταιρίες; Αληθεύει –και αν αληθεύει, τι προεκτάσεις έχει- ο ισχυρισμός της ιδιοκτήτριας εταιρίας ότι οι αρχές γνώριζαν για τη δράση της από το 2017, όταν άρχισε να λειτουργεί;
  • Τι σχέσεις είχε η εταιρεία με κέντρα λήψης αποφάσεων, υπηρεσίες, πολιτικές δυνάμεις ή πολιτικά πρόσωπα;».

«Η κυβέρνηση», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, «οφείλει να διασφαλίσει ότι θα δοθούν απαντήσεις. Ξεκάθαρες, πειστικές και τεκμηριωμένες. Είναι υποχρέωσή της έναντι του συνόλου των πολιτών, των οποίων τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται στην πράξη».

«Αν επιχειρηθεί κουκούλωμα σε μια τόσο σοβαρή περίπτωση ή αν αφεθεί να ξεχαστεί σε έρευνες χωρίς τέλος, τότε θα συνιστά ένα τεράστιο πλήγμα στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα του πολίτη και στη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ξανά πως ό,τι περνά από το χέρι του θα το κάνει για να λάμψει η αλήθεια», επαναλαμβάνει το ΑΚΕΛ.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών