Της ασυνεννοησίας το ανάγνωσμα και στο βάθος ο Στυλιανός, ο αδελφοκτόνος...

Τη διαβεβαίωση ότι η έρευνα που ανατέθηκε στο γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο τον 14χρονο Στυλιανό θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που καθόρισε η υπουργός Εργασίας, έδωσε η εκπρόσωπος της Επιτρόπου, Δέσποινα Μέρτακκα, μιλώντας χθες στη Βουλή.
 
Η κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε αυτεπάγγελτα το γενικότερο θέμα της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού έπειτα από σχετική πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, Ελένης Μαύρου και Ειρήνης Χαραλαμπίδου, με την εκπρόσωπο της Επιτρόπου Διοίκησης να δηλώνει ότι έχουν ήδη διοριστεί οι λειτουργοί που θα διεξάγουν την έρευνα, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν τάχιστα. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι το πόρισμα θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος των δύο μηνών που καθόρισε η υπουργός Εργασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις υπηρεσίες υπό έρευνα για τον θάνατο του 14χρονου-Πράσινο από Υπουργικό
 
Κατά τα άλλα μέσα από τη συζήτηση διεφάνη ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία σε όλα σχεδόν τα επίπεδα για πρόληψη τέτοιων θλιβερών καταστάσεων, ενώ αναδείχθηκε και το στοιχείο ότι οι διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες ερμηνεύουν διαφορετικά τη νομοθεσία, τα σχετικά πρωτόκολλα, τα εγχειρίδια κλπ.
 
Συγκεκριμένα από την υπεύθυνη των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΥΨΥΠΕ), δρ. Νίκη Χριστοφή, αναφέρθηκε ότι για την παραπομπή ενός παιδιού γενικά στις ΥΨΥΠΕ χρειάζεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η συγκατάθεση και των δύο γονέων για την αξιολόγηση του παιδιού.
 
Το 2008 και για να ξεπεραστούν εμπόδια που προέκυπταν από την πιο πάνω αναγκαιότητα, πρόσθεσε, ζητήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα όπου και καθορίζονται σχετικές εξαιρέσεις.
 
«Οι περιπτώσεις βίας και οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης αντιμετωπίζονται από τις ΥΨΥΠΕ ως επείγουσες με προτεραιότητα και όταν δεν υπάρχει συναίνεση των γονέων γίνεται αναφορά ή και καταγγελία στις ΥΚΕ ή και στην Αστυνομία, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα καθιστούν δυνατή την προστασία του παιδιού αλλά και τη θεραπευτική του παρακολούθηση», εξήγησε η κ. Χριστοφή.
 
Η τοποθέτηση αυτή αντικρούστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της υπουργού Εργασίας, Φάνο Κουρουφέξη, ο οποίος παρέπεμψε σε εγχειρίδιο το οποίο αναφέρει, όπως είπε, ότι για την παραπομπή ενός παιδιού σε ψυχολόγο δεν χρειάζεται καν η γονική συναίνεση όταν πρόκειται για θέματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης.
 
Αντίθετα η θέση της υπευθύνου των ΥΨΥΠΕ βρήκε στήριξη από τον υπεύθυνο του Γραφείου για Θέματα Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Κώστα Βέη, ο οποίος παρέθεσε ως παράδειγμα ότι κατέρρευσαν υποθέσεις στα δικαστήρια λόγω της μη λήψης γονικής συγκατάθεσης για τον χειρισμό ενός παιδιού.
 
Ειδικότερα σημείωσε ότι «βρεθήκαμε μπροστά σε αδιέξοδες καταστάσεις όταν πήραμε κατάθεση από ανήλικο αλλά το δικαστήριο την απέρριψε επειδή δεν υπήρχε η γονική συναίνεση», ενώ περαιτέρω υποστήριξε ότι η νέα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση αφού εισήγαγε αυστηρότερες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την παραπομπή μιας υπόθεσης από τη μία υπηρεσία στην άλλη.
 
Μάλιστα ο κ. Βέης ανέφερε ότι εκκρεμούν τουλάχιστον δύο αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας από κηδεμόνες, λόγω ακριβώς της λήψης κατάθεσης από παιδί χωρίς τη συγκατάθεση και των δύο γονέων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πάζλ που δεν ένωσαν, το μπάχαλο και ο… κλειστός διακόπτης του μηχανισμού
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, η οποία επίσης υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο υπογραφές για παραπομπή παιδιού σε εκπαιδευτικό ψυχολόγο, εκτός κι αν πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούν βία και σεξουαλική κακοποίηση. «Το μπλοκάρισμα υπάρχει όταν δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση», σημείωσε.
 
Στη συνεδρία παρευρισκόταν και η τέως Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως συστήνουν αλλαγές εκεί που διαπιστώνουν προβλήματα και όχι να περιορίζονται, όπως είπε, στην εφαρμογή των εγχειριδίων, των πρωτοκόλλων κλπ.
 
Από πλευράς της η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή, δέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων λόγω της πολυπλοκότητας που τα διέπει, υποδεικνύοντας ότι το κλειδί βρίσκεται στην πολυθεματικότητα και όχι μόνο στις ΥΚΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καληνύχτα Στυλιανέ… Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ…
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία