BINTEO: Τα τελευταία λεπτά πριν το θάνατο και τα πρώτα λεπτά μετά τον όλεθρο

Τα γεγονότα της 11 Ιουλίου του 2011 σημάδεψαν όσο τίποτε άλλο τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
 
Η αβεβαιότητα και η παγωμάρα όσων παρακολουθούσαν από μακριά τη φωτιά, η βουβαμάρα της έκρηξης, οι στιγμές πανικού που ακολούθησαν καθώς και ο όλεθρος που ξημέρωσε το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου του 2011 αποτυπώθηκαν στα ερασιτεχνικά βίντεο που διέρρευσαν τις επόμενες ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο πατέρας μου άλλαξε υπηρεσία για να πάμε ψάρεμα… Ένιωθα ότι κάτι είχε συμβεί»
 
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων που βίωναν μια πρωτοφανή καταστροφή που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
 
Δείτε πιο κάτω όλα τα βίντεο που καταγράφουν όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της έκρηξης. 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:ΒΙΝΤΕΟ: «Η φιγούρα που βλέπετε είναι ο γιος μου...»-Τα τελευταία λεπτά πριν το θάνατο

 
Το χρονικό της τραγωδίας
03:40 Ο Φάνος Γιάλλουρος, Τεχνικός στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της ΑΗΚ Βασιλικού, αναφέρει ότι, πρόσεξε κάποιες λάμψεις στον ουρανό.
03:50 Άλλος τεχνικός της ΑΗΚ άκουσε δεύτερη έκρηξη, η οποία όπως πληροφορήθηκε από το συνάδελφο του Φάνο Γιάλλουρο προερχόταν από την πλευρά του στρατοπέδου.
04:00 Οι τεχνικοί της ΑΗΚ επικοινωνούν με την Πυροσβεστική στη Λεμεσό. Οι πυροσβέστες τους ενημερώνουν πως θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΜΑΚ στην Κοφίνου. Την ίδια ώρα οι ναύτες στο στρατόπεδο ενημερώνονται για την ύπαρξη της φωτιάς, ετοιμάζονται και περιμένουν οδηγίες.
04:25 Δύο πυροσβεστικά οχήματα αναχωρούν από την ΕΜΑΚ Κοφίνου με κατεύθυνση το Μαρί. Είχαν δεχθεί κλήση πέντε λεπτά νωρίτερα από τον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγιού.
04:42 O Αξιωματικός Υπηρεσίας, μαζί με άλλους στρατιωτικούς και στρατιώτες, κατευθύνθηκε προς το σημείο της φωτιάς. Tα δύο πυροσβεστικά έφτασαν από την Κοφίνου και σταμάτησαν στη Πύλη του Στρατοπέδου όπου ρωτούσαν για το περιεχόμενο των κοντέινερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσιάστηκαν διστακτικοί. Φωτογραφία Αρχείου
04:50 Ο Διοικητής του Ναυτικού Ανδρέας Ιωαννίδης έφτασε στη Ναυτική Βάση. Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα δεν του φάνηκε αναστατωμένος ή να τα έχει χαμένα, αλλά ήταν ψύχραιμος
05:17 Στη Ναυτική Βάση έφτασε και ο Διοικητής της Βάσης Λάμπρος Λάμπρου. Εκείνη την ώρα ο Ανδρέας Ιωαννίδης μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ ζητώντας του να στείλει ελικόπτερα για την κατάσβεση της φωτιάς.
05:20 Σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά επεκτάθηκε σε όλα τα κοντέινερ. Τα μέλη της ΕΜΑΚ με τη βοήθεια στρατιωτών και στρατιωτικών επιχειρούσαν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να κατασβήσουν τη φωτιά. Την ίδια ώρα ο Διοικητής του Ναυτικού βρισκόταν στο Φυλάκιο 3 μαζί με τον Λάμπρο Λάμπρου και συντόνιζαν τις ενέργειες για κατάσβεση της φωτιάς.
05:50 Ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη... Είχε ως τραγική συνέπεια το θάνατο συνολικά 13 ατόμων, τον τραυματισμό 62 ατόμων και την πρόκληση ανυπολόγιστων καταστροφών, τόσο στην υποδομή όσο και τον εξοπλισμό του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ και της Ναυτικής Βάσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»