Στους τοπ ισοβίτες και ο Θωμά με τα τρία διαδοχικά ισόβια-Οι μεγαλύτερες ποινές

Μετά την καταδίκη του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, στον  οποίο επιβλήθηκαν πέντε διαδοχικά και δύο συντρέχοντα ισόβια, με την ποινή να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που επιβλήθηκε στα χρονικά, άλλη μια μεγάλη ποινή έχει έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο κατηγορούμενος αναλώθηκε σε εκστρατεία φόνων»-Κόλαφος το Κακουργιοδικείο
 
Μετά από έφεση που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας επί της πρωτόδικης απόφασης στην υπόθεση του τριπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015 στη Λεμεσό με θύματα τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Παράσχο Ντορζή, 19 και 21 ετών, καθώς και τον 24χρονο Αιμίλιο Μιλτιάδους, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ποινή 35 ετών που είχε επιβληθεί στον καταδικασθέντα, Χριστάκη Θωμά, 31 ετών.

Το Ανώτατο, με ομόφωνη απόφαση του, αντικατέστησε την καταδίκη του Θωμά για ανθρωποκτονία με καταδίκη για φόνο εκ προμελέτης και στις τρεις κατηγορίες, με τις ποινές να είναι διαδοχικές.

«Από τα ευρήματα και παραδεκτά γεγονότα βρίσκουμε ότι έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η αναγκαία πρόθεση (mens rea) θανάτωσης, δηλαδή η προμελέτη στη διάπραξη των φόνων. Η ιερότητα της ζωής έχει βάναυσα παραβιαστεί τρεις φορές. Η απώλεια τριών ανθρώπων έχει βυθίσει στο πένθος τρεις οικογένειες. Κάθε κατηγορία έχει χωριστό υπόβαθρο γεγονότων και χωριστό θύμα. Επιβάλλεται η επιβολή διαδοχικών ποινών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της ανατρεπτικής απόφασης του Ανωτάτου που επέβαλε διαδοχικά ισόβια στον Θωμά

Ως εκ τούτου, στον Θωμά επιβλήθηκαν τρία διαδοχικά ισόβια, με την ποινή να είναι μεγαλύτερη από αυτήν των 35 χρόνων, καθώς ως ισοβίτης δεν θα έχει μείωση της ποινής του με βάση τις νομοθεσίες, ενώ δικαίωμα για αίτημα για αποφυλάκισης θα έχει στα 25 χρόνια. (σ.σ μια φορά ισόβια δικαίωμα για αίτημα στα 12 χρόνια, δύο και περισσότερα ισόβια στα 25 χρόνια).

Με βάση την ποινή που επιβλήθηκε στον Θωμά, ο καταδικασθέντας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των ισοβιτών με τη μεγαλύτερη ποινή, η οποία όμως είναι η τρίτη μεγαλύτερη που επιβλήθηκε στα χρονικά.

Η πρώτη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ήταν τα πέντε φορές ισόβια στους καταδικασθέντες του πενταπλού φονικού, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη, τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, ο ίδιος Δικαστής, Χάρης Πογιατζής, επέβαλε την ίδια ποινή στον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο Νίκο Μεταξά, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια, εκ των οποίων τα πέντε διαδοχικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με σφραγίδα του ίδιου Δικαστή οι δύο μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ

Στην τέταρτη θέση με τη μεγαλύτερη ποινή, κατατάσσεται ο  30χρονος Θεόδωρος Θεοφάνους, κομμωτής από την Πάφο, ο οποίος σκότωσε την έγκυο σύντροφό του και την τρίχρονη κόρη της από παθολογική ζήλια, το Δεκέμβριο του 2011.
 
Η 24χρονη Μολδαβή, Τζούλια Οπόροκ, που ήταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στη θαλάσσια περιοχή Γεροσκήπου, ενώ η τρίχρονη κορούλα της Βικτώρια εντοπίστηκε νεκρή 50 μέτρα μακριά από το όχημα.
 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 30χρονο ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της 24χρονης και 35 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, για το φόνο της τρίχρονης, ποινές οι οποίες είναι όμως συντρέχουσες.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, σε ότι αφορά τον τετραπλό φόνο που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, ακριβώς την ίδια μέρα που διαπράχθηκε το πενταπλό φονικό τέσσερα χρόνια προηγουμένως, παρότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα που διαπράχθηκε στα χρονικά, εντούτοις η ποινή που επιβλήθηκε στους τέσσερις καταδικασθέντες ήταν τέσσερις φορές ισόβια, με τις ποινές όμως να συντρέχουν.

Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι στα δώδεκα χρόνια θα έχουν δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης, σε αντίθεση με τους καταδικασθέντες στους οποίους επιβλήθηκαν δύο και περισσότερα διαδοχικά ισόβια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από 23ος ισοβίτης… στη λίστα των υπ’ αριθμόν ένα ο Μεταξάς-Η νέα κατάταξη των Κεντρικών

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό