Πέμπτη 21 Νοε, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Με σφραγίδα του ίδιου Δικαστή οι δύο μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ

Ντίνα Κλεάνθους  24/06/2019 14:12
Με σφραγίδα του ίδιου Δικαστή οι δύο μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ

Με σφραγίδα του ίδιου Δικαστή οι δύο μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ

Ντίνα Κλεάνθους  24/06/2019 14:12
Με την σφραγίδα του ίδιου Δικαστή, του προέδρου του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, που είχε επιβάλει την πρώτη μεγαλύτερη ποινή στα χρονικά, έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, ο οποίος δολοφόνησε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, κατά τα έτη 2016-2018.
 
Ο Χάρης Πογιατζής ήταν ο Δικαστής, πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, που είχε επιβάλει στις 7 Φεβρουαρίου 2014, πεντάκις ισόβια στους εκτελεστές του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012, Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη, με τις ποινές να είναι διαδοχικές.
 
Η ποινή στους καταδικασθέντες του πενταπλού φονικού, πριν την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, ήταν η μεγαλύτερη που επιβλήθηκε ποτέ στα χρονικά και οι δύο Ελλαδίτες κατατάχθηκαν στην πρώτη θέση των μακροβιότερων ισοβιτών των Κεντρικών Φυλακών.
 
Απόσπασμα από την απόφαση για πενταπλό φονικό:

«Πρόκειται για πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα. Παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δικαστικά δεδομένα αφού το πλείστο μέρος της μαρτυρίας στην οποία στηρίζεται η Κατηγορούσα Αρχή προέρχεται από λήψεις βίντεο που εξασφαλίστηκαν από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV)  που ήταν εγκατεστημένα σε πολλά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή».
 
«Δεν διατηρούμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος 1 (Δημήτριος Μαμαλικόπουλος) πυροβόλησε και φόνευσε και τα πέντε θύματα. Η επιλογή του χώρου αναμονής, η επί μακρόν παραμονή των κατηγορουμένων στο χώρο, ο συγχρονισμός της κίνησης του κατηγορουμένου 1 με αυτές του αυτοκινήτου των θυμάτων και η μεταφορά και χρήση πυροβόλου όπλου (του πιστολιού Glock) δεικνύει τον προσχεδιασμό αλλά και την πρόθεση του κατηγορουμένου 1 να επιφέρει το θάνατο όλων των θυμάτων».
 
«Η γνώση και συμμετοχή του κατηγορουμένου 2 (Αναστάσιου Τσεχιλίδη) εξάγεται από τα περιστατικά της υπόθεσης. Το γεγονός ότι συνόδευε τον κατηγορούμενο 1 αλλά ιδιαίτερα οι ενέργειες του μετά τους φόνους μας πείθουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για την ενοχή του. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παροχή συνδρομής στον κατηγορούμενο 1 για να διαφύγει με το να οδηγήσει το αυτοκίνητο σε στάση διαφυγής, να του ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού και να οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη σκηνή το συντομότερο δυνατό». 
 
 
Πέντε χρόνια μετά...  

Ωστόσο, ο ίδιος Δικαστής, Χάρης Πογιατζής, πέντε χρόνια αργότερα, κλήθηκε να αποδώσει Δικαιοσύνη και στα φρικιαστικά εγκλήματα του 35χρονου Νίκου Μεταξά, στον οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη από αυτή των καταδικασθέντων του διπλού φονικού, ωστόσο στην ουσία είναι η ίδια. Και αυτό, λόγω του ότι στον Μεταξά επιβλήθηκαν πέντε διαδοχικά ισόβια και δύο συντρέχουσα.

Ως εκ τούτου, η ποινή Μεταξά, έρχεται να καταταχθεί στις πρώτες θέσεις, με τον Μεταξά να βρίσκεται μαζί με τους καταδικασθέντες για το πενταπλό φονικό.
 
Πρόκειται για την πρώτη δίκη στα χρονικά που για τέτοιου είδους αδικήματα, αρχίζει και ολοκληρώνεται αυθημερόν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, o Χάρης Πογιατζής ολοκληρώνει τη δικαστική του καριέρα πριν το τέλος του χρόνου, καθώς πριν από λίγο καιρό υπέβαλε την παραίτηση του, αφήνοντας έτσι την σφραγίδα του σε άλλη μια μεγάλη και πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε και καθήλωσε την κοινή γνώμη.
 
Σημειώνεται, ότι ενώπιον του Προέδρου του Κακουργιοδικείου, δικάζονται και οι κατηγορούμενοι για το διπλό φονικό, μια δίκη που επίσης χαρακτηρίζεται σημαντική, αφού η δολοφονία του ζεύγους τον Απρίλιου του 2018 πάγωσε το παγκύπριο.   
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας