Πέμπτη 17 Οκτ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Τα παιχνίδια Μεταξά στο Δικαστήριο και η παράσταση του ως… σωτήρας και τιμωρός

Ντίνα Κλεάνθους  25/06/2019 06:53
Τα παιχνίδια Μεταξά στο Δικαστήριο και η παράσταση του ως… σωτήρας και τιμωρός

Τα παιχνίδια Μεταξά στο Δικαστήριο και η παράσταση του ως… σωτήρας και τιμωρός

Ντίνα Κλεάνθους  25/06/2019 06:53
Ως μια καλή… παράσταση χαρακτηρίζουν την στάση που κράτησε κατά την απολογία του ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, Νίκος Μεταξάς, στον οποίο επιβλήθηκαν πέντε διαδοχικά και δύο συντρέχοντα ισόβια, ανακριτές της υπόθεσης, οι οποίοι για 68 μέρες επιχειρούσαν να λύσουν τα «σταυρόλεξα» του κατηγορούμενου, μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο Νίκος Μεταξάς ενώ όλο αυτό το διάστημα ήταν σε πλήρη απάθεια και αμετανόητος μπροστά στους ανακριτές, εντούτοις κατά την απολογία του, εμφανίστηκε μετανιωμένος, ενώ κλαίγοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ζήτησε συγνώμη από τα θύματα του και τις οικογένειες τους.
 

Όπως αποδεικνύεται και από τα γεγονότα που παρέθεσε η Κατηγορούσα Αρχή ενώπιον του Κακουργιοδικείου, o Mεταξάς έπαιζε με τους ανακριτές δίνοντας αντιφατικούς ισχυρισμούς σε σχέση με τα θύματα του, ενώ πριν την ομολογία του στις 25 Απριλίου 2019, ήθελε πτώμα και τεκμήρια και μετά προέβαινε σε παραδοχή.

Το γεγονός ότι ο 35χρονος έκλαιγε στο Δικαστήριο, αυτό δεν ήταν κάτι που ξάφνιασε τους ανακριτές, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που τον είδαν να κλαίει όταν ακόμη ομολόγησε τους πρώτους φόνους, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε πραγματική μεταμέλεια αφού δεν συνεργαζόταν με τους ανακριτές και συνέχιζε τα παιχνίδια του. Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός, ότι ο 35χρονος, τρεις εβδομάδες μετά τη δεκασέλιδη ομολογία του που έγραψε στο χαρτί ισχυριζόμενος ότι δεν κρύβει άλλα μυστικά, εντούτοις ομολόγησε νέο σημείο που είχε κρύψει τεκμήρια για τα οποία δεν είχε μιλήσει προηγουμένως, ενώ προηγουμένως είχε ομολογήσει ότι αυτός σκότωσε τα θύματα που ανευρέθηκαν στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό, ωστόσο επέμενε ότι η μικρή Σιέρρα πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων.

 
Η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρισμούς του ότι σκότωσε τα παιδιά γιατί θεωρούσε ότι τα εξέδιδαν οι μητέρες τους, κάτι βεβαίως που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα,  με τον Μεταξά να εμφανίζεται στους ανακριτές ως «ήρωας» που πήρε το νόμο στα χέρια του για να «λυτρώσει» τις ανήλικες και να μην κακοποιούνται σεξουαλικά από «ανώμαλους», όπως ανέφερε χαρακτηρίστηκα.

Κάτι που ο Μεταξάς ενδεχομένως να επιδίωκε να δει το φως της δημοσιότητας, καθώς όπως μας εξηγούν ψυχίατροι, πιθανόν να ήθελε να κερδίσει τη κοινή γνώμη σε σχέση με τα παιδιά, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στις μητέρες τους, ώστε να ισοζυγήσει το μίσος του κόσμου προς το πρόσωπο του. Μια μέθοδος που χρησιμοποίησαν και άλλοι κατά συρροή δολοφόνοι στον κόσμο, που ήθελαν με τους ισχυρισμούς τους να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με σφραγίδα του ίδιου Δικαστή οι δύο μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ

Ο Νίκος Μεταξάς χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο που αγαπά πάνω από όλα τον εαυτό του, ενώ φαίνεται να του αρέσει η προβολή. Για αυτό και κατά τη διάρκεια της απολογίας του θέλησε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του με τις αιχμές που άφησε κατά την απολογία του, με την αναφορά του περί «οδυνηρών αναμνήσεων, τις οποίες προσπαθούσε εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσει».

Ωστόσο δεν εξήγησε κάτι περαιτέρω, με τους ανακριτές που τον έζησαν όλες αυτές τις μέρες, να θεωρούν ότι απλά επρόκειτο για άλλο ένα παιχνίδι, αφού από τις εξονυχιστικές έρευνες που διενεργήθηκαν και τις εκατοντάδες καταθέσεις που λήφθηκαν από το περιβάλλον του, δεν προέκυψε κάτι από το οποίο να δικαιολογείτο η πυροδότηση της δολοφονικής του δράσης.

«Το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»

Με αυτή την αναφορά ολοκλήρωσε την απολογία του, με την οποία και πάλι ο Μεταξάς επιδίωξε να δημιουργήσει συνειρμούς στην κοινή γνώμη, ενώ εμφανίστηκε ως «σωτήρας» που θέλει να βοηθήσει για να βρεθεί η πηγή του κακού, με σκοπό να αποφευχθούν παρόμοια εγκλήματα.

Όπως μας εξήγησε ψυχίατρος, και από αυτή τη δήλωση του ο Νίκος Μεταξάς επιδιώκει να παραμείνει στο προσκήνιο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο τα κλάματα του όσο και οι αιχμές που άφησε κατά την απολογία του, στα οποία ενδεχομένως ήθελε να δώσουν βαρύτητα τα ΜΜΕ, δεν μπορούν να ισοζυγήσουν και να δικαιολογήσουν τα αποτρόπαια εγκλήματα του. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισόβια και δια βίου… Η ίδια ποινή, τα ίδια δικαιώματα-Η ερμηνεία για Μεταξά  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας