Η ασυνεννοησία της Αστυνομίας για «Ορέστη» και ο επικοινωνιολόγος για… λίφτινγκ

Από ανατροπή σε ανατροπή η υπόθεση «Ορέστης» ή απλά ασυνεννοησία μεταξύ Τμημάτων της Αστυνομίας;

Αναμφισβήτητα η πολύκροτη υπόθεση του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου ξεγύμνωσε τους χειρισμούς των Αρχών σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα, με την Αστυνομία να κάθεται στο σκαμνί και να δέχεται έντονη κριτική και αλλεπάλληλα πυρά από κάθε κατεύθυνση, ενώ ο διασυρμός έλαβε διεθνής διαστάσεις.

Αποτέλεσμα της θύελλας αντιδράσεων, ήταν η παραίτηση του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και η παύση του τέως Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου (σ.σ έπαυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ο ίδιος δεν είχε υποβάλει την παραίτηση του παρά την παραίτηση του πολιτικού του προϊστάμενου), ενώ ο «Ορέστης» γκρέμισε το κάστρο που στήθηκε από την Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, χτισμένο, κατά κύριο λόγο, με επικοινωνιακή «αρχιτεκτονική».   

Στον απόηχο του «Ορέστη» από την μια η Αστυνομία επιχειρεί να μαζέψει τα σπασμένα και από την άλλη να εξιχνιάσει την υπόθεση ώστε να παραπέμψει τον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο σε απευθείας δίκη, ο οποίος ομολόγησε ότι κατά τα έτη 2016-2018 σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έφθασε στα ίχνη του 35χρονου που κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο «Ορέστης», ωστόσο καθοριστική ήταν και η ομολογία του υπόπτου που υπέδειξε τους υγρούς τάφους των θυμάτων του,  που αν δεν τους υποδείκνυε, το έργο των Αρχών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Σε αυτούς τους δύο μήνες, πολλές ήταν οι φρικτές λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ πλέον όλα αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αφού αύριο τελικά καταχωρείται η υπόθεση και ο 35χρονος παραπέμπεται σε δίκη με βαριές κατηγορίες που επισύρουν επτά φορές ισόβια, όσα δηλαδή και τα θύματα του.

Η τελική απόφαση για την καταχώρηση της υπόθεσης, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας, λήφθηκε το πρωί έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους ανακριτές, αφού όπως μας αναφέρθηκε «έχει ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες το απόγευμα διαμήνυαν πως, «το ανακριτικό έργο δεν είχε ολοκληρωθεί» και ως εκ τούτου, η επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία έλεγε ότι τελικά ο 35χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της κρίσης για Ορέστη-Στο εδώλιο αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρη συνεννόηση μεταξύ των Τμημάτων της Αστυνομίας, κάτι που θα πρέπει να κοιτάξει η ηγεσία του Σώματος, καθώς εάν υπάρχει συνεννόηση, συνεργασία και επαγγελματισμός δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με παρόμοιες υποθέσεις όπως του «Ορέστη» και εάν υπήρχαν αυτά τα δεδομένα, ενδεχομένως τα θύματα του «Ορέστη» να μην έφτανα τα επτά.

Και σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτούς τους δύο μήνες που η Αστυνομία «μπερδεύεται»… Τη μια έλεγαν για μέρες ότι δεν ομολόγησε ο 35χρονος το φόνο της μικρής Σιέρρα και την άλλη «τελικά ομολόγησε από τις 25 Απριλίου». Τη μια δεν είχαν ταυτοποιηθεί τα θύματα και λίγες μέρες μετά «τελικά ναι ταυτοποιήθηκαν»… 

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουνίου,  στην Βουλή βρέθηκαν μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας για εξέταση του αιτήματος του Σώματος για αποδέσμευση κονδυλίου, ύψους €14.280, για αγορά υπηρεσιών επικοινωνιολόγων.

Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι η προστασία της Αστυνομίας από την κοινωνική απόρριψη, αφού η υπόθεση «Ορέστης» καταρράκωσε την εικόνα της Δύναμης.  

Σημειώνεται ότι η πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Αστυνομίας και επικοινωνιολόγου ήταν τον Αύγουστο του 2016, επί Αρχηγού Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Το ζήτημα όμως δεν είναι το «επιφανειακό λίφτινγκ» της Αστυνομίας με στόχο την καλύτερη εικόνας της προς τα έξω, αλλά να επιλυθούν τα προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί, ώστε να υπάρχει επαγγελματισμός και ο κόσμος να αρχίσει να εμπιστεύεται και πάλι στις Αρχές και να νιώθει ασφάλεια.    

Δειτε Επισης

Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές