Η ώρα της κρίσης για Ορέστη-Στο εδώλιο αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια

Καταχωρείται αύριο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η υπόθεση των επτά δολοφονιών που διέπραξε ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια.
 
Οι ανακριτές της υπόθεσης, αφού ολοκλήρωσαν τελικά το ανακριτικό τους έργο αποφάσισαν όπως παραπέμψουν τον «Ορέστη» σε απευθείας δίκη, δύο περίπου μήνες μετά τη σύλληψη του.
 
Ενώπιον των Αρχών υπάρχει ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό το οποίο συνδέει τον 35χρονο με τις φρικτές δολοφονίες πέντε γυναικών και δύο παιδιών που διέπραξε κατά τα έτη 2016-2018.
 
Οι σοροί που εντοπίστηκαν κατά σειρά είναι:
 
-Μαρί Ρόουζ, 38 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
-Αριάν Παλάνας, 28 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο φρεάτειο του μεταλλείου στο Μιτσερό.
-Κάχτα Ανού, 30 ετών από το Νεπάλ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 25 Απριλίου σε πηγάδι στο πεδίο βολής της Ορούντας. 
-Λίβια Μπουνέα, 36 ετών από τη Ρουμανία. Η σορός της εντοπίστηκε στις 28 Απριλίου μέσα σε βαλίτσα, στην Κόκκινη Λίμνη.
-Έλενα Μπουνέα, 8 ετών, από τη Ρουμανία. Κόρη της 36χρονης Λίβιας. Η σορός της εντοπίστηκε στις 5 Μαΐου, μέσα σε ταξιδιωτική τσάντα, επίσης στην Κόκκινη Λίμνη.
-Μαρικάρ Βαλντέζ, 29 ετών από τις Φιλιππίνες. Η σορός της εντοπίστηκε στις 4 Ιουνίου στην Κόκκινη Λίμνη
-Σιέρρα Σεουτσάλιουτς, έξι ετών. Κόρη της Μαρί Ρόουζ. Η σορός της εντοπίστηκε στις 12 Ιουνίου στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.
 
Πάει για πρωτιά ο «Ορέστης»
 
Ο 35χρονος θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά, που θα είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, αφού μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα.
 
Ακολουθούν οι καταδίκες του Χριστάκη Θωμά, στον οποίο επιβλήθηκαν 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2015 στη Λεμεσό, και ο 30χρονος Θεόδωρος Θεοφάνους, κομμωτή από την Πάφο, ο οποίος σκότωσε την έγκυο σύντροφό του και την τρίχρονη κόρη της από παθολογική ζήλια, το Δεκέμβριο του 2011. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 30χρονο ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της 24χρονης και 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της τρίχρονης, ποινές οι οποίες είναι όμως συντρέχουσες.
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως, σε ότι αφορά τον τετραπλό φόνο που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016 στην Αγία Νάπα, ακριβώς την ίδια μέρα που διαπράχθηκε το πενταπλό φονικό τέσσερα χρόνια προηγουμένως, παρότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα που διαπράχθηκε στα χρονικά, εντούτοις η ποινή που επιβλήθηκε στους τέσσερις καταδικασθέντες ήταν τέσσερις φορές ισόβια, με τις ποινές όμως να συντρέχουν.
 
Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι στα δώδεκα χρόνια θα έχουν δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης, σε αντίθεση με τους καταδικασθέντες του πενταπλού φονικού που θα έχουν το δικαίωμα αποφυλάκισης στα 25 χρόνια, καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν διαδοχικές.
 
Συντρέχουσες και διαδοχικές ποινές
 
Με βάση τη νομοθεσία, όταν ένας φυλακισμένος καταδικαστεί πάνω από δυο φορές ισόβια και οι ποινές είναι διαδοχικές, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 25 χρόνια (όπως οι κατηγορούμενοι του πενταπλού φονικού), ενώ όταν για παράδειγμα του επιβληθεί τέσσερις φορές ισόβια (όπως στους κατηγορούμενους του τετραπλού φονικού) αλλά οι ποινές είναι συντρέχουσες, τότε ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια.
 
Επίσης, όταν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερες φορές ισόβια, τότε το αίτημα αποφυλάκισης θα έχει και πάλι στα 25 χρόνια. Δηλαδή, δεν έχει σημασία εάν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή δέκα φορές ισόβια.
 
Τα ίδια δικαιώματα δεν έχουν οι φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν με μεγάλες ποινές. Για παράδειγμα ο καταδικασθέντας του τριπλού φονικού στη Λεμεσό που εκτίει ποινή φυλάκισης 35 ετών δεν μπορεί στα 12 χρόνια να αιτηθεί αποφυλάκιση καθώς αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε αυτούς που καταδικάστηκαν σε ισόβια ή δια βίου, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκτίσουν τα 2/3 της ποινής τους.
 
Αξίζει να αναφερθεί, ότι δεν θεωρείται δεδομένο ότι η αίτηση αποφυλάκισης γίνεται αποδεκτή, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως για παράδειγμα καλή διαγωγή. Σε περίπτωση που το αίτημα του απορριφθεί, τότε θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση αποφυλάκισης μετά από δύο χρόνια και ούτω καθεξής.
 
Τα σενάρια για ίλαρχο
 
Σε ότι αφορά την υπόθεση του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, οι Αρχές αναμένεται να καταχωρήσουν μια κοινή και όχι ξεχωριστές υποθέσεις. Και αυτό, λόγω του ότι, όπως εξήγησε στον REPORTER ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, οι φόνοι αποκαλύφθηκαν στα πλαίσια της ίδιας διερεύνησης.
 
Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν στον 35χρονο θα μπορούσαν να επιβληθούν συντρέχουσες ποινές, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρει ότι θεωρείται «ακραίο σενάριο», καθώς τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και αυτό συνηγορεί σε διαδοχικές ποινές».
 
«Δεν έχουμε μια πράξη με πολλούς θανάτους, όπως για παράδειγμα το τετραπλό φονικό ή για παράδειγμα όταν κάποιος βάζει μια βόμβα σε ένα κτήριο για να σκοτώσει κάποιο αλλά πεθαίνουν είκοσι. Είναι πρωτόγνωρη υπόθεση αλλά σίγουρα είναι θέμα Δικαστηρίου».  

Όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης, εφόσον ο ύποπτος δεν αλλάξει τη θέση του από παραδοχή σε μη παραδοχή, αναμένεται να είναι σύντομη. Ωστόσο, στην περίπτωση που αποφασίσει να αλλάξει θέση, τότε αναμένεται η δίκη να κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάντως, από τη στιγμή που ο 35χρονος έχει παραδεχθεί αρχικά και έχει προβεί σε υποδείξεις σκηνών, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους χώρους ταφής των θυμάτων του, θα λειτουργήσει ως επιβαρυντικός παράγοντας σε περίπτωση που αποφασίσει να αρνηθεί τη διάπραξη των αδικημάτων.

«Εάν αρνηθεί στο Δικαστήριο, τότε θα πρέπει να πει από πού γνώριζε για τα θύματα και γιατί δεν είχε πει κάτι προηγουμένως. Είναι σημαντικό ότι προέβη σε ομολογία πριν την ανεύρεση των θυμάτων», εξηγεί ο Γιάννης Πολυχρόνης.   

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο 35χρονος δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο, ο κ. Πολυχρόνης υποδεικνύει ότι «αυτό δείχνει ότι διαχειρίζεται μόνος του την κατάσταση, δεν εμπιστεύεται και δεν θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους