Εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της EUROPRIS η Διευθύντρια των Φυλακών

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUROPEAN ORGANISATION OF PRISON AND CORRECTIONAL SERVICES (EUROPRIS), εκλέχθηκε σήμερα η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στην Κύπρο 40 Διευθυντές Φυλακών της Ευρώπης-Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
 
Η κ. Αριστοτέλους, εκλέχθηκε κατά τη διάρκεια της 8ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου του οργανισμού EUROPRIS, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.
 
Κατά την ομιλία της, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «τα τελευταία σχεδόν 5 χρόνια η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και φιλοσοφία από την οποία διαπνέεται το Τμήμα μας στη βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για εκσυγχρονισμό των Σωφρονιστικών Υπηρεσιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και οι νέες μεθόδοι διοίκησης και σωφρονισμού που έχουμε εφαρμόσει με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα, έχουν επιφέρει εκ βάθρων αλλαγές στο Τμήμα μας, οι οποίες εκτιμώνται πολύ θετικά από τις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αξιολογούν τις Σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Επιτηρητών.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, «αριθμός πρακτικών μας έχουν αξιολογηθεί ως βέλτιστες πρακτικές και έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε φόρα του EUROPRIS, όπως είναι η επικοινωνία μέσω SKYPE η οποία καταγράφεται το 2016 ως μία καλή πρακτική, και στην έκδοση “Handbook for the prevention of ill-treatment in Prisons” καταγράφονται δύο διαδικασίες μας που εφαρμόζουμε στα πλαίσια πρόληψης της κακοποίησης στις Φυλακές, από τις πέντε πρακτικές που καταγράφονται στην εν λόγω έκδοση.
 
Τόνισε επίσης ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Φυλακών, έχει ψηφιστεί το 2017-2018 από τα κράτη μέλη του οργανισμού EUROPRIS στο PRISON REGIME FORUM για την εκπαίδευση στις Φυλακές, ως μία καλή πρακτική».
 
Παράλληλα, επισήμανε ακόμα ότι, «αρκετοί ξένοι συνεργάτες από διάφορες χώρες, αλλά και βουλευτές από την Γερμανία, έχουν επισκεφθεί τις Φυλακές μας στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού τους συστήματος, καθώς και αναζήτησης ανάπτυξης συνεργασίας στα θέματα της εκπαίδευσης, αλλά και ανταλλαγής καλών πρακτικών στα θέματα διοίκησης και διαφόρων άλλων θεμάτων που αφορούν στην διαχείριση και μεταχείριση των κρατουμένων μας, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας θετικά το έργο μας και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί σε όλους τους τομείς στο τμήμα μας.
Επισφράγιση όλων των θετικών αλλαγών που έχουν επιτευχθεί στο Τμήμα Φυλακών, είπε η κ. Αριστοτέλους, καθώς και του γεγονότος ότι εργάζονται προς την ορθή κατεύθυνση, «είναι η ανάθεση στο Τμήμα μας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της φιλοξενίας από Τμήμα μας του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Επιτηρητών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από τον οργανισμό EUROPRIS, η ανάθεση φιλοξενίας από το Τμήμα μας, της 8ης Ετήσια Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου του οργανισμού EUROPRIS, τιμή τόσο για το Τμήμα μας αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας».
 
Κλείνοντας, ευχαρίστησε προσωπικά την Ilina Taneva Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου Ποινολογικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, «στο οποίο συμμετέχουμε με εκπρόσωπο των Φυλακών μας, καθώς και τον Hans Meurisse Σύμβουλο Πολιτικής του EUROPRIS, για την συνεργασία που έχει αναπτύξει το Τμήμα μας με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και τον Οργανισμό EUROPRIS. Περαιτέρω, ευχαριστούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον οργανισμό EUROPRIS, για την εμπιστοσύνη τους να φιλοξενήσουμε τα μεγαλύτερα συνέδρια των εν λόγω οργανισμών, καθώς και για την ιδιαίτερη τιμή να προεδρεύσουμε των εργασιών του Συνεδρίου Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Αρχίζει αύριο η 24η Διάσκεψη των Διευθυντών Φυλακών
Παράλληλα, το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την 24η Διάσκεψη Διευθυντών Φυλακών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ανδρέα Ασσιώτη, της Διεθύντριας των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, της Ilina Taneva Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου Ποινολογικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Hans Meurisse, Συμβουλο Πολιτικής του EUROPRIS.
Κατά τη δική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε ότι, με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης Τύπου, «απευθύνω χαιρετισμό και στην κα Ilina Taneva, και στον κ. Hans Meurisse, όπως και σε όλους τους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στους Διευθυντές Φυλακών και στους επικεφαλής των θεσμών επιτήρησης παραβατών (probation services)».
 
Η ανάληψη της ευθύνης για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής Διάσκεψης στην Κύπρο αποτελεί τιμή για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Ασσιώτης και συνέχισε ότι «με την ευκαιρία θεωρώ αναγκαίο να συγχαρώ τη Διεύθυνση του Τμήματος για την εργασία που έγινε, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
 
Δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι η Διάσκεψη θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του διαλόγου για τη φύση, την έκταση και την αποτελεσματικότητα των ποικίλων σωφρονιστικών μοντέλων διαχείρισης της παραβατικότητας και των συστημάτων επιτήρησης παραβατών (probation).΄
«Θα βοηθήσει, επίσης, στο συντονισμό των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τους τρόπους έκτισης ποινών και μεταχείρισης των κρατουμένων και παραβατών, με τη χρήση των παραδοσιακών σωφρονιστικών μέτρων, αλλά και σύγχρονων εναλλακτικών τρόπων, με την αξιοποίηση μάλιστα σύγχρονων μέσων τεχνολογίας», όπως τόνισε.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι «τα ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα της λειτουργίας των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων μας. Ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος και η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το γνώμονα των πολιτικών και των δράσεων μας», είπε ο κ. Ασσιώτης.
 
«Επιχειρήσαμε και πετύχαμε την υιοθέτηση και εφαρμογή μιας νέας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων που είναι προσανατολισμένη στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, του ελέγχου, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρίσιμος και καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε ο ρόλος και η συμβολή της Διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία με συνέπεια, σοβαρότητα, αφοσίωση και αποφασιστικότητα συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Φυλακές να μην είναι πλέον ένας χώρος υποβάθμισης ή αποστέρησης δικαιωμάτων, αλλά ένα σωφρονιστικό περιβάλλον ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υλοποίηση της πολιτικής εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες με μια μείζονα θεσμική τομή: Την εκ βάθρων αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Φυλακών, που επιδιώκουμε να συμβαδίζει, με τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις και τις διεθνείς αρχές περί μεταχείρισης των κρατουμένων. Κυρίως, όμως, θα αντανακλά τις θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, και το οποίο αντικαθιστά τη νομοθεσία περί Φυλακών που ισχύει από το 1996, εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδηγείται πλέον στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση», όπως επισήμανε.
 
Ο κ. Ασσιώτης σημείωσε  ότι, «επιπρόσθετα προς τις μεταρρυθμίσεις που έχω αναφέρει, τα τελευταία χρόνια αποκτούμε μια σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή μέτρων εναλλακτικών της φυλάκισης, όπως είναι ο θεσμός της κοινοτικής εργασίας. Πρόκειται για ένα είδος αυτοτελούς ποινής, εναλλακτικής της ποινής φυλάκισης, που επιβάλλεται ιδίως σε νεαρά άτομα που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Το μέτρο αυτό δεν αποκόπτει τη συγκεκριμένη ομάδα καταδικαζόμενων από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα, μέσω της κοινωφελούς εργασίας, να αποκαταστήσουν και εξομαλύνουν τη σχέση τους με την κοινωνία, υπό συνθήκες, επιτήρησης και επαγγελματικής καθοδήγησης και ελέγχου».
 
Και συνέχισε πως, «έχουμε κάνει επίσης σημαντικά βήματα ως προς τον τρόπο που εκτίονται οι ποινές στον τόπο μας και τη διατήρηση των δεσμών των κρατουμένων με τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο, διαρκούσης της έκτισης της ποινής. Η ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία, στη βάση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κρατούμενους, οι οποίοι έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους στις Φυλακές και επέδειξαν καλή διαγωγή και εργατικότητα, να εκτίσουν μέρος της ποινής τους στην κοινότητα υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και υπό συνθήκες αυστηρής επιτήρησης».
 
Υπενθύμισε ακόμη ότι, «έχουμε επίσης εισάγει το θεσμό της συνέχισης της έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική, κατ’ οίκον επιτήρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, αντιμετωπίζοντας και ρυθμίζοντας με επάρκεια και ισορροπία τα ζητήματα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των κρατουμένων και επιλύοντας ενδεχόμενα προβλήματα από τη χρήση της τεχνολογίας».
 
«Τα μέτρα αυτά που εμπλουτίζουν το σωφρονιστικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού από τη μια επιτυγχάνεται η ουσιαστική απάμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές και από την άλλη διασφαλίζεται επαρκής σχέση του κρατούμενου με το οικογενειακό, το επαγγελματικό και κοινωνικό του περιβάλλον, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η κοινωνική του επανένταξη και να μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και επιστροφής στις φυλακές.Με αυτά τα σύντομα σχόλια επι της τρέχουσας κατάστασης του Κυπριακού Σωφρονιστικού συστήματος, χαιρετίζω την έναρξη της Διάσκεψης, η οποία είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική τόσο για την Κύπρο όσο και για τις χώρες κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης»¨, κατέληξε ο κ. Ασσιώτης.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο συνέδρια, ελκύουν τον μεγαλύτερο αριθμό συνέδρων, από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Συγκεκριμένα, στο 24ο Συνέδριο των Διευθυντών Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Επιτηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συμμετέχουν γύρω στους 140 Διευθυντές και άλλα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη από τις Σωφρονιστικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Επιτηρητών από 40 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν αύριο Τρίτη 21 Μαΐου, και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 22 Μαΐου.
 
Τα πιο πάνω Συνέδρια δεν έχουν φιλοξενηθεί ποτέ προηγουμένως στην Κύπρο και η φιλοξενία των εν λόγω Συνεδρίων τόσο μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, αποτελεί πρόκληση και τιμή τόσο για το Τμήμα Φυλακών όσο και για τη χώρα μας με όλα τα θετικά που μπορεί να αποκομίσουμε από μια τέτοια διοργάνωση Συνεδρίων όλοι μας, και ειδικότερα, φέτος που το Συμβούλιο της Ευρώπης, γιορτάζει την 70κοστή του επέτειο.
 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον