«Τα παιδιά δραστών δεν θα γίνουν το ίδιο-Πρέπει να τα αγκαλιάσουμε»

Το μήνυμα πως τα παιδιά ατόμων με εγκληματική δράση, δεν θα γίνουν το ίδιο με τον γονιό τους, στέλνει η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έλλη Ηλιάδη.
 
Το Υπουργείο Παιδείας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη ψυχολογική-και όχι μόνο-στήριξη των παιδιών αυτών, ενώ, ταυτόχρονα, υποστηρικτικά στέκεται, τόσο έναντι των εκπαιδευτικών όσο και των συμμαθητών τους, αλλά και προς τους γονείς των συμμαθητών τους.
 
Κύριο μέλημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί, σύμφωνα με την κ. Ηλιάδη, η προστασία των παιδιών-θυμάτων τέτοιων καταστάσεων, με τρόπο που να αγκαλιαστούν από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν.
 
«Το κυριότερο είναι να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, να υποστηρίξουμε και να ενημερώσουμε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά της τάξης στην οποία φοιτούν,  ώστε να τα βοηθήσουμε όλοι και να τα αγκαλιάσουμε», δηλώνει στον REPORTER η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας.

Σχέδιο Δράσης υποστήριξης
των παιδιών και εκπαιδευτικών
Ένα σχέδιο δράσης που προωθεί η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας για τη στήριξη των παιδιών που είναι θύματα μιας κατάστασης πολύ τραυματικής, είναι η υποστήριξη των υπολοίπων παιδιών, που βρίσκονται στο σχολείο, ώστε να συμπεριφέρονται σωστά απέναντι στα παιδιά-θύματα.

«Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά, να ενημερώσουμε τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αγκαλιάσουν αυτά τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να καταλάβουν πως δεν είναι υπεύθυνα για τις πράξεις των ενηλίκων», τονίζει η κ. Ηλιάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αν αφήσουμε στο έλεος τα παιδιά, η κοινωνία θα είναι φταίχτρα»

Παράλληλα, σημειώνει, αυτό που προνοεί το σχέδιο δράσης είναι το Υπουργείο να εισακούσει τους εκπαιδευτικούς και να ομαλοποιήσει τα συναισθήματά τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με εγκλήματα.

«Είναι λογικό, όταν έρχονται αντιμέτωποι με έντονα περιστατικά, να υπάρχουν συναισθήματα και ανησυχίες, και αυτές οι ανησυχίες πρέπει να εισακουστούν από τους αρμόδιους. Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς για τις ψυχολογικές αλλαγές των παιδιών. Ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, οι αλλαγές είναι διαφορετικές», σημειώνει η Έλλη Ηλιάδου.

Κάποιες αντιδράσεις, που είναι λογικό να παρουσιάσουν τα παιδιά αυτά είναι:

  • Επιθετικότητα
  • Προσκόλληση στους ενήλικες
  • Εφιάλτες
  • Αλλαγές στον ύπνο
  • Αλλαγές στη διατροφή
  • Αποχή από το σχολείο
  • Κακή συγκέντρωση

«Δεν σημαίνει πως τα παιδιά θα παρουσιάσουν όλα τα συμπτώματα, ενδεχομένως να παρουσιάσουν κάποια από αυτά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και να τα στηρίξουμε».

«Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά να
μένουν μακριά από φήμες και κουτσομπολιά»
Η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Σχολικής Ψυχολογίας υπέδειξε πως εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς πρέπει να μένουν μακριά από φήμες και κουτσομπολιά, για να μη δημιουργείται πανικός.

«Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς και οποιοδήποτε ενήλικα, για να καταλάβουν πως επειδή έτυχε να συμβεί ένα έντονο περιστατικό, τα παιδιά των δραστών δεν θα γίνουν τα ίδια, όπως οι ενήλικες. Πρέπει να βοηθούμε τα παιδιά-θύματα, να τα αγκαλιάσουμε και να γνωρίζουν πως οι πράξεις των ενηλίκων δεν έχουν καμία σχέση μαζί τους. Να αποστασιοποιηθούν από αυτή την πράξη τα παιδιά», καταλήγει η κ. Ηλιάδη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H θέση του «Ορέστη» για τη βαλίτσα στην ταβέρνα-Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες του με γυναίκες

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο