«Βασανιστήκαμε πολύ. Όχι εάν θα υπέβαλλα παραίτηση, αλλά για τα αθώα θύματα»

Τον συγκλονισμό του και τη συγγνώμη του για τους χειρισμούς των υποθέσεων των εξαφανίσεων γυναικών, οι οποίες όπως αποδείχθηκε είχαν δολοφονηθεί από τον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
 
Ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του στη Βουλή, όπου βρέθηκε με αφορμή τις διαδικασίες και τις ενέργειες για τη διακρίβωση της τύχης αλλοδαπών ελλειπόντων προσώπων, ο κ. Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο έχουμε βασανιστεί πολύ, όχι για το εάν θα υπέβαλλα ή όχι την παραίτηση μου. Αλλά για τα αθώα θύματα. Η συνείδηση μου και μόνο είναι αυτή που μου επέβαλε να θέσω την παραίτηση μου στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρώτη ευκαιρία που είχαμε την δυνατότητα να συναντηθούμε από την ημέρα που ήρθαν στην επιφάνεια οι ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «με περίσκεψη έλαβα τις αποφάσεις μου μπροστά στα βασανιστικά και αναπάντητα ερωτήματα για τυχόν ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα, γυναίκες και παιδιά. Αναμένω ότι οι χειρισμοί θα τύχουν ενδελεχούς, αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας από την ομάδα ανακριτών που έχει οριστεί από την Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όπως ήταν και η απαίτηση μου από την πρώτη στιγμή».
 
Αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης:
 
Κύριοι,
Πρώτιστα επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσά μας τα τελευταία έξι χρόνια κατά τα οποία είμαι Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και τα 18 συνολικά χρόνια που υπηρέτησα ως βουλευτής και υπουργός.
 
Εχει παραχθεί σημαντικό νομοθετικό έργο σε διάφορούς τομείς και εκκρεμεί σημαντικός αριθμός νομοσχεδίων τα οποία είμαι βέβαιος ότι οι επιτροπές σας θα εξετάσουν με την ίδια συναίνεση που έχετε επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
 
Προσωπικά κρίνω ότι η συνεργασία μας όλη αυτή την περίοδο υπήρξε επωφελής και εποικοδομητική.
 
Σίγουρα θα ήμουν αφελής να μην σημειώσω τις διαφωνίες μας, την κριτική που δέχτηκα -είτε δίκαιη είτε άδικη-, όμως θα ήταν χρήσιμο, παρόλο ότι θα την απέδιδα σε πολιτικές τακτικές, να επισημάνω ότι αυτή συνέβαλε στη βελτίωση των νομοθεσιών, στην αντιμετώπιση των διαφόρων θεμάτων πολιτικής και στην παραγωγή σημαντικού έργου για το οποίο θα αναφερθώ την επομένη της προσεχούς συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό, αφού αυτή θα είναι η τελευταία παρουσία μου σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, επιτρέψετε μου να ζητήσω από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να δώσει προτεραιότητα στην εξέταση των νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, καθότι αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία που μας παρέχεται να σώσουμε το δικαστικό μας σύστημα.
 
Οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για όλους μας, οι αποκαλύψεις των στυγερών εγκλημάτων έχουν συγκλονίσει και προβληματίσει έντονα ολόκληρη την κοινωνία, πόσο δε μάλλον εμένα τον ίδιο προσωπικά.
 
Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο έχουμε βασανιστεί πολύ, όχι για το εάν θα υπέβαλλα ή όχι την παραίτηση μου. Αλλά για τα αθώα θύματα. Η συνείδηση μου και μόνο είναι αυτή που μου επέβαλε να θέσω την παραίτηση μου στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρώτη ευκαιρία που είχαμε την δυνατότητα να συναντηθούμε από την ημέρα που ήρθαν στην επιφάνεια οι ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις.  
 
Με περίσκεψη έλαβα τις αποφάσεις μου μπροστά στα βασανιστικά και αναπάντητα ερωτήματα για τυχόν ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα, γυναίκες και παιδιά. Αναμένω ότι οι χειρισμοί θα τύχουν ενδελεχούς, αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας από την ομάδα ανακριτών που έχει οριστεί από την Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όπως ήταν και η απαίτηση μου από την πρώτη στιγμή. Αναμένω επίσης ότι, πέραν από την απόδοση οποιωνδήποτε ευθυνών, θα καταδείξει κενά και ελλείψεις καθόσον αφορά τη διαδικασία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
 
Επαναλαμβάνω τον συγκλονισμό μου για τα αθώα θύματα και τη συγνώμη μου ως άνθρωπος, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και εκ μέρους της κυβέρνησης για τους χειρισμούς των καταγγελιών.
 
Εκφράζω τον σεβασμό μου σε κάθε άποψη και κριτική που έχει ακουστεί και ειδικότερα στην όποια κριτική ασκήθηκε στο πρόσωπο μου, έστω και αν πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες μου ως Υπουργού δεν μου επέτρεπαν να έχω οποιαδήποτε ενημέρωση ή ανάμιξη στις έρευνες ή ανακρίσεις και ούτε πρέπει ο υπουργός να αναμειγνύεται στο χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών. Αυτό για μένα ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή, όχι προς αποφυγή ευθυνών, αλλά γιατί η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές. Αυτή η πτυχή είναι η σημαντικότερη, μεταξύ άλλων, που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας καθόσον αφορά τις ποινικές έρευνες.
 
Παρόλα αυτά και παρά τις ενδεχόμενες αδυναμίες ή παραλείψεις που μπορεί να προκύψουν από τους χειρισμούς των καταγγελιών, οφείλουμε να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και στα μέλη της, η πλειοψηφία των οποίων είναι ευσυνείδητοι και επαγγελματίες στο καθήκον τους, καθότι έχει καταδείξει αποτελεσματικότητα στην ασφάλεια του πολίτη και στην επιτέλεση του καθήκοντος της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
Συνελήφθη εργαζόμενη στην Πάφο που διέμενε παράνομα στην Κύπρο
Συνελήφθη 29χρονη για παράνομη κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (pic)
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών