Ανθίζουν οι ρατσιστικές συμπεριφορές-Καταγγελίες και κατά της διαφορετικότητας

Εν έτη 2019, ο ρατσισμός δυστυχώς ανθίζει. Ανθίζει σε όλη την Ευρώπη, μια ήπειρο που τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς στα παλαιότερα χρόνια οδήγησαν σε οδυνηρές συνέπειες εκατομμύρια πολίτες.
 
Στην Κύπρο μετά την έξαρση των ρατσιστικών συμπεριφορών κατά το 2010, ακολούθησε η σταδιακή μείωση των καταγγελιών τα επόμενα χρόνια, ωστόσο το φαινόμενο άρχισε και πάλι να διογκώνεται από το 2016.
 
Αργά και σταθερά το φαινόμενο των ρατσιστικών υποθέσεων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με την Αστυνομία να έχει κληθεί να διερευνήσει τα τελευταία χρόνια πέραν των 60 υποθέσεων.
 
Συγκεκριμένα το 2016 υπήρξαν 17 καταγγελίες για ρατσισμό, ενώ το 2017 αυτές ανέβηκαν στις 27. Το 2018 οι υποθέσεις έχουν φθάσει στις 30, τις δεύτερες περισσότερες των τελευταίων δεκατριών χρόνων, μόνο πίσω από το 2010, όπου καταγράφηκαν 34.
Από τις 30 υποθέσεις του 2018, οι 19 ήταν απλές καταγραφές, ενώ για 11 άνοιξαν ποινικές υποθέσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οκτώ εξ’ αυτών βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση, ενώ άλλες τρείς είναι υπό εκδίκαση ενώπιον Δικαστηρίων.

Αναλύοντας τις υποθέσεις, η Αστυνομία παρουσιάζει ότι οι 24 αφορούν φραστικές επιθέσεις, εκφράσεις, πράξεις μίσους και απειλές, ενώ οι εννέα αφορούν επιθέσεις κατά περιουσιών. Όσον αφορά τις υπόλοιπες έξι, αυτές αφορούν επιθέσεις κατά προσώπου.

Για τις 30 υποθέσεις, υπήρξαν 35 παραπονούμενοι, μόλις δηλαδή ένας λιγότερος από το 2017, ενώ οι κατηγορούμενοι ήταν 42, όσοι και την προηγούμενη χρονιά.
Ε/κ οι περισσότεροι παραπονούμενοι και κατηγορούμενοι
 
Όσον αφορά τους περισσότερους παραπονούμενους του 2018, αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι, στο σύνολο οκτώ πρόσωπα, ενώ ακολουθούν οι Τουρκοκύπριοι με έξι. Επίσης, υπήρξαν τέσσερις καταγγελίες από Ρουμάνους, τρεις από Γερμανούς και δύο από Ιορδανούς.
 
Επιπρόσθετα, έγιναν δέκα καταγγελίες από διαφορετικές εθνικότητες και πιο συγκεκριμένα από ένα Αρμένιο, ένα  Βούλγαρο, ένα Βρετανό, ένα Αμερικανό, ένα Ισραηλινό, ένα Κινέζο, ένα Λετονό, ένα Ρώσο και ένα Σύρο.
Οι ελληνοκύπριοι είναι επίσης και οι περισσότεροι κατηγορούμενοι που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, συνολικά 25, για υποθέσεις ρατσισμού σε βάρος άλλων προσώπων, ενώ υπάρχουν άλλα 14 πρόσωπα αγνώστου εθνικότητας που έχουν καταγγελθεί από πολίτες για τέτοιου είδους αδικήματα.
 
Κατηγορούμενοι επίσης είναι και ένα άτομο από την Αίγυπτο, ένας από τη Ρουμανία και ένας από την Κίνα.
Ποικίλουν τα κίνητρα του ρατσισμού

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται και τα κίνητρα πίσω από τις ρατσιστικές επιθέσεις που καταγγέλθηκαν το  2018.
 
Από τις 37 υποθέσεις που βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών, οι 13 έκρυβαν ρατσιστική συμπεριφορά με φόντο την εθνικότητα και την εθνοτική καταγωγή, ενώ δέκα καταγγελίες έγιναν για την κοινότητα.
 
Παράλληλα, αύξηση παρατηρείται στις καταγγελίες που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων, αφού από μία το 2016 και 2017, το 2018 καταγράφηκαν 9.
 
Υπήρξαν επίσης 3 καταγγελίες για το χρώμα των ανθρώπων, ενώ από μια καταγγελία έγινε για θρησκεία και πολιτικές πεποιθήσεις.
Πάντως, ο αμερικανός ποιητής Χένρι Γουόντσγουρθ Λονγκφέλοου, είχε αναφέρει κάποτε πως άλλοι οφείλουν να υπακούουν κι άλλοι να βγάζουν τις διαταγές, αν και όλοι από χώμα είναι πλασμένοι. Έτσι και ο ρατσισμός δεν είναι επιλογή για κανένα, είτε είναι λευκός, είτε είναι μαύρος, είτε είναι κίτρινος. Όλοι είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν από ανθρώπους. Όλοι αναπνέουν από το ίδιο οξυγόνο...
 

Δειτε Επισης

Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις των συλληφθέντων για το «Δημητρούι»-Παραμένουν υπό κράτηση
Συνελήφθη εργαζόμενη στην Πάφο που διέμενε παράνομα στην Κύπρο