Έδωσε ρεσιτάλ ο Τζιωνής-Το «δραματικό» σενάριο και το… σπαγγάτο στον ανακριτή

Μέχρι και στο… σπαγγάτο του Λοΐζου Τζιωνή αναφέρθηκε ο μάρτυρας της Αστυνομίας που κατάθεσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, για την υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στον Στρόβολο.
 
Ο λοχίας Σάββας Σιαμουτής κλήθηκε να καταθέσει στα πλαίσια της δίκης εντός δίκης όπου εξετάζονται τα επίδικα ζητήματα, για τα οποία ήγειρε ένσταση ο δικηγόρος του Τζιωνή, Αντρέας Αναστασίου, που αφορούν τις καταθέσεις που έδωσε, τις υποδείξεις σκηνών και στην παραλαβή των τεκμηρίων από την οικία στην οδό Σκιάθου 3 στην Αγλαντζιά, επικαλούμενος καταπίεση από τους ανακριτές και ότι ο πελάτης του τελούσε υπό το καθεστώς στέρησης ουσιών.
 
Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο λοχίας αναφέρθηκε στην πρώτη κατάθεση του Τζιωνή, που είχε ως αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα και να ξεσπάσει ο Λευτέρης Σολωμού, στο άκουσμα ότι ο αδελφός του, του φόρτωνε το φονικό και ο ίδιος ηρωοποιούσε τον εαυτό του.
 
Τα σουβλάκια, το σπαγγάτο και το βίντεο του ανακριτή   
 
Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της καλής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Λοΐζος Τζιωνής κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του αλλά και των υποδείξεων σκηνών στις οποίες προέβη στις 27 Απριλίου, ο μάρτυρας Σάββας Σιαμούτης, μέλος της ανακριτικής ομάδας, παρέθεσε γεγονότα που δείχνουν ότι ο Τζιωνής ούτε καταπιέστηκε από τους Αστυνομικούς, ούτε ήταν υπό το καθεστώς στέρησης ουσιών.
 
Μεταξύ άλλων, ο ανακριτής αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όπου ο μάρτυρας κάλεσε τον κατηγορούμενο να του εξηγήσει πώς κατάφερε να πετύχει είσοδο από το παράθυρο του μπάνιου. Τότε, ο Λοΐζος Τζιωνής είπε στον μάρτυρα, ότι έχει αρκετές ικανότητες αφού στο παρελθόν παρακολούθησε και μαθήματα πολεμικών τεχνών.
 
Ο κ. Σιαμούτης του είπε ότι δεν τον πιστεύει, με τον Τζιωνή να κάνει σπαγγάτο εντός της αίθουσας που γινόταν η ανάκριση, ενώ στεκόταν στο ένα χέρι.
 
«Με τον Τζιωνή κάναμε αρκετά αστεία. Έβρισκε κατανόηση στο πρόσωπο μου. Του ζήτησα να τον βιντεογραφήσω και μου είπε ναι. Έχω και βίντεο με το σπαγγάτο».
 
Σε μια άλλη περίπτωση, παρότι από τις 09:30 το πρωί της 27Ης Απριλίου μέχρι αργά το βράδυ ο κατηγορούμενος έδινε καταθέσεις, προχώρησε σε υποδείξεις σκηνών και μπορούσε να ζητήσει ξεκούραση, αντίθετα δεν το έπραξε, παρά μόνο όταν είχε βραδιάσει αρκετά και αφότου έφαγε σουβλάκια με τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν.
 
«Παραγγείλαμε σουβλάκια και τα πλήρωσα εγώ», ανέφερε ο μάρτυρας. «Ο Τζιωνής μου είπε μα καλά θα τα πληρώσεις εσύ; Του είπα ναι» και τότε ο κατηγορούμενος του ζήτησε να προστατεύσουν τον αδελφό του Λευτέρη Σολωμού.
 
«Όπως μου συμπεριφέρθηκες εμένα να συμπεριφερθείς και στον Λευτέρη, εν καλό μωρό, εν ταλαιπωρημένο μωρό», είπε ο μάρτυρας ότι του ανέφερε ο Τζιωνής.
 
«Μετά δεν συνεχίσαμε εκείνη τη μέρα τη διαδικασία. Διακόψαμε γιατί ήμασταν και ήταν κουρασμένος».
 
Σε μια τρίτη περίπτωση, το μεσημέρι της ίδιας μέρα, ενώ ο Τζιωνής βρισκόταν με αστυνομικούς σε χώρους για υπόδειξη σκηνών, ένας από αυτούς είχε φέρει κέικ από το σπίτι του και ο μοναδικός που δεν έφαγε ήταν ο κατηγορούμενος.
 
«Δεν ήταν εξαρτημένος ο Τζιωνής»
 
Όσον αφορά το κατά πόσο ο Λοΐζος Τζιωνής ήταν εξαρτημένος από ουσίες, ο λοχίας κ. Σιαμούτης ανέφερε ότι, «ο Τζιωνής μας ανέφερε ότι είναι περιστασιακός χρήστης χόρτου και “έπινε καμιά για να ηρεμήσει το μυαλό του”, δεν έδειχνε όμως ότι ήταν εξαρτημένος από ουσίες».
 
Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι έδωσε το κινητό του τηλέφωνο στον Τζιωνή αν χρειαζόταν οτιδήποτε για να τον καλέσει.
 
«Δεν με πήρε ποτέ να μου πει ότι θέλει ιατρική βοήθεια. Υπηρετώ στο ΤΑΕ από το 2000. Έχω δει πολλά εξαρτώμενα πρόσωπα. Ο Τζιωνής δεν μου έδειξε τέτοια εικόνα. Στις 3 Μαΐου ήταν η πρώτη φορά που ανέφερε σε κατάθεση του ότι ήταν χρήστης κοκαΐνης. Με τον Τζιωνή ήμουν σχεδόν σε όλα μαζί του. Και στα τσιγάρα και στους καφέδες του και στις ανθρώπινες σχέσεις του. Δεν μου είπε ποτέ ότι είναι εξαρτημένος».  
 
Επίσης ο ανακριτής αναφέρθηκε και στην καθαριότητα του Τζιωνή, λέγοντας ότι «ήταν αρκετά καθαρός άνθρωπος και συγυρισμένος», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ήρθε ποτέ σε ραντεβού μας χωρίς να κάνει προηγουμένως μπάνιο».
 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε ακόμα ένα παράδειγμα, όπου ο Τζιωνής τους είχε υποδείξει μετά τη δεύτερη του κατάθεση, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Κόρνο.
 
«Πέτυχε είσοδο μέσω παραθύρου. Υπήρχε τόση μεγάλη καθαριότητα που και η ιδία η ιδιοκτήτρια απόρησε. Βάσει της εμπειρίας μου ο Τζιωνής δεν είναι εξαρτημένος», επανέλαβε ο ανακριτής.
 
 
Εξετάστηκε από ψυχίατρο
 
Όπως εξήγησε, η Αστυνομία τον μετέφερε και σε ψυχίατρο, η οποία δεν τους ανέφερε ότι ήταν εξαρτημένος από ουσίες, με τον ανακριτή να χαρακτηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό, ως «ένα δημιούργημα μιας φαντασίας».
 
Ο λοχίας της Αστυνομίας απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δικηγόρου ότι ασκείτο πίεση στον Τζιωνή.
 
«Η συμπεριφορά μου απέναντι του ήταν η πρέπουσα. Ήταν ανθρώπινη και νομίζω το γνωρίζει και ο ίδιος. Τον βλέπω συνέχεια και με βλέπει συνεχεία. Με αυτά που μου λένε τα μάτια του πιστεύω ότι συμφωνεί», ανέφερε ο μάρτυρας.
 
Το ξέσπασμα του Λευτέρη
 
Ενώ ο μάρτυρας της Αστυνομίας αναφερόταν σε τεκμήρια που βρέθηκαν στην οικία των κατηγορουμένων και ότι ο Τζιωνής ενέπλεξε στον καθαρισμό των ρούχων που εντοπίστηκαν σε φούρνοι μέσα σε τσάντα στο σπίτι του παππού του, τον αδελφό του, τότε ο Λευτέρης Σολωμού ξέσπασε, άρχισε να φωνάζει και να επιτίθεται φραστικά στον Τζιωνή.
 
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας είχε κάνει αναφορά στο μαχαίρι περίπου 19 εκατοστών που εντοπίστηκε μέσα σε σακούλα κρυμμένο σε φοινικιά και το οποίο ομοίαζε με την περιγραφή που έδωσε ο 15χρονος γιος του ζεύγους.
 
Ο μάρτυρας στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τσάντα που βρέθηκε στον φούρνο και ο οποίος είχε μόλις ανοιχτεί. Τότε έγινε αντιληπτό ότι επιχειρήθηκε η καταστροφή τεκμηρίων, με τον Τζιωνή να  τα ρίχνει στον αδελφό του τον Λευτέρη.
 
Τότε, με κλάματα στα μάτια ο Λευτέρης, απευθυνόμενος στον Τζιωνή, φώναζε «τι σου έκαμα, γιατί με έβαλες φυλακή; Επειδή δεν σε βοήθησα  να κάνεις τη ληστεία; Ίντα αρφός είσαι εσύ;»
 
Ακολούθως ο Λευτέρης Σολωμού έπεσε στην αγκαλιά του συγκατηγορούμενου του Χατζηξενοφώντος και πλάνταξε στο κλάμα.
 
Μετά από αυτή την ένταση, ο Δικαστής και πρόεδρος του σώματος, Χάρης Πογιατζής, διέκοψε τη διαδικασία για εκτόνωση της κατάστασης.
 
Η… δραματική περιγραφή του Τζιωνή και η αυτό-ηρωοποίηση του
 
Πριν την αναφορά των παραδειγμάτων για την ψυχολογική κατάσταση του Τζιωνή, ο ανακριτής ανέγνωσε την κατάθεση του κατηγορουμένου και το αρχικό του σενάριο, στο οποίο φόρτωνε το φόνο στα αδέλφια Αντρέα και Ηλία Χαραλάμπους.
 
Ανακριτής:
 
«Είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Χαραλάμπους και τον αδελφό του Ηλία, του ζήτησαν να υποδείξει σπίτια για διάρρηξη.
 
Τότε τον απείλησαν με όπλο και είπε για το σπίτι στην Ζάλογγου 7... Του έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι και τότε τους έβαλε στο όχημα του πάππου του και τους πήγε στο σπίτι στις 18/4. Πάρκαρε στην απέναντι πολυκατοικία και κατέβηκε ο Ανδρέας και ο Ηλίας και πήραν το σπαθί. Ο Ηλίας πήρε τα παπούτσια και τα άφησε έξω για να τον ενοχοποιήσει. Μετά όπως λέει έφυγε με τη Σάρα για Αγία Νάπα.
 
Ο Ηλίας σκαρφάλωσε στην κληματαριά με τη βοήθεια του Αντρέα, πήδηξε στη βεράντα και μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου. Ο Αντρέας έμεινε έξω και εισήλθε μετά από συρόμενο παράθυρο της κουζίνας.
 
Άκουσε γυναικείες κραυγές από τον πάνω όροφο και πήγε μετά στο σπίτι και είδε τον Ηλία να μαχαιρώνει τον κ. Χατζηγεωργίου.
 
Ακολούθως κλότσησε τον Ηλία και προσπάθησε να τον σταματήσει. Υπέδειξε το τραύμα στους ανακριτές όπως και ακόμα ένα. Ο Τζιωνής είπε ότι δεν φοβήθηκε και προσπάθησε να τον αφοπλίσει αφού έκανε παλιά μαθήματα πολεμικών τεχνών. Στη συνέχεια ο Τζιωνής είπε ότι έτρεξε στο δωμάτιο του μικρού, του είπε να μη φοβάται γιατί έχει και εκείνος ένα γιο. Μετά έβαλε τον μικρό να ανοίξει την πόρτα από την οποία εισήλθε ο Αντρέας Χαραλάμπους και έβαλε τον μικρό στο υπόγεια.
 
Ο Τζιωνής ανέβηκε στο ισόγειο και έφυγε, ενώ δεν ξέρει πως έφυγαν τα αδέλφια Χαραλάμπους. Ο ίδιος είπε δεν είχε κλέψει κάτι από την οικία. Έκανε βόλτες στη Λευκωσία και μετά πήγε στο σπίτι.
 
Μετά ενέπλεξε κάποιο «Χατζή..» έμπορο ναρκωτικών αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία. Είπε ότι δεν τον έδωσε από την αρχή γιατί ο «ήταν άνθρωπος του Αλεξουθκιού και φοβόταν.
 
Τον αναγνώρισε ο 15χρονος γιος του ζεύγους
 
Ο ανακριτής αναφέρθηκε επίσης και στην αναγνώριση του Τζιωνή από τον 15χρονο γιο του ζεύγους.
 
«Ο 15χρονος γιος του ζεύγους αναγνώρισε τον Τζιωνή ως το πρόσωπο που τον άρπαξε», επισήμανε ο μάρτυρας της Αστυνομίας, αναφερόμενος στις 27 Απριλίου και στην προφορική κατάθεση του Τζιωνή.
 
Ο 15χρονος είχε αναγνωρίσει τον Λοΐζο Τζιωνή ως το πρόσωπο που τον σήκωσε από το κρεβάτι και του ανέφερε ότι «εσκότωσα τους γονείς σου», σύμφωνα με τον μάρτυρα.
 
Μετά την αναγνώριση, «ο Τζιωνής απευθυνόμενος σε μένα» ανέφερε ο μάρτυρας, «ένιωσα το ότι ο 15χρονος με αναγνώρισε». Τότε ο μάρτυρας τον ρώτησε «πως είναι δυνατόν;», με τον Τζιωνή να απαντά «τον είδα στα μάτια».
 
Ο λοχίας της Αστυνομίας ανέφερε ότι ο Τζιωνής ερωτηθείς για το πώς βρέθηκαν τα παπούτσια του στην οικία του ζεύγους, αυτός ανέφερε ότι τα τοποθέτησε ο Ηλίας Χαραλάμπους για να τον εμπλέξει στον φόνο.
 
Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του Τζιωνή ότι δεν του δόθηκαν τα δικαιώματα του, ο ανακριτής διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι ο «δεν θα έκανα τέτοιο λάθος», ενώ επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος τους είπε ότι δεν θέλει δικηγόρο.  
 
Τη Δευτέρα η αντεξέταση
 
Αφότου η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την εξέταση του μάρτυρα, ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή ζήτησε χρόνο για να προετοιμαστεί για την αντεξέταση του μάρτυρα.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη και με τη σύμφωνο γνώμη της Κατηγορούσας Αρχής, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής έδωσε χρόνο στον δικηγόρο και όρισε την αντεξέταση του μάρτυρα την ερχόμενη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί.
 
Διαβάστε επίσης:

 

 


 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά