Όταν 7 παιδιά παρασύρθηκαν από θαλασσοταραχή και πατέρας πνίγηκε για να τα σώσει

17 Ιουλίου 1987

Ήταν γύρω στις 7 το βράδυ, της 17ης Ιουλίου όταν μια μεγάλη παρέα με 7 παιδιά, βούτηξε στην παραλία «Σάντυ Μπέη» της Αγίας Νάπας.

Κανείς δεν γνώριζε για τις προειδοποιήσεις για θαλασσοταραχή το απόγευμα ούτε υπήρχε στην παραλία κάποια σχετική επισήμανση.  Αποτέλεσμα η εκδρομή των οικογενειών να καταλήξει σε τραγωδία…

7 παιδιά παρασύρθηκαν από τα κύματα, ένας πατέρας (Σοφοκλής Αντρέου) στην προσπάθεια να σώσει τα παιδιά του να πνιγεί και ένα ανήλικο κοριτσάκι να γλιτώσει στο παρά πέντε αφού της έδωσαν το φιλί της ζωής και επανήλθε…

Το χρονικό της τραγωδίας  

Η ιστορία με το τραγικό αποτέλεσμα άρχισε όταν τα παιδιά ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα, ένοιωσαν να τα παρασύρει το κύμα προς τα μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να αντιδράσουν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να φωνάζουν για βοήθεια αφού τα κύματα τα παρέσερναν όλο και  πιο βαθειά στο νερό.

Βλέποντας τα παιδιά να τα καταπίνει το κύμα, όλοι τρόμαξαν και ο Σοφοκλής με άλλους γονείς ρίχθηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους.

Ο Σοφοκλής βλέποντας τον μικρό γιο του, Σταύρο, να χάνεται για μια στιγμή μέσα στο νερό, βούτηξε να τον σώσει.

Το παιδί τελικά σώθηκε και ενώ κάποιος άλλος το κουβαλούσε στη στεριά, ο Σοφοκλής παρασύρθηκε από τα κύματα και δεν βγήκε στην επιιφάνεια.

Τρεις ώρες αργότερα το άψυχο σώμα του 40χρονου πατέρα, πρώην ναυτικού,ανασύρθηκε στη στεριά από δυο Άγγλους.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των παιδιών

Ο μικρός γιος του νεκρού, στην κηδεία του πατέρα του, φανερά σοκαρισμένος και ταραγμένος περιέγραφε τη στιγμή της τραγωδίας.
«Μπήκαμε στη θάλασσα γύρω στις 7. Δεν μπήκαμε βαθειά. Ήταν ξέβαθα και το νερό έφτανε μέχρι τα γόνατα μας. Ύστερα έρχονταν πολλά κύματα το ένα μετά το άλλο και νοιώθαμε πως η άμμος κυλούσε κάτω από τα πόδια μας».

Μαζί του βρισκόταν και η αδελφή του, η Άντρη…

«Μπήκαν Άγγλοι μέσα και μας πήραν» είπε η ίδια. «Ύστερα μπήκαν μέσα κι άλλοι κι είδα τον πατέρα μου να προσπαθεί να σώσει τον αδελφό μου».

Με τον Σταύρο να συμπληρώνει την αδελφή του…

«Του φώναζα να με πάρει και θυμάμαι που με έφτασε και τον κρατούσα από τον λαιμό αλλά ύστερα τον άφησα και κολύμπησα μέχρι που με έπιασε ένας άλλος και με έβγαλε έξω. Γύρισαν να δω στο σημείο που βρισκόταν ο πατέρας μου. Φαινόταν το κεφάλι του, τον είδα αλλά ύστερα εξαφανίστηκε».

Οι γονείς της μικρής Δώρας που σώθηκε στο παρά πέντε

Μάρτυρας στην τραγωδία ήταν και ο Σάββας Νικολάου, πατέρας της μικρής Δώρας που κινδύνεψε επίσης να πνιγεί και τελικά γλίτωσε αφού μεταφέρθηκε άμεσα από ιδιωτικό όχημα στο νοσοκομείο Λάρνακας.

«Όταν βγήκε το μωρό έξω ήταν αναίσθητο και δεν ανάπνεε. Έβγαζε νερό και αφρό από το στόμα της κι ήταν ακίνητη,. Μετά που την βοήθησε η ξένη τουρίστρια με το φιλί της ζωής συνήλθε και έζησε. Αυτή έσωσε το παΐδι μου» είπε η μητέρα της μικρής.  

Ο πατέρας της Δώρας, περιγράφοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν ανέφερε ότι «όταν μπήκαν τα παιδιά στη θάλασσα είχα ένα κακό προαίσθημα και τα ακολούθησα. Τους φώναξα προηγουμένως να βγουν και δεν μπορούσαν. Είδα τα κύματα και φώναξα βοήθεια. Έτρεξαν ένας Άγγλος ένας δικός μας για  βοήθεια. Κινδύνεψα και εγώ να πνιγώ γιατί τα μωρά με τραβούσαν μέσα στο νερό».

Αργότερα ο ίδιος έχασε από τα χέρια του την κόρη του και είδε πως βρισκόταν έξω και της έδιναν το φιλί της ζωή. Μετά προσπάθησε να μετρήσει πόσοι ήταν μέσα και πόσοι έξω και τότε κατάλαβε ότι βρισκόταν ακόμη μέσα ο άτυχος Σοφοκλής, μέχρι που ανασύρθηκε νεκρός.

Δειτε Επισης

«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα