Η απόφαση του Ανωτάτου για την αποφυλάκιση του μακροβιότερου ισοβίτη Καυκαρή

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο, στις 12 το μεσημέρι, η απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου σε σχέση με το αίτημα αποφυλάκισης επ΄ αδεία του ισοβίτη Παναγιώτη Καυκαρή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του ισοβίτη, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πολυχρόνης και Αχιλλέας Δημητριάδης κατά τις αγορεύσεις τους στηρίχθηκαν στις εκθέσεις που συντάχθηκαν για τη διαγωγή του Καυκαρή στις Κεντρικές φυλακές οι οποίες είναι θετικές και δεν αποδεικνύουν βαθμό επικινδυνότητας σε περίπτωση αποφυλάκισής του.

Ως εκ τούτου ο ισοβίτης ζήτησε από το Ανώτατο να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση  του Συμβουλίου αποφυλακίσεων των φυλακών που απέρριψε το αίτημα του το 2014.

Το Ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε όπως η επίδικη απόφαση ακυρώνεται και δικαίωσε τον Καυκαρή. Δηλαδή το δικαστήριο αποφάσισε οτι δεν έπρεπε να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης του ισοβίτη από το προηγούμενο συμβούλιο αποφυλάκισης.
 
Με αυτή την εξέλιξη, το Ανώτατο δικαστήριο άναψε το πράσινο φως για το νυν Συμβούλιο αποφυλακίσεως όπως εξετάσει ξανά την αποφυλάκιση του ισοβίτη και θεωρείται δεδομένο ότι το αίτημα του θα γίνει αποδεκτό.

Η απόφαση του Ανωτάτου έφερε χαμόγελα στο πρόσωπο του Καυκαρή ο οποίος ήταν φανερά συγκινημένος, αφού πιθανόν μετά από 29 χρόνια αφεθεί ελεύθερος, ενώ οι φίλοι του που βρίσκονταν στην αίθουσα τον αγκάλιαζαν δίνοντας του δύναμη. 

29  χρόνια στις Κεντρικές - Ο μακροβιότερος ισοβίτης

Ο Καυκαρής καταδικάστηκε σε τρις ισόβια, για την τοποθέτηση βόμβας και τη δολοφονία του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ και των παιδιών του Χριστάκη και Μιχαλάκη, δεκατριών και έντεκα χρόνων, αντίστοιχα  στις 10 Ιουλίου του 1987.

Ωστόσο ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, ο οποίος φέρεται να υποσχέθηκε στον 41χρονο τότε Παναγιώτη Καυκαρή, το ποσό των 10.000 λιρών για να διαπράξει το έγκλημα, παραμένει άγνωστος.

Η ποινή της ισόβιας φυλάκισης ανακοινώθηκε στον Καυκαρή στις 10 Μαρτίου 1989.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το θύμα μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί με τα δύο παιδιά του και ο Καυκαρής πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και τους σκότωσε. Ο τρίτος γιος της οικογένειας και η μητέρα γλίτωσαν.

Ο Καυκαρής προσέφυγε το 2008 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα τον καθορισμό συγκεκριμένων χρόνων για τα ισόβια. Το αίτημα του στο ΕΔΑΔ στάθηκε αφορμή να αλλάξει η νομοθεσία και από το 2009 οι κατάδικοι έχουν δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης στα 12 χρόνια.

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»