Οι 25 βαρυποινίτης που σκότωσαν αλλά δεν καταδικάστηκαν σε ισόβια – Το προφίλ τους, το έγκλημα και η ποινή

Εικοσιπέντε πρόσωπα εκτίουν αυτή τη στιγμή πολυετή ποινή φυλάκισης μετά τι καταδίκη τους από το δικαστήριο για υπόθεση φόνου.
Ωστόσο οι συγκεκριμένοι κατάδικοι την «γλίτωσαν», σε κάποιες περιπτώσεις φτηνά, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και όχι του φόνου εκ προμελέτης, γεγονός που δεν τους επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται μετά από «deal» της κατηγορούσας αρχής και της αστυνομίας με τους κατηγορούμενους ως αντάλλαγμα της παραδοχής τους ή της συνεργασίας τους με τις αρχές προς εξιχνίαση της υπόθεσης ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο ή οι αρχές απέτυχαν στο να το αποδείξουν.  

Σύμφωνα με έρευνα του ΡΕΠΟΡΤΕΡ, οι 9 εκ των 25 βαρυποινιτών των Κεντρικών φυλακών που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία είναι αλλοδαποί, ενώ ανάμεσα σε όλους μόνο ένας Κύπριος καταδικάστηκε για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης αλλά επίσης δεν του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Όπως θα δείτε πιο κάτω, όλοι έχουν διαπράξει δολοφονία ενώ εντύπωση προκαλεί η 6ετης ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον 80χρονο που σκότωσε τη σύζυγο του στη Λάρνακα και λόγω ηλικίας «έπεσε» στα «πούπουλα».

Επίσης, ο ποιο νεώτερος φυλακισμένος για δολοφονία είναι ο 17χρονος Αλέξης που σκότωσε φίλο του στη Λάρνακα και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και δεν αποδείχθηκε ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο.

Το προφίλ των 25 βαρυποινιτών, το έγκλημα και πότε αποφυλακίζονται:     
 
1)  7 Ιανουαρίου 2006 - Ζαννέτος Τσαπατσάρης
Ηλικία: 36 ετών 
Ανθρωποκτονίας:26 χρόνια
Ληστεία: 3 χρόνια
Συνωμοσια προς διάπραξη κακουργήματος: 29 χρόνια
Αποφυλακίζεται: 2023

Το έγκλημα: Ο καταδικασθέντας παραδέχθηκε στην αστυνομία ότι έχοντας στην κατοχή του κυνηγετικό όπλο εισήλθε σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρνακα και αφού κατάφερε να τη ληστέψει υπό την απειλή του όπλου τράπηκε σε φυγή.

Ακολούθως, άντρας ο οποίος βρισκόταν έξω από την τράπεζα τον καταδίωξε με το όχημα του καθώς ο Τσαπατσάρης διέφυγε με κλεμμένη μοτοσικλέτα.

Σε κάποια στιγμή το όχημα του συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του δράστη με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο έδαφος ενώ στην συνέχεια πλησίασε το αυτοκίνητο και πυροβόλησε 2 φορές τον άντρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. 
 
2)  4 Αυγούστους 2006 – Χριστόφορος Χαραλάμπους

Ηλικία: 40 ετών 
Φόνο εκ προμελέτης: 25 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2021

Το έγκλημα: Ο καταδικασθέντας την 1.8.2006, στους Αγίους Ομολογητές της Επαρχίας Λευκωσίας, εκ προμελέτης, επέφερε το θάνατο του Γιαννάκη Δημοσθένους και της Άννας Βασίλεβα.

Σύμφωνα με την υπόθεση ο καταδικασθέντας, άρχισε να αντιδρά με διάφορους τρόπους όταν, η σύζυγος του (ένα από τα δύο θύματα) είχε εκφράσει την πρόθεση της να τον εγκαταλείψει φεύγοντας με τη βαλίτσα της.

Άρχισε να την αναζητά μέχρι που την εντόπισε αργά το βράδυ στο διαμέρισμα όπου διέμενε το άλλο θύμα.

Ο Χαραλάμπους νευρίασε, ξεφούσκωσε δυο από τα λάστιχα του αυτοκινήτου του άλλου θύματος, ενώ παρέμεινε εκεί και κοιμήθηκε για λίγο στο αυτοκίνητό του. Όταν ξύπνησε, εισήλθε στη βεράντα της κουζίνας του διαμερίσματος του θύματος, διά μέσου όμορου διαμερίσματος. Η πόρτα της κουζίνας ήταν ανοικτή, μπήκε στο διαμέρισμα και είδε τα θύματα, να κοιμούνται στο κρεβάτι, μέσα στο υπνοδωμάτιο. Πήρε τότε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και άρχισε να τους καταφέρνει βίαια και επανειλημμένα κτυπήματα, μέχρι τη θανάτωσή τους.

Αργότερα ο Χαραλάμπους μετέφερε το πτώμα της συζύγου του στο χωριό του πατέρα του και το έκαψε σ' ένα βαρέλι. Στο βαρέλι που υπέδειξε αργότερα στην αστυνομία, βρίσκονταν τεμάχια οστών.
 
3)  20 Μαρτίου 2007 – Μάριος Παναγιώτου Παφίτη

Ηλικία: 51 ετών 
Ανθρωποκτονία και απόπειρα φόνου: 20 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2019

Το έγκλημα: Στις 9 Μαρτίου 2007 ο καταδικασθέντας με πυροβόλο όπλο σκότωσε εν ψυχρώ τον Σάββα Νικηφόρου Ηλία στην οικία του στα Πολεμίδια.

Επίσης ο Παφίτης κρίθηκε ένοχος και για την απόπειρα φόνου εναντίον της Γεωργίας Π. Χαραλάμπους.
 
4)  22 Μαΐου 2007 – Constantin Solomon (Ρουμάνος)

Ηλικία: 54 ετών
Ανθρωποκτονία: 17 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2018

Το έγκλημα: Ο καταδικασθέντας σκότωσε τον Γεώργιο Διομήδους στο Μένικο, πράξη την οποία παραδέχθηκε στην αστυνομία.

Ο καταδικασθέντας φιλοξενείτο στην οικία του θύματος καθώς δεν είχε τόπο διαμονής. Στο διάστημα αυτό ο Solomon σύναψε σχέση με τη σύζυγο του Διομήδους, επίσης από την Ρουμανία.

Η αλλοδαπή, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, είχε εγκαταλείψει την οικία της και διέμενε με τον καταδικασθέντα ενώ είχε πει στον σύζυγο της ότι διέμενε στην οικία συγγενικού της προσώπου. Όταν το θύμα ανακάλυψε ότι του είπε ψέματα, μετέβη στην οικία του δράστη στο Στρόβολο όπου την εντόπισε και αυτή του είπε να φύγει και ότι θέλουν να χωρίσουν.

Ακολούθως το θύμα, ο οποίος συνοδευόταν από δυο φίλους του, την άρπαξε και την μετέφερε στην οικία τους στο Μένικο. Εκεί έσπευσε το απόγευμα ο καταδικασθέντας όπου μετά από καβγά ανέσυρε μαχαίρι και το κάρφωσε στην καρδιά του θύματος με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.
 
5)  21 Μαρτίου 2008 – Μιχαλάκης Αρέστη Μιχαήλ

Ηλικία: 46 ετών
Ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας 28 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2025

Το έγκλημα: Ο Αρεστή είναι πατέρας 4 παιδιών και ήταν τρόφιμος του ψυχιατρείου Αθαλάσσας. 

Στις 20.3.2008 ο Μιχαήλ, πυροβόλησε με το κυνηγετικό του όπλο δύο συγχωριανούς του, προκαλώντας τον θάνατό τους. Τον μεν πρώτο τον πυροβόλησε στο καφενείο του στο χωριό Χολέτρια της επαρχίας Πάφου, την δε δεύτερη στο Συνεργατικό Παντοπωλείο του χωριού.

Κατά την απομάκρυνσή του από τη σκηνή των εγκλημάτων, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε προς το μέρος του ιερέα του χωριού, τον οποίο συνάντησε καθ' οδόν, με αποτέλεσμα ο πυροβολισμός να κτυπήσει στο μπροστινό καπό του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν ο ιερέας χωρίς όμως να τον τραυματίσει.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αργότερα την ίδια ημέρα σε θεληματική του κατάθεση ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι εισερχόμενος στο καφενείο του πρώτου θύματος, τον άκουσε να λέει «έτον πελλόν που ήρτε», αυτός εκνευρίστηκε και τον πυροβόλησε δύο φορές, αφού πήρε το κυνηγετικό του όπλο που συνήθιζε να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του.

Στη συνέχεια μετέβη στο Συνεργατικό Παντοπωλείο και πυροβόλησε το δεύτερο θύμα, διότι τον αποκαλούσε «χτιτζιάρη» όπου τον συναντούσε. Παραδέχθηκε επίσης ότι πυροβόλησε κατά του πατρός Βρυώνη.

6)  10 Δεκεμβρίου 2008 – Aboulalim Safar (από Συρία)

Ηλικία: 42 ετών
Ανθρωποκτονία: 18 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2020 

Το έγκλημα: Ο καταδικασθέντες με δυο μαχαιριές στις 9.12.08 στο χωριό Περιστερώνα της επαρχίας Πάφου, επέφερε το θάνατο στον Abdala Αbdelmajed Bakir από τη Συρία.

Οι δυο στο παρελθόν τσακώθηκαν και οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές.  Ήρθε στην Κύπρο και κατέληξε στο χωριό Περιστερώνα όπου υπήρχαν και άλλοι συμπατριώτες του και κατά διαστήματα εργαζόταν σαν κτίστης σε διάφορα χωριά της περιοχής.

Ο Abdala, το θύμα, ήρθε στο σπίτι του διότι ήταν φίλος με τους συγκάτοικους του.  Ο ίδιος δεν μίλησε καθόλου στο θύμα αλλά ούτε και το θύμα του μίλησε διότι ο Κατηγορούμενος δεν ήθελε να έχει σχέσεις μαζί του. 

Στις 9.12.08 το απόγευμα ξεκίνησε από τη Λυσό με το αυτοκίνητο για να πάει στο supermarket στην Περιστερώνα. Όταν μπήκε στο χωριό Περιστερώνα και  ήταν πλησίον του supermarket εξ΄ αντιθέτου ερχόταν ένα αυτοκίνητο και επειδή ο δρόμος ήτο στενός ο ίδιος κτύπησε πάνω σε ένα μικρό τοίχο και σταμάτησε.  Εκείνη την ώρα είδε και μια γριά που περπατούσε στο δρόμο.  Μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο είδε να βρίσκεται σε απόσταση 15μ. περίπου και να έρχεται προς το μέρος του ο Abdala, δηλαδή το θύμα.  Ενώ πλησίαζε ο Abdala άρχισε να του φωνάζει δυνατά «ήθελες να με σκοτώσεις με το αυτοκίνητο».

Ο Κατηγορούμενος του απάντησε «αφού εσταμάτησα δαμέ πώς θα σε σκοτώσω αφού εσύ είσαι πιο μακριά»;  Ο Abdala, όπως είπε ο Κατηγορούμενος, άρχισε να τον και αμέσως του έδωσε μια γροθιά στο στήθος. 

Κατόπιν είδε να βγάζει από την τζέπη του παντελονιού του ένα μαχαίρι και να το ανοίγει και στη συνέχεια να του επιτίθεται.  Την ίδια ώρα έβγαλε και ο ίδιος από την τζέπη του το δικό του μαχαίρι και άρχισαν να επιτίθεται ο ένας στον άλλο.  Ενώ βρισκόντουσαν κοντά στο αυτοκίνητο του εντός του δρόμου ο Κατηγορούμενος, όπως είπε, κατάφερε και τον κάρφωσε με το μαχαίρι μπροστά πάνω στο σώμα του.

7)  24 Μαΐου 2008 – Yasser Hamodalabet (από Συρία)

Ηλικία: 39 ετών 
Ανθρωποκτονία και ένοπλη ληστεία 15 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2019

Το έγκλημα: To θύμα ήταν γυναίκα 40 ετών από την Πολωνία και εργαζόταν σε internet cafe στην Πάφο. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 23 Μαΐου 2009, οι γείτονες άκουσαν φωνές γυναίκας και στο σημείο έσπευσε η αστυνομία όπου εντόπισε την αλλοδαπή νεκρή στην τουαλέτα.

Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη του καταδικασθέντα, ο οποίος ήταν τακτικό θαμώνας, καθώς λίγες ημέρες προηγουμένως είχε πει σε φίλο του ότι σκεφτόταν να κλέψει την καφετέρια καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Μετά τη σύλληψη του, ανακρινόμενος ανέφερε ότι έχασε πολλά λεφτά στο internet café που οι υπολογιστές μετατρέπονταν σε μηχανές τζόγου, και αποφάσισε να διαπράξει ληστεία. Έτσι άρπαξε μαχαίρι και εισήλθε στο υποστατικό με το θύμα να αρχίζει να φωνάζει και ο ίδιος να την προειδοποιεί να σταματήσει, όμως αυτή συνέχισε.

Στην συνέχεια την έσπρωξε στην τουαλέτα και τότε την μαχαίρωσε, με τον ίδιο όμως να αναφέρει ότι δεν ήταν πρόθεση του να διαπράξει φόνο παρά μόνο ληστεία.
 
8)  3 Μαρτίου 2009 - Ρένος Χρυσάνθου

Ηλικία: 44 ετών 
Ανθρωποκτονία 17 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2020

Το έγκλημα: 
 
9)  13 Ιουλίου 2009 – Kemal Selim (Τουρκοκύπριος)

Ηλικία: 49 ετών
Ανθρωποκτονία 20 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2022

Το έγκλημα: Στις 11.7.2009 περί τις 18.53 το θύμα έφυγε μαζί με το σύζυγό της, τον καταδικασθέντα, από το Mall  Έγκωμης όπου το θύμα εργαζόταν. Ακολούθως μεταφέρθηκαν στην απόμερη περιοχή του χωριού Ποταμιά.

Στην ερημική εκείνη περιοχή, ο Τ/Κ έπιασε με το δεξί του χέρι το θύμα και το έσφιξε με όλη του τη δύναμη. Ακολούθως το άφησε και τότε αντιλήφθηκε ότι ξεψύχησε γιατί δεν κινείτο. Το άφησε εκεί για 10 λεπτά και όταν διαπίστωσε ότι πράγματι δεν κινείτο το έριξε μέσα σε πηγάδι κτήματος που ανήκε στον παππού του και αφού έκλεισε το πηγάδι με τσίγγους, έβαλε από πάνω ένα μπλοκ και αναχώρησε από τη σκηνή του στυγερού εγκλήματός του.

Πριν τη δολοφονία οι σχέσεις του ζευγαριού είχαν διαταραχθεί αφού ο καταδικασθέντας ζήλευε τη σύζυγό του και την έλεγχε συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν συχνά προστριβές, οι οποίες κατέληξαν σε διάσταση το Φεβρουάριο του 2009
 
10)  28 Απριλίου 2009 – Daniel Oprescu (Ρουμάνος)

Ηλικία: 44 ετών 
Ανθρωποκτονία, Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και τραυματισμοός: 13 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2018

Το έγκλημα: Ο κατηγορούμενος ήρθε στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2008 για εργασία.

Τον Σεπτέμβριο διέμενε για μικρό χρονικό διάστημα με την Έλενα Μαριάννα και το γιο της, έχοντας μαζί της δεσμό από τη Ρουμανία.

Στην συνέχεια οι δυο χώρισαν και ο ίδιος τρέφοντας αισθήματα αγάπης και ζήλιας, επικοινώνησε μαζί της προκειμένου να την πείσει να επανασυνδεθούν.

Στις 11 Απριλίου 2009 ο καταδικασθέντας μετέβη στην πολυκατοικία όπου διέμενε το θύμα. Τότε ο ίδιος της επιτέθηκε βίαια, με το θύμα να φωνάζει της μητέρας της που βρισκόταν στο σπίτι και αφού κατέβηκε κάτω προσπάθησε να τους χωρίσει.

Ο αλλοδαπός χτύπησε στο πρόσωπο την Έλενα ενώ στη μέση μπήκε και ο αδελφός της νεαρής ο οποίος έδωσε μια γροθιά στον καταδικασθέντας. Ακολούθως, ο δράστης ανέσυρε μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα τον αδελφό της Έλενα και διέφυγε από την σκηνή
 
11)  20 Ιανουαρίου 2011 – Αντρέας Χριστοδούλου

Ηλικία: 59 ετών 
Ανθρωποκτονία: 18 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2022

Το έγκλημα: Το πρωί της 3/1/2011 η Spaska Krasteva Karamarinova, ηλικίας 41 ετών, τέως από τη Βουλγαρία, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της στην οικία όπου διέμενε με τον συμβίο της, καταδικασθέντα, και το εξάχρονο παιδί τους.

Στις 2/1/2011 είχαν επισκεφθεί το θύμα στην εν λόγω οικία οι θυγατέρες της οι οποίες και αποχώρησαν όταν η μητέρα τους τούς ανέφερε ότι θα πήγαινε για ύπνο.

Στις 3/1/2011 και ώρα 07:18 ο κατηγορούμενος μετέβη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας στη Λάρνακα όπου ανέφερε «ενώ έκαμνα σεξ με τη γυναίκα μου κολλήσαμε, φοβήθηκα και την έπνιξα. «Απ' ότι φαίνεται έσφιξα την λλίο παραπάνω τζιαι επέθανε.»

Από τις εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι δυο δεν είχαν σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο σε δεύτερη κατάθεση του ο Χριστοδούλου προέβαλε την εκδοχή ότι δεν θυμόταν τι έγινε, επειδή εκείνο το βράδυ δεν έλαβε τα χάπια που του έδωσε ο ψυχίατρος.  Ήταν η θέση του ότι «όταν δεν πιεις τα χάπια σου δεν θυμάσαι τίποτε». Δεν θυμόταν, ισχυρίστηκε πώς είχαν προκληθεί οι εκδορές στο πρόσωπο του, ούτε τα σημάδια στο λαιμό της Spaska.  Δεν γνώριζε ότι ο θάνατος επήλθε από στραγγαλισμό, δεν γνώριζε ποιος σκότωσε την Spaska, δεν θυμόταν τίποτε. 

Ενώπιον δικαστηρίου ο ίδιος ανέφερε «ζητώ από το δικαστήριο συγνώμη και να αναφέρω ότι τη γυναίκα μου την αγαπούσα, τη λάτρευα, έκανα θυσίες γι' αυτή και απολογούμαι για ό,τι έγινε, έγινε.  Δεν θυμούμαι τίποτε και ζητώ συγνώμη.»
 
12)  24 Φεβρουαρίου 2009 – Abdulhannan Aldief Shiki (Συρία)

Ηλικία: 34 ετών
Ανθρωποκτονία και ληστεία: 20 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2021

Το έγκλημα: Ο Allam Munaim Hussain (το θύμα) τέως από το Ιράκ, ήλθε στην Κύπρο τέσσερα περίπου έτη πριν το 2009,  και εργαζόταν μαζί με άλλους ομοεθνείς του στο εργοτάξιο εταιρείας στη Τρεμιθούσα.  Ήταν ηλικίας 30 ετών και διέμενε στην Έμπα.  Το πρωινό της 19ης Φεβρουαρίου 2009, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, «άγρια δολοφονημένος» στο πάτωμα του υπνοδωματίου του.

Για το θάνατο του ηγέρθηκαν υποψίες εναντίον του κατηγορούμενου, ο οποίος ήταν οικείο πρόσωπο του θύματος, στο σπίτι του οποίου και φιλοξενήθηκε για κάποιο διάστημα και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του. 

Αναζητήθηκε στην Πάφο όπου διέμενε και δεν εντοπίστηκε.  Η σύλληψη του έγινε κατορθωτή στις 25.2.09  σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία όπου κατέλυσε.

Στην κατοχή του βρέθηκε περιουσία του θύματος, χρυσαφικά καθώς και τα τηλέφωνα του. 
 
13)  29 Απριλίου 2012 – Nicole Samola (Ρουμανία)

Ηλικία: 47 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2022

Το έγκλημα:  Στις 28.4.12, κατηγορούμενος και θύμα (Costica Mera από Ρουμανία) εργάζονταν μαζί σε εταιρεία μεταφοράς επίπλων και όταν σχόλασαν, στις 8:00 μ.μ., προμηθεύτηκαν από ρουμάνικο κατάστημα ποσότητα αλκοολούχων ποτών, τα οποία μετέφεραν στο σπίτι όπου διέμενε ο κατηγορούμενος με τους συγκάτοικους του για κατανάλωση και από τους πέντε, όπως και έγινε.

Αφού δε κατανάλωσαν τα ποτά, γύρω στις 11:00 μ.μ., πείνασαν και το θύμα μαζί με ακόμα ένα φίλο τους πήγαν στην περιοχή της οδού Λήδρας απ' όπου προμηθεύτηκαν φαγητό.  Κατά την επιστροφή τους όμως στο σπίτι η βραδιά επιφύλασσε τραγικές εκπλήξεις, αφού κατηγορούμενος και θύμα άρχισαν να λογομαχούν έντονα λόγω του ότι το θύμα όφειλε στον κατηγορούμενο €250,00.

Σε κάποια στιγμή οι δυο πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα το θύμα να λιποθυμήσει. Στη συνέχεια πήρε ένα σχοινί και τον έδεσε χειροπόδαρα και από το λαιμό και άρχισε να τον κτυπά μέχρι τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Ακολούθως όλοι πήγαν για ύπνο και το πρωί κάλεσαν την αστυνομία.
 
14)  6 Ιουλίου 2012 – Μιχάλης Ασσίηκκης

Ηλικία: 78 ετών
Ανθρωποκτονία: 10 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2019

Το έγκλημα: Ο καταδικασθέντας στις 6 Ιουλίου 2012 στη Λεμεσό επέφερε το θάνατο του Reza Naseri Farid, 45 ετών και τέως από το Ιράν, ο οποίος κατά την πιο πάνω ημερομηνία χρησιμοποιούσε και το όνομα Reza Shahini.

Το θύμα Reza Naseri Farid, ιρανικής υπηκοότητας, διέμενε πριν το θάνατο του σε διαμέρισμα στον 5ο όροφο πολυκατοικίας. Μαζί του διέμεναν η σύζυγος του και τα δύο ανήλικα τέκνα του, ηλικίας 14 και 4 ετών αντίστοιχα. Ο κατηγορούμενος, διέμενε μαζί με την σύζυγό του στην ίδια πολυκατοικία, σε διαμέρισμα του 1ου ορόφου.

Την 6η Ιουλίου 2012 και περί το απόγευμα, το θύμα και ο δεκατετράχρονος γιος του βρίσκονταν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Ο δεκατετράχρονος τηλεφώνησε στην μητέρα του ζητώντας της να του ρίξει από το μπαλκόνι της οικίας τους  ένα μικρό χάρτινο κουτί που ήθελε. 

Το κουτί έπεσε στην τσιμεντένια πλάκα, στο ύψος του πρώτου ορόφου όπου διέμενε ο κατηγορούμενος. Ο ανήλικος μπήκε στο κτίριο και μέσω της σκάλας του κλιμακοστασίου ανέβηκε στον πρώτο όροφο.

Ο κατηγορούμενος, αφού αντιλήφθηκε την παρουσία του ανήλικου άρχισε να φωνάζει και εξοργίστηκε ενώ παρενέβη και ο πατέρας του ανήλικου. Σε κάποια στιγμή, εκνευρισμένος ο κατηγορούμενος, άρπαξε το κυνηγετικό και πυροβόλησε τον πατέρα.

15)  11 Ιανουαρίου 2013 – Γιαννάκης Ευαγγέλου

Ηλικία: 42 ετών
Ανθρωποκτονία: 7 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2018

Το έγκλημα: Το θύμα, Γιαννάκης Χριστοδούλου άλλως FOXYS, κατά το έτος 2007 παντρεύτηκε την Άννα Καρακάννα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά ενώ αναγνώρισε ακόμα ένα το οποίο η πιο πάνω είχε αποκτήσει από προηγούμενο γάμο. 

Τον Απρίλιο του 2006 το θύμα και η Καρακάννα μετακόμισαν στην Λευκωσία.  Ακολούθως από τον Σεπτέμβριο του 2012 το θύμα και η Καρακάννα βρίσκονταν σε διάσταση με αποτέλεσμα η τελευταία να επιστρέψει με τα παιδιά της στην Λεμεσό. Σύμφωνα με την Καρακάννα ο λόγος του χωρισμού ήταν η χρήση σκληρών ναρκωτικών από το θύμα. 

Από τον Οκτώβριο του 2012 η Καρακάννα σύναψε δεσμό με τον κατηγορούμενο. Το θύμα επιζητούσε την επανασύνδεση του με την εν διαστάσει σύζυγό του η οποία όμως δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.  Το θύμα υποψιαζόταν ότι η Καρακάννα είχε συνάψει δεσμό με τον κατηγορούμενο και για τον λόγο αυτό κατά διαστήματα την παρακολουθούσε.

Την 1/1/2013 και γύρω στις 8 το βράδυ, ο κατηγορούμενος είχε δεχθεί επίθεση από το θύμα, και ένα φίλο του, το οποίο τους καταδίωκε και τους ανέκοψε την πορεία.  Ενώ βρισκόταν ο κατηγορούμενος στην θέση του οδηγού, το θύμα άνοιξε την πόρτα και τον κτύπησε με τα χέρια του στο πρόσωπο και προσπάθησε να κτυπήσει και την εν διαστάσει σύζυγό του. 

Σε κάποια στιγμή το θύμα προσπάθησε να βγάλει κάτι από την πίσω τσέπη και τότε ο κατηγορούμενος τον μαχαίρωσε σε κάποια σημεία του σώματος του.

16)  20 Νοεμβρίου 2011 – Ελευθέριος Κωνσταντίνου

Ηλικία: 26 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια
Πράξεις που σκοπεύουν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης: 2,5 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2022

Το έγκλημα: Το θύμα Αποστόλης Αθανασίου, 23 ετών μαζί  με το φίλο του Ιωάννη Κυπριανού, επέστρεψαν στο σπίτι του θύματος, στη Λεμεσό και στάθμευσαν το αυτοκίνητο του, στο οποίο επέβαιναν, σε ανοικτό οικόπεδο, που βρίσκεται δίπλα από την κατοικία του κατηγορούμενου.  Αποβιβάστηκαν και κατευθύνθηκαν πεζοί με σκοπό να διασταυρώσουν το δρόμο.  

Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος επέστρεφε στην κατοικία του  με το αυτοκίνητο του και τους αντιλήφθηκε να εξέρχονται του ανοικτού χώρου.  Τότε άρχισε να τους ρωτά επίμονα για το λόγο της παρουσίας τους στο οικόπεδο.  Αφού δεν του απαντούσαν για να του δώσουν εξηγήσεις, ο κατηγορούμενος άρχισε να συζητά έντονα μαζί με το θύμα.

Ακολούθησε έντονη συζήτηση μεταξύ του κατηγορούμενου και άλλων παρευρισκομένων, ειδικότερα δε της μητέρας του θύματος. 

Ο κατηγορούμενος αντέδρασε και την έσπρωξε κι αυτός και την χτύπησε στο στήθος.  Στο μεταξύ το θύμα επέστρεψε στη βεράντα, οπότε ο κατηγορούμενος του φώναξε:  «Έλα κάτω ρε σ…..  να προστατέψεις τη μάνα σου».  Τότε το θύμα έτρεξε προς το μέρος του κατηγορούμενου και τον χτύπησε με τη γροθιά του στο πρόσωπο.

Αμέσως ο κατηγορούμενος χτύπησε το θύμα, με το μαχαίρι που κρατούσε στο δεξί του χέρι και το κάρφωσε στην αριστερή πλάγια θωρακική χώρα. 
 
17)  4 Νοεμβρίου 2012 – Mohamed Abdoulkadin Osman (Αγγλία)

Ηλικία: 23 ετών
Ανθρωποκτονία: 8 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2018  

Το έγκλημα:   Ο κατηγορούμενος κατά το 2012 έφθασε στην Κύπρο για διακοπές και διέμενε με φίλους του στην Αγία Νάπα.

Το βράδυ ενώ βρισκόταν με την παρέα του σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, διαπληκτίστηκε και γρονθοκοπήθηκε με το θύμα το οποίο βρισκόταν με την παρέα του στο ίδιο μαγαζί.

Στη συνέχεια το θύμα επέστρεψε και ανέφερε το περιστατικό στους φίλους του και τους ανέφερε ότι θα πάει να ζητήσει εξηγήσεις από τον κατηγορούμενο και το λόγο που του επιτέθηκε. Πράγμα το οποίο έκανε ενώ τον ακολούθησε και η παρέα του.

Αποτέλεσμα οι δυο παρέες να πιαστούν στα χέρια και σε κάποια στιγμή ο κατηγορούμενος ανέσυρε σουγιά και τον μαχαίρωσε.
 

18)  6 Φεβρουαρίου 2013 – Radyan Hossan (Μπαγλαντές)

Ηλικία: 32 ετών  
Ανθρωποκτονία: 20 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2025

Το έγκλημα: Στις 25 Ιανουαρίου, εντοπίστηκε μέσα στο πορτμπαγκάζ, σε ταξιδιωτική βαλίτσα  με κομμένο το κεφάλι ο 23χρονος τότε Arshaduzzaman, από το Μπαγκλαντές, σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αισχύλου στην Παλιά Λευκωσία.

Οι δράστες φέρεται να είχαν αποκεφαλίσει το θύμα με μαχαίρι, αφού του προκάλεσαν πολλαπλά τραύματα σε όλο το σώμα.

Οι έρευνες της Αστυνομίας υπέδειξαν ως υπαίτιους δυο ομοεθνείς του, με τον έναν να ήταν ο συγκάτοικος του θύματος.

Αφορμή για το αποτρόπαιο έγκλημα ήταν όταν ο καταδικασθέντας μετέβη στην οικία τους για να ξυπνήσει το θύμα καθώς θα τον αντικαθιστούσε στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου, όπου εργάζονταν και οι δυο.

Το θύμα, όταν ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τον ξυπνήσει, άρχισε να φωνάζει και να τον σπρώχνει, ο οποίος εκνευρίστηκε, πήρε μαχαίρι και του το κάρφωσε στο λαιμό.

Ακολούθως ο δολοφόνος μετέβη και αγόρασε μια ταξιδιωτική βαλίτσα και τοποθέτησε μέσα το πτώμα του θύματος, αφού πρώτα το τύλιξε με νάιλον σακούλι. Στην συνέχεια μετέφερε την βαλίτσα στο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε παρακείμενο παρκινγκ.
 
19)  23 Μαρτίου 2013 – Πρόδρομος Χ’’Παναγή

Ηλικία: 32 ετών
Ανθρωποκτονία και απόπειρα φόνου: 25 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2025

Το έγκλημα: Ο Παναγιώτης Σταύρου, 54 χρόνων, έπεσε νεκρός από τα πυρά του Πρόδρομου Χατζηπαναγή, άλλως Γιαννή, στις 23 Μαρτίου 2013 στην Κοφίνου.

Ο καταδικασθέντας είχε παραδεχθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενοχή σε εννέα συνολικά κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων ανθρωποκτονία με θύμα τον 54χρονο Παναγιώτη Σταύρου και απόπειρα φόνου κατά των Αδάμου και Παναγιώτη Λάμπρου και της Κατερίνας Χατζηκουμπάρου.

Ο κατηγορούμενος είχε διαμάχη με την οικογένεια των Παναγιώτη και Αδάμου Λάμπρου, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και αφορούσε τα σύνορα ενός τεμαχίου γης που διεκδικούσαν και οι δύο. Ωστόσο από το Μάρτιο του 2012 που είχε επιλυθεί η μεταξύ τους διαμάχη, δεν υπήρχε καμιά διαφορά μεταξύ της οικογένειας Λάμπρου και του κατηγορούμενου.
 
20)  16 Αυγούστου 2013 – Στέλιος Μαυρολούκας

Ηλικία: 29 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2023

Το έγκλημα: Ο φόνος διαπράχθηκε το βράδυ της 31ης Ιουλίου 2013 στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Beau Rivage στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας όπου ο Άγγελος Φαίδωνος, 46 ετών, βρέθηκε νεκρός στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου την επομένη, 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κατάθεση του καταδικασθέντα «αν το θύμα δεν συμμορφωνόταν με τις εκκλήσεις του να σταματήσει να τον ενοχλεί με τηλεφωνήματα και μηνύματα στο κινητό του για να έχουν σεξουαλική επαφή» τότε θα «τον έδερνε για εκφοβισμό. Πρόθεσή του ήταν να του δώσει 2 μπάτσους και όχι κατ’ ανάγκην να το χτυπήσει με το στελίφι».

Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου, η επιμονή του θύματος να έχει σεξουαλική επαφή με τον κατηγορούμενο προέκυψε μετά την πρώτη τους συνάντηση δύο μήνες προηγουμένως όταν ο Μαυρόλουκας παρείχε υπηρεσίες μασάζ στον Φαίδωνος έναντι του ποσού των 50 ευρώ. «Αποφάσισαν να συναντηθούν στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Beau Rivage διότι ο κατηγορούμενος δεν ήθελε να θεάται «να συζητά με ένα ομοφυλόφιλο», ενώ ο χώρος εξυπηρετούσε και το θύμα που επιθυμούσε να συναντηθούν σε απομονωμένο χώρο, ώστε να πείσει τον κατηγορούμενο να συναινέσει σε σεξουαλική συνεύρεση».

21)  27 Ιανουαρίου 2014 -  Μάριος Μελανίδης

Ηλικία: 36 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2025

Το έγκλημα: Ο Μελανίδης είναι γιος του θύματος. Το θύμα, από τον Απρίλιο του 2013, διέμενε σε φάρμα στην κτηνοτροφική περιοχή Μενοίκου. Αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού και ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Στις 18 Ιανουαρίου 2014, το θύμα είχε μεταβεί σε μπακάλικο στο χωριό, όπου αγόρασε, μεταξύ άλλων, δύο μπουκάλες μπίρα και ένα μπουκάλι κρασί. Γύρω στις 6 το απόγευμα και ενώ το θύμα είχε επιστρέψει στη φάρμα όπου διέμενε, ο κατηγορούμενος πήρε ένα κουζινομάχαιρο, το οποίο βρισκόταν στο τραπεζάκι της κουζίνας και άρχισε να κτυπά το θύμα στην περιοχή του λαιμού και του θώρακα.

Ακολούθως ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε στο 112, λέγοντας "είμαι ο Μάριος Μελανίτης τζιαι έσφαξα τον τζιύρη μου". Όταν ρωτήθηκε να πει πού βρίσκεται, ανέφερε «Εν ηξέρω ακριβώς. Είμαι στη φάρμα του Χριστόδουλου Μελανίτη τζιαι έσφαξα τον όπως τον σιοίρο. Έκατσα του 15-17 μασιερκές, ούλλες πα' στον λαιμό. Εν χαμαί τζιαι αγκομαχά. Είμαι γεμάτος γαίματα. Εν το ήθελα, ήταν κατά λάθος».
 
22)   27 Δεκεμβρίου 2012 – Νίκος Ιορδάνους

Ηλικία: 66 ετών
Ανθρωποκτονία: 20 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2025

Το έγκλημα: Ο Νίκος Ιορδάνου κρίθηκε ένοχος για το θάνατο της συζύγου του Σταυρούλας Ιορδάνους 56 από τη Λάρνακα, που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2012 στο διαμέρισμα όπου ζούσε το ζεύγος στην Αραδίππου.

Η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει στον αναγκαίο βαθμό την ύπαρξη προμελέτης εκ μέρους του κατηγορούμενου για τη θανάτωση της Σταυρούλας Ιορδάνους.

Το Κακουργιοδικείο κατέληξε ότι το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2012, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας παράνομα το κυνηγετικό του όπλο που ήταν οπλισμένο με δύο φυσίγγια, πυροβόλησε από κοντινή απόσταση το θύμα, ενώ αυτό καθόταν στον καναπέ του διαμερίσματος βλέποντας τηλεόραση, με σκοπό να το σκοτώσει, προξενώντας του τραύματα στην αριστερή κροταφοβρεγματική χώρα.

Οι σχέσεις μεταξύ κατηγορούμενου και θύματος είχαν συναισθηματικές διακυμάνσεις και εντάσεις, την ίδια ώρα που ο σύζυγος διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό με άλλη γυναίκα και προσπαθούσε να καρπωθεί ολόκληρο το διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν στην Αραδίππου

23)   26 Νοεμβρίου 2014 – Αλέξης Ανανστασίου

Ηλικία: 17 ετών
Ανθρωποκτονία: 17 χρόνια
Κακόβουλη βλάβη: 2 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2025

Το έγκλημα: Με μια απόφαση 56 σελίδων, το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το έγκλημα εκτελέστηκε προμελετημένα. Αποφάνθηκε όμως ότι ο Αναστασίου επέφερε ηθελημένα το θάνατο του Μάικλ Μηνά με μια μαχαιριά στο λαιμό στις 16 Νοεμβρίου 2014 στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε το θύμα στη Λάρνακα.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας για να απορρίψει το στοιχείο της προμελέτης ήταν ότι ο 17χρονος προκλήθηκε από το θύμα δύο μέρες πριν το φονικό να συναντηθούν για να λύσουν τις διαφορές τους αλλά δεν ανταποκρίθηκε καθώς και ότι τα δύο πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί με τον κατηγορούμενο μέχρι τη διάπραξη του φόνου, δεν έδωσαν μαρτυρία ότι ο κατηγορούμενος τους είπε ότι σκόπευε να σκοτώσει τον 22χρονο.
 
24)  3 Ιουνίου 2015 - Ανδρέας Παναγή

Ηλικία: 31 ετών
Ανθρωποκτονία: 17 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2026

Το έγκλημα: Ο 31χρονος Ανδρέας Παναγή βρέθηκε ένοχος στις υποθέσεις ανθρωποκτονίας του θείου και της θείας του, τον Μάιο του 2015. Ο 31χρονος, που πάσχει από ψυχασθένεια είχε πυροβολήσει και επιφέρει τον θάνατο στον  74χρονο Σάββα Σοφοκλέους και στην78χρονη σύζυγο του Κυριακή Σοφοκλέου, ενώ  βρισκόταν στο χωράφι τους, στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Αγρού.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου το έγκλημα διαπράχθηκε κατόπιν προμελέτης και προσχεδιασμού.  Επισημάνθηκε πως αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του 31χρονου στις φυλακές καθώς εξακολουθεί να είναι  επικίνδυνος για την κοινωνία και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να εκτίσει την ποινή του σε άλλο απομονωμένο χώρο, που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την Πολιτεία για τα ψυχικά διαταραγμένα άτομα.
 
25)   3 Μαρτίου 2016 - Γιάγκος Κατσαρής

Ηλικία: 80 ετών
Ανθρωποκτονία: 6 χρόνια
Αποφυλακίζεται το 2020

Το έγκλημα: Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης Γιάγκος Κατσαρής που διέμενε στη Λάρνακα, είναι συνταξιούχος του δημοσίου και ήταν σε διάσταση τα τελευταία δύο χρόνια με τη σύζυγο του Ζωή, λόγω οικονομικών διαφορών.

Το θύμα διέμενε σε σπίτι στα Περβόλια μαζί με την οικιακή της βοηθό. Οι προστριβές του ζεύγους ήταν συχνές και το θύμα εξέφραζε παράπονα εναντίον του κατηγορούμενου σε άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος ότι την απειλούσε και σε αρκετές περιπτώσεις χειροδίκησε εναντίον της.

Στις 3 Μαρτίου 2016 ο Κατσαρή έχοντας στην κατοχή του πυροβόλο έφτασε στο  σπίτι του θύματος και ενώ βρισκόταν έξω από την καγκελόπορτα,βρέθηκε μπροστά στην 77χρονη που ήταν στην αυλή. Η επιμονή του 80χρονη να μπει στο σπίτι οδήγησε σε λογομαχία του ζεύγους και η γυναίκα προσπάθησε να αποτρέψει τον άνδρα να εισέλθει στην οικία.

Κατά τη διάρκεια της λογομαχίας ο 80χρονος ανέσυρε από τη τσέπη του παντελονιού του το περίστροφο και σχεδόν εξ επαφής έριξε κατά της 77χρονης με πυροβολισμούς, τρεις από τους οποίους έπληξαν τη γυναίκα στο θώρακα.

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»