Οι 10 «θεαματικές» αποδράσεις φυλακισμένων στην Κύπρο (pics)

Αρκετές ήταν οι αποδράσεις φυλακισμένων από κρατητήρια, Κεντρικές φυλακές και δικαστήρια που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Για τις περισσότερες από αυτές ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς κατάδικοι έπιασαν στον ύπνο ένστολους και ξέφυγαν μπροστά από τα μάτια τους.

Αρκετοί από τους δραπέτες μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι ενώ οι φωτογραφίες τους φιγουράρουν και στο σχετικό κατάλογο της Ιντερπόλ.  

Κάποιες από τις αποδράσεις θα έλεγε κανείς ότι ήταν «άκρως θεαματικές» αφού φυλακισμένοι σκαρφάλωσαν από ταράτσες, πήδηξαν ψηλούς τοίχους ενώ υπήρχε περίπτωση όπου απέκοψαν σωλήνες από την οροφή κελιού και έστησαν ολόκληρη καταδρομική επιχείρηση για να διαφύγουν.

Επίσης, φόντο κάποιων αποδράσεων ήταν η διαφθορά αφού κατάδικοι και ένστολοι τα είχαν συμφωνήσει, με την πιο περιβόητη περίπτωση να είναι η απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα άλλως Αλ Καπόνε η οποία «τραυμάτισε» ανεπανόρθωτα την αστυνομία.

Ανάμεσα στους δραπέτες και ο Τουρκοκύπριος Νεζιατί, πράκτορας της ΜΙΤ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει το 2005 από πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, μπροστά από τα μάτια ένοπλου φρουρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετές αποδράσεις που σημειώθηκαν, ακολούθησε κουκούλωμα της υπόθεσης από τους αρμόδιους.

Οι 10 «θεαματικές» αποδράσεις
 
1992: καταδρομική απόδραση από Τούρκο

Για 25 χρόνια παραμένει ασύλληπτος ο Τούρκος Faruk Komurgu ο οποίος με καταδρομικό τρόπο κατάφερε να αποδράσει από τις Κεντρικές φυλακές.

Ο κατάδικος, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων και 6 μηνών για εμπορία ναρκωτικών, κατάφερε και ανέβηκε στην πτέρυγα όπου κρατείτο, εφοδιασμένος με αρκετά σεντόνια.

Ακολούθως ο Τούρκος κατάδικος έδεσε τα σεντόνια και δημιούργησε ένα μεγάλο σχοινί μέχρι τον περιφραγμένο τοίχο των φυλακών.
Αφού αναρριχήθηκε στα σεντόνια, κατάφερε και διέφυγε από τον τοίχο και ακολούθως εξαφανίστηκε στη νεκρά ζώνη.  

2003: Η απόδραση Γιουρούκκη μετά το γάμο του

Ο Αντρέας Αριστοδήμου, γνωστός ως Γιουρούκκης, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δυο φόνους τον Φεβρουάριου του 1987.

Ο Γιουρούκκης, ενώ τελούσε υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές, τον Σεπτέμβριο του 2003, ζήτησε 24ωρη άδεια εξόδου για να τελέσει τον γάμο του. Η άδεια άρχιζε από τις 12 το μεσημέρι και έληγε την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας.

Μια περίπου ώρα μετά τη λήξη της άδειας, ο Γιουρούκκης δεν επέστρεψε στις φυλακές και κηρύχθηκε ως δραπέτης.. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ύστερα από πάροδο αρκετών ημερών, η αστυνομία, αξιοποιώντας πληροφορίες πέτυχε τη σύλληψη του, η οποία επιτεύχθηκε αμέσως μετά την επιβίβαση του Γιουρούκκη σε αυτοκίνητο που οδηγούσε άλλο άτομο σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου στη Λεμεσό.

Ο Γιουρούκκης φορούσε γυναικεία περούκα µε μακριά ξανθά μαλλιά και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Μέσα σε τσάντα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο, στα πόδια του, εντοπίστηκε ένα περίστροφο και αριθμός σφαιρών.

2005: «Οικογενειακή» απόδραση

Τέσσερεις αποδράσεις σημειώθηκαν κατά το 2005 στις Κεντρικές φυλακές. Οι κατάδικοι απέδρασαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Τρεις από αυτούς, αδέλφια Τουρκοκύπριοι, κρατούνταν στην Ανοιχτή φυλακή και εξέτιαν ποινή φυλάκισης 2 χρόνων για κλοπή ζωών, από τον Φεβρουάριο του 2005.

Οκτώ μήνες αργότερα, τα τρία αδέλφια έφυγαν «κύριοι» από την Ανοιχτή φυλακή και εκ των υστέρων έγινε αντιληπτή η απουσία τους.

Κατά την ίδια περίοδο, κατάδικος που επίσης εξέτιε ποινή φυλάκισης 2 ετών για κλοπή ζώων, δραπέτευσε από την Ανοιχτή φυλακή.

2007: Η top απόδραση μπροστά στα μάτια ένοπλου δεσμοφύλακα των φυλακών

Στη λίστα των top καταζητούμενων, όχι μόνο των Κυπριακών Αρχών αλλά και της Europol, βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος Παναγιώτης Νετζατί ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2007 και λίγους μήνες αργότερα κατάφερε και απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές μαζί με άλλο ένα πρόσωπο, και εκ τότε παραμένει ασύλληπτος.

Στις 14 Οκτωβρίου 2007, περίπου 3 μήνες μετά τη καταδίκη του, ο Νετζατί μαζί με τον Οδυσσέα Καλανίδη απέδρασε από τις Κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία.

Η απόδραση του Νεζιατί «έδειχνε» τον επαγγελματισμό του ισοβίτη ο οποίος ξέφυγε μπροστά από τα μάτια ένοπλου δεσμοφύλακα.

Ο ισοβίτης κρατείτο στην πτέρυγα 4, η οποία ήταν υψίστης ασφαλείας και είχε επί 24ωρου βάσεως ένοπλο φρουρό δεσμοφύλακα.

Ο Νεζιατί ωστόσο, με τη βοήθεια ενός οργάνου γυμναστικής κατάφερε να πηδήξει από ένα αρκετά ψηλό τοίχο και να διαφύγει ενώ ο ένοπλος δεσμοφύλακας ούτε καν πείρε χαμπάρι την απόδραση.

Τα Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες που ήθελαν τον δραπέτη Παναγιώτη Νετζατί, πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών γεγονός που δικαιολογούσε τον επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο απέδρασε, αφού,παρά το γεγονός ότι πήδηξε από ένα ψηλό τοίχο, δεν είχε τραυματιστεί στα πόδια.

2008: Μετά τις γαρίδες και το σεξ… ο Αλ Καπόνε δραπετεύει

Μια από τις πιο θεαματικές αποδράσεις στα Κυπριακά χρονικά που «τραυμάτισε» ανεπανόρθωτα την αστυνομία και τις Κεντρικές Φυλακές, και η οποία έφερε τα πάνω κάτω αφού  η διαφθορά έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν αυτή του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε.

Ο περιβόητος «Αλ Καπόνε», είχε καταδικαστεί το 1993 δύο φορές σε ισόβια για τους άγριους φόνους δύο αλλοδαπών γυναικών, της Ρωσίδας καλλιτέχνιδας σε καμπαρέ Οξάνα Λίσνα και της Σουηδής Κριστίν Κωνσταντινίδου, που ήταν παντρεμένη με Κύπριο και διέμενε μόνιμα στο νησί.

Τους προηγούμενους έξι μήνες ο Κίτας τους πέρασε σε σουίτα ιδιωτικού νοσοκομείου της Λευκωσίας για δήθεν ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Από εκεί ανέπτυσσε διάφορες παράνομες δραστηριότητες υπό την κάλυψη κάποιων στελεχών της Αστυνομίας, όπως διαφάνηκε από τις εξελίξεις. Έπαιζε στοιχήματα και κατά κύριο λόγο Ιππόδρομο, διάβαζε τις εφημερίδες και ενημερωνόταν για τα αθλητικά ενώ, έστηνε παιχνίδια και έβγαλε «τρελά» χρήματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις του τα έφεραν στο δωμάτιο – «κελί».

Τα βράδια, όταν ησύχαζαν τα πράγματα στο νοσοκομείο, παράγγελνε φαγητό delivery, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γαρίδες jumbo από γνωστή ψαροταβέρνα της Λευκωσίας, παρέα με τους δεσμοφύλακες που υποτίθεται τον «φρουρούσαν».

Όταν προχωρούσε η νύχτα και οι ένστολοι κοιμόντουσαν, όπως αναφερόταν τότε, ο Κίτας συχνά-πυκνά έφευγε για τη βόλτα του στη Λευκωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κινητό του, σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα, έχει τουλάχιστον 50 φωτογραφίες από δεσμοφύλακες που κοιμόντουσαν

Στο νοσοκομείο, το τελευταίο διάστημα συζούσε με την Κινέζα σύζυγό του και το παιδί το οποίο απέκτησαν, συνελήφθη μέσα στο δωμάτιο «φυλακή».

Η απόδραση…

Ο ισοβίτης την «έκανε» από το δωμάτιό του δεύτερου ορόφου όπου νοσηλευόταν, χρησιμοποιώντας σκάλα, την οποία τοποθέτησαν συνεργάτες του.

Στη συνέχεια αφού παρέλαβε πιστόλι, που ήταν κρυμμένο σε κάθισμα μοτοσικλέτας, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή του νοσοκομείου, εισήλθε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν οι συνεργάτες του.   

Μετά από πληροφορία το όχημα εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Στασικράτους όπου ακολούθησε καταδίωξη. Όταν το όχημα με τα 4 πρόσωπα ανακόπηκε, ένας εξ αυτών, κατέβηκε και πρόταξε εναντίον των αστυνομικών πιστόλι. Μετά την ανταλλαγή πυρών ο ισοβίτης κατάφερε να διαφύγει.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο ισοβίτης δραπέτης εντοπίστηκε στη Λάρνακα, όπου και πάλι κατάφερε να διαφύγει μέσα από κλοιό εκατοντάδων αστυνομικών που τον είχαν εντοπίσει, αλλά τον έχασαν μέσα από τα μάτια τους, καθώς κάποιοι μέσα από την αστυνομία φρόντισαν πάλι να τον φυγαδεύσουν.

Τρείς εβδομάδες αργότερα ο ισοβίτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Παραλίμνι, όπου διέμενε στην οικία συγγενικού του προσώπου.

2008: Πήγε τουαλέτα και οι δεσμοφύλακες… ακόμα τον περιμένουν

Στον ύπνο έπιασε αλλοδαπός βαρυποινίτης 3 δεσμοφύλακες, οι οποίοι τον Νοέμβριο του 2008 τον είχαν μεταφέρει στην οικία του στη Λευκωσία με σκοπό να επισκεφθεί τον άρρωστο αδελφό του, ο οποίος είχε επιστρέψει μετά από επέμβαση από το Ισραήλ.  

Ωστόσο ο κατάδικος, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 4 ετών για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών από το 2007, κατάφερε να αποδράσει.

Ο βαρυποινίτης κατά την επίσκεψη του στο σπίτι του παππού του στο Γέρι κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των δεσμοφυλάκων όταν ζήτησε από αυτούς να πάει στην τουαλέτα.

Και αφού πήγε και δεν επέστρεψε τότε οι δεσμοφύλακες αντιλήφθηκαν ότι ο αλλοδαπός κατάδικος διέφυγε.

Η αστυνομία έψαχνε τα ίχνη του για 3 μήνες μέχρι που το κλοπιμαίο όχημα που οδηγούσε και μετέφερε οπλισμό, εντοπίστηκε στην Πάφο.

Ο νεαρός είχε εισέλθει σε εστιατόριο και ακολούθως αστυνομικοί κατάφεραν αν τον αφοπλίσουν και να τον συλλάβουν.

2009: Ο «Γκάγκστερ» Ονουφρίου

Στις 14 Ιανουαρίου 2009 η αστυνομία βρήκε σε διαμέρισμα στην Αγία Νάπα ένα  πυροβόλο όπλο και αριθμό στρατιωτικών φυσιγγίων. Οι ανακριτές  στράφηκαν στον γνωστό Αντρέα Ονουφρίου, όπου σήμερα είναι βαρυποινίτης στις Κεντρικές φυλακές και εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Μετά από εξετάσεις γενετικού υλικού, 3 μήνες μετά τον εντοπισμό του οπλισμού, η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στον Ονουφρίου ο οποίος κρατήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου ενώ την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου. Ωστόσο η διαδικασία αναβλήθηκε και ορίστηκε την επόμενη ημέρα και δόθηκαν οδηγίες όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση.  

Κατά τις πρωινές ώρες, ο 59χρονος τότε, μαζί με τον Τούρκο συγκρατούμενο του απέδρασαν από το κελί τους.    

Η απόδραση είχε επιτευχθεί μετά που παραβιάστηκε μια προστατευτική σχάρα κάτω από τους τσίγκους της οροφής του κτηρίου, αφού κόπηκε ένας τσίγκος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί οπή. Για την κατάβαση τους από τη στέγη χρησιμοποιήθηκαν κουβέρτες και σεντόνια που είχαν δεθεί σε σωλήνα επί της στέγης. 

Στη συνέχεια ο Ονουφρίου και ο Τούρκος συγκρατούμενος του, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο που οδηγούσε τρίτο πρόσωπο και τελικά κατέληξαν στις κατεχόμενες περιοχές με τον κατηγορούμενο να έχει στην κατοχή του την πολιτική ταυτότητα του, τηλέφωνα και χρήματα, αντικείμενα που δεν είχε προηγουμένως. 

Ο κατηγορούμενος παρέμεινε στις κατεχόμενες περιοχές για έξι ημέρες και ακολούθως  αφού συνελήφθηκε παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές της Δημοκρατίας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αντρέας Ονουφρίου ισχυρίστηκε ότι είχε απαχθεί από τον συγκρατούμενο του, ωστόσο ο ισχυρισμός του δεν έγινε αποδεκτός στο δικαστήριο.  

2010: Ο σεσημασμένος κατάσκοπος του FBI

Τον Ιούνιο του 2010 στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ο Κρίστοφερ Μέτσος, ένας Ρώσος τον οποίο «έδειξαν» οι ΗΠΑ ως κατάσκοπο και ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος, ενώ το FBI τον είχε επικηρύξει 50 χιλιάδες δολάρια.

Ο καταζητούμενος δρούσε από το 1993 ως το 2005 ως κατάσκοπος των Ρώσων στις ΗΠΑ και από το 2005 ως το 2010 έπαιζε τον ρόλο του μεταφορέα χρημάτων προς το δίκτυο κατασκόπων της Μόσχας που είχε αποκαλυφθεί στην Αμερική. Μάλιστα τον «πρόδιδαν» φωτογραφίες και βίντεο που είχαν στα χέρια τους οι αρχές όπου έδειχναν τον Μέτσο να ανταλλάζει τσάντες και φακέλους μαζί με άλλους κατασκόπους σε μετρό και υπόγειες διαβάσεις της Αμερικής.

Ο σεσημασμένος καταζητούμενους συνελήφθη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τον έλεγχο αφού διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Την επόμενη ημέρα ο καταζητούμενος οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου αλλά οι αρχές τον άφησαν ελεύθερο με εγγύηση και οδηγίες όπως παρουσιάζεται σε αστυνομικό σταθμό.

Ωστόσο ο Μέτσος, εκμεταλλευόμενος το «κοιμισμένο» σύστημα της Κύπρου, διέφυγε από την Κύπρο ενώ διεθνή δημοσιεύματα τότε έδωσαν στο φως έγγραφα με τα οποία έκαναν λόγο ότι πίσω από την διαφυγή του καταζητούμενου κρυβόταν η Κυπριακή Κυβέρνηση με φόντο τις καλές και στενές σχέσεις που είχε με τη Ρωσία η τότε Κυβέρνηση.

2017: Απέδρασε μέσα από τα χέρια αστυνομικών

Άκρως εκτεθειμένη παρέμεινε η αστυνομία της οποίας ξέφυγε υπόδικος των Κεντρικών φυλακών από το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει ασύλληπτος.

Πρόκειται για 42χρονο Ουκρανό τον οποίο καταζητούσαν οι αρχές της Ρωσίας για να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε, 2 χρόνια, για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο 42χρονος είχε γάζες στα χέρια και ζήτησε από τους αστυνομικούς να μην του δέσουν σφιχτά τις χειροπέδες καθώς πονούσε. Και έτσι έγινε με αποτέλεσμα να σχέδιο του Ουκρανό να πηγαίνει βάσει σχεδίου.

Σε κάποια στιγμή και ενώ έφθασε στο δικαστήριο, άρχισε να τρέχει με αποτέλεσμα να καταφέρει να διαφύγει.

Τον 42χρονο ανέμενε έξω από το δικαστήριο συνεργός του με μοτοσικλέτα, και αφού κατάφερε να ξεφύγει των αστυνομικών τους οποίους έπιασε στον ύπνο τράπηκε σε φυγή.

2017: Είχαν το αθόρυβο τον συναγερμό και αυτός… δραπέτευε

«Κύριος» δραπέτευσε από τις Κεντρικές φυλακές 28χρονος Γεωργιανός αφού για μια ολόκληρη ώρα προσπαθούσε να βρει τρόπο να αποδράσει, το σύστημα συναγερμού και οι κάμερες ασφαλείας σήμαναν συναγερμό και οι 3 δεσμοφύλακας που βρίσκονταν στο Κέντρο ελέγχου… το είχαν βάλει στο αθόρυβο.

Ο 28χρονος κατάδικος Irakli Gurul που εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπές και διαρρήξεις, μαζί με ακόμη ένα συμπατριώτη του, εισήλθαν στη νεκρή ζώνη εντός των φυλακών.

Αμέσως άρχισε να ηχεί ασταμάτητα ο συναγερμός ενώ leaser κάμερα κατέγραφε τις κινήσεις τους.

Oι 3 δεσμοφύλακες δεν αντιλήφθηκαν οτιδήποτε, μέχρι που έγινε η καταμέτρηση για να κλειστούν οι κατάδικοι στα κελιά τους.

Ωστόσο 1 ώρα αργότερα, οι 2 κατάφεραν με σιδερένιες σχάρες να δημιουργήσουν σκάλα και να διαφύγουν προς τη νεκρή ζώνη.

Αμέσως περίπολο με δεσμοφύλακες έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, οι οποίοι εκφόβισαν τον ένα ο οποίος συνελήφθη ενώ ο 28χρονος τράπηκε σε φυγή.

Τότε οι 3 δεσμοφύλακες πήραν είδηση ότι απέδρασε κατάδικος.  

Ο δραπέτης εντοπίστηκε 2 ημέρες αργότερα στα κατεχόμενα και παραδόθηκε στις Κυπριακές αρχές.         
 

Δειτε Επισης

Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ