Εξετάζουν νομικά όπλα για την στροφή πολιτών στα κατεχόμενα οι πρατηριούχοι

Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολλούς να αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Ιδιαίτερα οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, φαίνεται να παρακίνησαν μερίδα καταναλωτών σε αγορά καυσίμων από τα πρατήρια των κατεχόμενων περιοχών, με οχήματα κάνουν ουρές στα οδοφράγματα για φτηνότερη βενζίνη.

Η στροφή των καταναλωτών προς τα κατεχόμενα για καύσιμα επέφερε στους πρατηριούχους, κυρίως σε Λευκωσία και ελεύθερη Αμμόχωστο, περαιτέρω οικονομικό πλήγμα και οι επιχειρηματίες πλέον ψάχνουν νομικά όπλα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Για πρώτη φορά, ζήτησαν νομική γνωμάτευση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής στην περίπτωση αγοράς καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήσεις φωτιά σε χαρτί υγείας και καφέ-Πρωτιά σε τιμές λαδιού και ζυμαρικών

«Πριν από περίπου δέκα μέρες, ζητήσαμε από δικηγόρο να προχωρήσει σε έρευνα, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να βάζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα, κατά πόσον η Κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία της Πράσινης Γραμμής και πώς μας προστατεύει ως επιχειρηματίες. Επίσης, θα εξεταστεί πώς μπορούμε να έχουμε κάποια έσοδα από τις οικονομικές απώλειες που καταγράφουμε κάθε χρόνο από τα κατεχόμενα, οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία της Πράσινης Γραμμής σημειώνει πως οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να αγοράζουν από τις κατεχόμενες περιοχές ό,τι παράγεται ή παραποιείται στα κατεχόμενα. Το πετρέλαιο ούτε παράγεται, ούτε παραποιείται, αλλά φτάνει κυρίως από την Τουρκία και το πωλούν στους Ελληνοκύπριους. Πρόκειται για παρανομία και πρέπει να μπει ένα τέλος», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, παρόλο που αποτάθηκαν δύο φορές στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εμπορίου, δεν έλαβαν ικανοποιητικές εξηγήσεις. «Είμαστε νομοταγείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που πληρώνουμε τους φόρους μας προς το Κράτος και το Κράτος δεν μας προστατεύει, ώστε να μειωθούν οι ζημιές μας», τόνισε.

Ο δικηγόρος των πρατηριούχων θα εξετάσει όλες τις πλευρές για την περίπτωση των κατεχομένων, χωρίς να αποκλείουν και τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των υπευθύνων. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενημερώσουμε τον κόσμο, την Κυβέρνηση και όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης για το ζήτημα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γονατίζει νοικοκυριά η ακρίβεια, έπεται συνέχεια-Μετρά τα κουκιά της η Κυβέρνηση

Προκύπτει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας

Την ίδια ώρα, οι πρατηριούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που προκαλούν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας, με πρατήρια να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.

Όπως είπε ο κος Χριστοδούλου, «όσον αυξάνονται οι τιμές, μειώνονται οι πωλήσεις ανά λίτρο. Εμείς έχουμε κέρδος στις πωλήσεις ανά λίτρο. Όταν μειώνονται τα λίτρα αγοράς από τους πολίτες, μειώνονται και τα εισοδήματά μας και αλυσιδωτά βρισκόμαστε ενώπιον ενός πιο σοβαρού προβλήματος, της βιωσιμότητας. Υπάρχουν πρατήρια που έκλεισαν και άλλα που είναι έτοιμα να κλείσουν. Είμαστε σε συζητήσεις με τις εταιρείες, με στόχο να δεχθούμε με κάποιο τρόπο τη βοήθειά τους για να επιβιώσουμε».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου των πρατηριούχων καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρείες καυσίμων. «Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι και εξαρτόμαστε από τις εταιρείες, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Είναι και γι' αυτό που κάποιες φορές οι τιμές στα καύσιμα από πρατήριο σε πρατήριο διαφέρουν. Καταγράφηκε πρόσφατα και ένα σοβαρό περιστατικό στη Λεμεσό, όπου εταιρεία από την οποία πρατηριούχοι προμηθεύονται καύσιμα, επέβαλε αύξηση στις τιμές, ενώ το πρατήριο που διαθέτει η ίδια η εταιρεία είχε χαμηλότερες τιμές. Είναι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις που δημιουργούνται ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης των τιμών», εξήγησε.

Πάντως, οι πρατηριούχοι παραμένουν σε αναμονή εδώ και δυόμιση μήνες και για την επιστροφή των χρημάτων τους από την μείωση του φόρου κατανάλωσης. «Όταν μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης κατά 8,4 σεντς το λίτρο, είχαμε δηλώσει τα αποθέματά μας στο τελωνείο, για να μας επιστρέψει τον φόρο που είχαμε πληρώσει με τις αγορές που κάναμε μέχρι εκείνη τη μέρα. Εδώ και δυόμιση μήνες δεν μας επιστράφηκαν τα χρήματα και παρατηρείται καθυστέρηση», ανέφερε ο κος Χριστοδούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριζόντια και στοχευμένα μέτρα για ακρίβεια-Παρατείνεται η μείωση του ρεύματος

Πρωτόγνωρες οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Για πρωτόγνωρες καταστάσεις, όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER σημείωσε πως η κατακόρυφη αύξηση τιμών αφορά κυρίως την βενζίνη. «Είναι κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Πρώτη φορά είδαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές μέσα σε ένα μήνα».

Ερωτηθείς για το γεγονός πως οι καταναλωτές παρατηρούν διαφορετικές τιμές ανά πρατήριο μέσα στην ίδια μέρα, ο κος Προκοπίου εξήγησε πως αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. «Πρώτον, το γεγονός πως όταν μια εταιρεία προχωρεί σε αύξηση της τιμής της βενζίνης τη Δευτέρα, το πρατήριο την προσαρμόζει την Τρίτη ή την Τετάρτη, όπως είναι φυσιολογικό, σε αντίθεση με μια άλλη εταιρεία, που προσαρμόζει την αύξηση στην τιμή την Παρασκευή. Δεύτερο, αφορά το γεγονός πως, με την πάροδο του χρόνου, έχουν δημιουργηθεί πρατήρια δύο ή και τεσσάρων ταχυτήτων, που λειτουργούν με άλλες πολιτικές».

Αυτό, που θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου είναι να υπάρξει κοινή γραμμή και πολιτική από όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχουν με χίλια οι τιμές προϊόντων-Το ανεξήγητο με καύσιμα και η άνοδος σε ψωμί

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat