Γονατίζει νοικοκυριά η ακρίβεια, έπεται συνέχεια-Μετρά τα κουκιά της η Κυβέρνηση

Γονατίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια, με τις τιμές να σπάνε ρεκόρ και τους πολίτες να μετρούν τα ρέστα τους για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ελέω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την Κυβέρνηση να αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων τα οποία θα δώσουν ανάσα στους καταναλωτές.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριζόντια και στοχευμένα μέτρα για ακρίβεια-Παρατείνεται η μείωση του ρεύματος

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη και στην παρουσία όλων των αρμόδιων υπουργών, τέθηκαν επί τάπητος διάφορα μέτρα, τα οποία τις επόμενες μέρες αναμένεται να εξεταστούν περαιτέρω, ώστε να κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή προς έγκριση. 

Όπως ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, πρόκειται για οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες, τα οποία θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη  τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού, ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι επιπτώσεις που προέκυψαν από την ρωσική εισβολή, ενώ εξετάστηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται αλλά και περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ενώ ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες όπως πραγματοποιηθούν συσκέψεις εντός των επόμενων ημερών, ειδικότερα με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να εξεταστούν με λεπτομέρεια οι προτάσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.  

Η κ. Παρισσινού τόνισε πως θα τα οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν, θα πρέπει να είναι εντός των δυνατοτήτων του κράτους, ώστε να μην εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά. 

Πάντως, θεωρείται δεδομένο η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, να αναφέρει πως «έστω και εάν αυτά τα δύο μέτρα συνεχιστούν, για εμάς και για τον κόσμο όλο θα είναι μια ανακούφιση», σχολιάζοντας περαιτέρω πως «μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι αυτό που περιμέναμε, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο. Τουλάχιστον αυτά τα μέτρα, είναι αυτά που και εμείς ζητούσαμε ως Σύνδεσμος Καταναλωτών».

Ο κ. Δρουσιώτης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε πως «το μονό που ζητήσαμε, αλλά φαίνεται ότι θα είναι σε αντικατάσταση, είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Δηλαδή, η ΑΗΚ ανακοίνωσε αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, Μάιο και Ιούνιο γύρω στο 15% αύξηση και είχαμε πει να παγιοποιηθούν οι τιμές, στις τιμές που ίσχυαν πριν από το τέλος του Απρίλη. Εάν παγιοποιηθούν, δεν θα πληρώσουν την επιπρόσθετη αύξηση οι καταναλωτές. Αντί αυτού, επέλεξε το κράτος να συνεχιστεί η μείωση του φόρου κατανάλωσης».

Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, εκτιμά πως στο προσεχές μέλλον, θα υπάρξει δυσκολία με την άνοδο των επιτοκίων. «Εκεί όπου οι φόβοι μου θα γίνουν μεγαλύτεροι, είναι όταν θα έρθει η αύξηση των επιτοκίων, και θα έρθει, δεν τη γλιτώνουμε. Θα είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά. Διότι, τώρα δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την ακρίβεια, η οποία θα συνεχιστεί και τον Μάϊο και τον Ιούνιο. Να μην περιμένει κάποιος, ότι θα μειωθούν ή θα σταθεροποιηθούν. Σε αυτές τις αυξημένες τιμές, θα έρθουμε να πληρώσουμε, όσοι έχουν δάνεια και δεν είναι λίγοι, επιπρόσθετο πόσο πάνω στη δόση. Οποιαδήποτε αύξηση της δόσης, θα οδηγήσει ένα αριθμό δάνειων, πίσω στα κόκκινα δάνεια. Δεν θα μπορούν. Διότι, οι καταναλωτές, στερούνται λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού. Όταν έρθουν να κληθούν αυτοί να πληρώσουν και επιπρόσθετη δόση θα γονατίσουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει πάνω σε αυτό».

Ερωτηθείς για το εάν ευσταθεί το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιδότηση καυσίμων, όπως έπραξε και η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφόρηση. «Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο, θα μπορέσει να πετύχει και στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτή την πληροφορία. Κάπου υπάρχει μια αντίθεση, δηλαδή όταν λέμε ότι θα συνεχιστεί η μείωση του φόρου κατανάλωσης και μετρούμε τα κουκιά μας, πώς θα έρθουμε να δώσουμε και επιπρόσθετη επιδότηση στα καύσιμα, όταν τη μείωση του φόρου κατανάλωσής ακόμη τη μετράμε και μας φοβίζει; Δεν το βλέπω αυτό το πράγμα να δένει με αυτές τις πληροφορίες».

Στη συνέχεια ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ακόμη περισσότερες αυξήσεις, ενώ συνέστησε υπομονή για ακόμη δύο με τρεις μήνες.

«Το κράτος σε κάποιους τομείς θα πρέπει να ενεργήσει πιο δυναμικά, ώστε να συγκρατήσει τις τιμές στην Κύπρο. Υπάρχουν τομείς, στους οποίους υπάρχουν κάποια κέρδη, τα οποία είναι περισσότερα από ότι πρέπει και θα πρέπει να εντοπιστούν. Ο ένας τομέας είναι η εμπορία του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Δεν μιλώ στα σημεία λιανικής πώλησης, μιλώ για την εμπορία γενικά. Μιλώ για τις πολλές μεγάλες εκπτώσεις που παραχωρούν οι παστεριωτές. Είναι η πολιτική τους. Εκεί υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί για να φύγουν οι σκιές. Ο άλλος τομές είναι εμπορία φρούτων και λαχανικών, των φθαρτών. Και σε αυτό τον τομέα, θα πρέπει να γίνει έρευνα, να φύγουν και αυτές οι σκιές. Οι άλλοι τομείς είναι ότι ξέρουμε ότι σήμερα, υπάρχουν ήδη τα οποία έχουν αυξηθεί και πέραν του 100%, να ψάξουμε αυτές οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες ή όχι. Μπορεί να γίνει παρέμβαση, όταν ψάξουμε και δούμε ότι υπάρχει στρέβλωση και μπορούμε να τη διορθώσουμε, υπάρχει ο τρόπος. Με την παρέμβαση Διατάγματος καθορισμού είτε κέρδους, είτε τιμής».

Το ράλι αυξήσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 8,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 αυξήθηκε κατά 3,1%.

Η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκε στην κατηγορία που συμπεριλαμβάνει στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο, αγγίζοντας το 21%.

Άνοδο 17,5% κατέγραψε ο συγκεκριμένος δείκτης στις μεταφορές, ενώ στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά η αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 φτάνει το 12%.

Κατά 8% αυξήθηκε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ στην επίπλωση, τον οικιακό εξοπλισμό και τα προϊόντα καθαρισμού η αύξηση κυμάνθηκε στο 4%.

Σημειώνεται επίσης ότι 2,5% ήταν το ποσοστό αύξησης σε αλκοολούχα ποτά και καπνό.

Σχετικά χαμηλές ήταν οι αυξήσεις σε τομείς, όπως επικοινωνίες (2,4%), αναψυχή και πολιτισμό (2,3%), ένδυση και υπόδηση (1,6%).

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2021 παρατηρήθηκε στην κατηγορία ενέργεια, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 33,6%, ενώ όσον αφορά τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνό η αύξηση άγγιξε το 10%.

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς