Σημάδια σταθεροποίησης, στα ύψη οι νοσηλείες-«Ροή ασθενών πιο μικρής ηλικίας»

Με την κατάσταση στην κοινότητα να συνεχίζει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, προκαλώντας ανακούφιση και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, η μεγάλη έγνοια παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία. Τα μηνύματα που έρχονται από τα νοσηλευτήρια της χώρας, είναι πως είναι μεν σε αυτό το στάδιο διαχειρίσιμη η κατάσταση, ωστόσο θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, εάν αυξηθούν απότομα οι νοσηλείες. Αυτό που κτυπά καμπανάκι, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των σοβαρά νοσούντων.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία, μπορεί από θέμα κλινών να είναι διαχειρίσιμη, όμως εύκολα μπορεί να αλλάξει αυτή τη εικόνα από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχει πίεση. Έπεσε και ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται», δήλωσε στον REPORTER ο ιδιώτης πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος εδώ και δύο μήνες ενισχύει μαζί με συναδέλφους του, τις προσπάθειες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Οι νοσηλείες παραμένουν πάντως σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια, 200 ασθενείς με την κατάσταση της υγείας των 57 από αυτών, να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. Έπειτα από ένα ακριβώς μήνα, χθες εξάλλου ευτυχώς δεν καταγράφηκε θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα μας.

Οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, αναφέρουν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ ρευστή. «Υπάρχει μία ροή ασθενών, πιο μικρής ηλικίας από ότι τον προηγούμενο καιρό. Έρχονται με σοβαρής μορφής συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας», σημείωσε ο κ. Αρμέυτης, προσθέτοντας πως στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Λεμεσού, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 64 έτη. «Κάθε μέρα υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να τα μετακινούμε από τον ένα θάλαμο στον άλλο, για να τους παρέχουμε αυξημένη φροντίδα στη ΜΑΦ. Θεωρώ ότι το πρόβλημα τώρα εμφανίζεται, με την έννοια ότι τώρα ζούμε την κορύφωση. Δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη φάση».

Ανάμεσα στους σοβαρά νοσούντες, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, υπάρχουν και αρκετοί είτε χωρίς υποκείμενα, είτε χωρίς σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Έφερε, μάλιστα ως παράδειγμα συνάδελφό του ιδιώτη γιατρό ηλικίας 50 χρόνων, ο οποίος διασωληνώθηκε πριν δύο βράδια.

«Έχει μόνο ιστορικό ελεγχόμενης υπέρτασης και είναι μη καπνιστής. Υπάρχουν και άτομα 50-55 χρόνων χωρίς ιστορικό, για παράδειγμα ένας ασθενείς που έχουμε και νοσηλεύεται με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, δεν έχει υποκείμενο νόσημα. Αυτή είναι ανησυχητική εικόνα», υπέδειξε σημειώνοντας πως «κανένας δεν μπορεί να πει για τον εαυτό του, ότι θα το περάσει ήπια, διότι το βλέπουμε στην πράξη πως άτομα χωρίς ιστορικό, αναγκάζονται να μπουν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Δεν είναι βεβαίως, η πλειοψηφία, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα ηλικιακά, δεν έχει σχέση με αυτό που βλέπαμε στις αρχές, που ήταν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 80».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Νοσοκομείο Αναφοράς 17χρονη με κορωνοϊό-Διασωληνώθηκε 50χρονος γιατρός

«Ποιοι θα απομονωθούν;»

Ο γνωστός πνευμονολόγος απάντησε και σε αυτούς, που υποστηρίζουν πως πρέπει να απομονωθεί το 0.5% του πληθυσμού, που κινδυνεύει και να αφεθούν οι υπόλοιποι.

«Κάποιοι λένε να απομονώσουμε το 0,5% του πληθυσμού, που κινδυνεύει. Ποιοι θα απομονωθούν; Στους οίκους ευγηρίας ναι να ληφθούν ποιο αυστηρά μέτρα, αλλά ο ιός είναι στην κοινότητα, ο ένας κολλά τον άλλο. Τα άτομα που σας είπα πιο πάνω, δεν ανήκουν στο 0,5%, που λένε ότι θα έπρεπε να απομονωθεί».

Στο Νοσοκομείο Λεμεσού, από τα τέλη Νοεμβρίου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στελεχώνεται από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ενισχύουν τις μεγάλες προσπάθειες των συναδέλφων τους στο δημόσιο τομέα. «Για όσο χρειαστεί θα είμαστε εδώ, επειδή οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Είναι καθήκον μας να είμαστε εδώ. Εάν δεν είμαστε αυτή τη στιγμή, πότε θα ανταποκριθούμε. Θεωρώ πως και κάποιες άλλες ειδικότητες, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε κάλεσμα», σημείωσε ο κ. Αρμεύτης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι διαφοροποιήσεις για σκοπούς άθλησης-Τι επιτρέπεται και πού μπορούν να μεταβούν οι πολίτες

Άνοιξαν πάρκα και μονοπάτια της φύσης

Με νέο διάταγμα που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Υγείας εξάλλου, πλέον οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να μεταβούν σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και σε μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι ο αριθμός δεν υπερβαίνει τα δύο άτομα.

Έτσι, όταν επιτρέπεται πλέον μετακίνηση μεταξύ των επαρχιών για σκοπούς άθλησης και σε μονοπάτια της φύσης.

Διευκρινίζεται ακόμη πως σε πάρκα, γραμμικά πάρκα, μονοπάτια της φύσης και παραλίες, η παρουσία ατόμων δεν επιτρέπεται για κανέναν άλλο λόγο πέραν από την άθληση.

Μειωμένες ποσότητες εμβολίων της Pfizer

Αρνητική εξέλιξη, που θα επηρεάσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρο, αποτελεί εν τω μεταξύ η απόφαση της Pfizer να μειώσει τις παραδόσεις δόσεων προς την Ε.Ε, για λόγους αναβάθμισης, όπως ενημέρωσε, της παραγωγικής της ικανότητας.

Η μείωση στην ποσότητα θα επηρεάσει προσωρινά στη χώρα μας, τις αποστολές εμβολίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η συνολική ποσότητα που θα παραδοθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας.

Οι εμβολιασμοί που είναι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη εβδομάδα δεν επηρεάζονται, ούτε και τα 3,466 ραντεβού που θα διατεθούν τη Δευτέρα και θα διεκπεραιωθούν την εβδομάδα 25-29 Ιανουαρίου 2021. Επίσης, ενόψει της έναρξης χορήγησης της δεύτερης δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 κι έπειτα, διευκρινίστηκε πως οι ποσότητες που απαιτούνται είναι αποθηκευμένες.

Στην Κύπρο, αναμένεται να παραληφθούν στις 18 Ιανουαρίου, 3.510 δόσεις του εμβολίου αντί 6.825 που ήταν η αρχική  παράδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα