Ο στόχος του μίνι lockdown, η απόδοση των μέτρων και το παράπονο των ειδικών

Στην νέα πραγματικότητα των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, αναγκάζονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα να συμμορφωθούν οι πολίτες της Κύπρου. Με ποια, όμως κριτήρια επιλέγηκαν αυτά τα μέτρα και πότε θα φανεί εάν αποδίδουν;
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμες ώρες, ύστατη προσπάθεια πριν το καθολικό lockdown-Όλα τα μέτρα σε ισχύ
 
Δύο εβδομάδες υπομονή, συστήνει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, η οποία αναφέρθηκε μιλώντας στον REPORTER, στο στόχο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ και έχουν ισχύ από σήμερα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

«Κάθε χώρα οφείλει να έχει φαρέτρα μέτρων», υπογράμμισε η κ. Πανά σημειώνοντας πως, «κάποια είναι περισσότερο αυστηρά και στοχεύουν στις περιοχές όπου υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και είναι βραχυπρόθεσμα. Το δεύτερο είναι να έχει μεσοπρόθεσμα μέτρα, όχι τόσο περιοριστικά, με στόχο να κρατήσουν σε μια ισορροπία τους επιδημιολογικούς δείκτες και να μην στραγγαλιστεί η οικονομία σε βάθος χρόνου».

Σ΄ ότι αφορά τις προσδοκίες για την αποδοτικότητα των νέων μέτρων, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, ανέφερε πως οι ειδικοί με βάση την προηγούμενη εμπειρία, «γνωρίζουν πως αυτά τα μέτρα, είναι ως ένα βαθμό αποδοτικά και γι’ αυτό γίνεται επιλογή μέτρων παρόμοιων, σε όλες τις χώρες. Ο στόχος των μέτρων οριζόντια είναι», όπως εξήγησε, «να μειώσουν τις επαφές και άρα τις πιθανότητες ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού εντός της κοινότητας. Η διαβάθμιση των περιοριστικών μέτρων είναι τέτοια ώστε να περιορίζουμε τη διασπορά, χωρίς να “κλείνουμε” την κοινωνία».

Αναφερόμενη στο κέρφιου και το κλείσιμο κέντρων αναψυχής στις 10:30, υπέδειξε ότι αυτό αποφασίστηκε επειδή βασίζεται στη γνώση που αντλήθηκε από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες πως, «σε χώρους εστίασης δεν πολύ-προσέχουμε», προσθέτοντας πως θα υπάρξει οικονομική στήριξη όσων επηρεάζονται. «Ο στόχος μας είναι να είμαστε δίκαιοι και να προσπαθούμε να εντοπίζουμε, πού είναι το πρόβλημα και να υπάρχει ισορροπία και προσαρμογή. Δεδομένης της κούρασης προσπαθούμε να βρούμε τη δύσκολη ισορροπία, που να μην διερωτάται ο πολίτης, τι κάνουμε τελικά», σημείωσε.

Η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου υπέδειξε πως όλοι πρέπει να διερωτηθούν, ποια θα ήταν η εξέλιξη στη χώρα μας εάν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα. Κληθείσα να εκτιμήσει ποια θα ήταν, απάντησε πως «ενδεχομένως στη Λεμεσό και στην Πάφο, περνούσαν ότι και η Ιταλία, αφού στην αρχή είχαμε πάνω από 150 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και διαπιστώσαμε πως πήγαινε εκθετικά. Αν το αφήναμε μέσα σε μία εβδομάδα, θα εκτοξεύονταν και θα είχε επίπτωση και στις νοσηλείες και στους θανάτους».

Κάποια μέτρα επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλη την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει όλη η χώρα το ίδιο πρόβλημα, όπως εξήγησε η κ. Πανά, επειδή, «δεν είμαστε ένα τεράστιο, αχανές κράτος, είμαστε νησί με πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των επαρχιών και των περιοχών, όχι μόνο κοινωνικών αλλά και εργασιακών επαφών. Άρα, πώς περιμένεις να ελέγξεις ένα φαινόμενο με μέτρα, μόνο σε μία περιοχή;», διερωτήθηκε σημειώνοντας πως η στόχευση σε γεωγραφικές περιοχές, πρέπει να γίνεται παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα για να επιβραδυνθεί η επιβάρυνση.

Οι επιστήμονες περιμένουν να έχουν αποκρυσταλλωμένη εικόνα για την απόδοση των μέτρων σε δύο εβδομάδες. Όπως σημείωσε η κ. Πανά, λόγω των πολλών κρουσμάτων, υπήρχε συσσώρευση των εργαστηριακών εξετάσεων και κάποιες μετακινήθηκαν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως τα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, «ίσως δεν αντανακλούν την απόλυτη εικόνα αυτής της περιόδου. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, σ’ ότι αφορά στο κομμάτι της ορθής αξιολόγησης των μέτρων. Όπως ανακοινώθηκε έχουμε και μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας, που είναι θετικό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα είναι δυναμικά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για να δούμε την απόδοση των υφιστάμενων μέτρων. Θερμή έκκληση προς τον κόσμο να μην χαλαρώσει, επειδή μπαίνουμε στο χειμώνα. Η νέα πραγματικότητα του χειμώνα, θέλει αυστηρότητα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε η λίστα με τις ομάδες πολιτών που μπορούν να εργάζονται από σπίτι
 
Οι αντιδράσεις και το παράπονο των επιστημόνων
Κληθείσα να απαντήσει για ποιο λόγο έκλεισαν, γυμναστήρια και παιδότοποι, και όχι τα σχολεία για παράδειγμα όπου συσσωρεύονται περισσότερα άτομα, απάντησε πως υπάρχει σύσταση από τον ΠΟΥ και το ECDC, όπως παραμείνουν ανοικτά για πάρα πολλούς λόγους. «Το πρώτο είναι ότι έχουμε μαραθώνιο και δεν μπορείς να σταματήσεις την εκπαίδευση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Το δεύτερο είναι οι κοινωνικοί και ψυχολογικοί λόγοι στο παιδί και το τρίτο είναι οι οικονομικές επιπτώσεις. Εάν υπάρχει καλός σχεδιασμός στο σχολείο και γίνονται εκπαιδεύσεις στους διευθυντές, τότε ρυθμίζεις ένα ασφαλές πλαίσιο».

Η Δρ. Πανά, απάντησε και στις επικρίσεις που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες από πολίτες που είτε είναι αρνητές του κορωνοϊού, είτε αντιδρούν στα μέτρα, βρίσκοντάς τα αντιφατικά. Όπως ανέφερε, «αυτό λόγω της κούρασης του κόσμου, μπορεί να γίνει πιο έντονο το επόμενο διάστημα. Οι επιστήμονες, έχουμε να διαχειριστούμε μία πρωτόγνωρη επιστημονική εμπειρία, με πανδημία ενός ιού που δεν γνωρίζαμε καλά στην αρχή. Με ένα υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας, προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε με την γνώση που είχαμε, για να είναι πιο σωστό το κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας σε πολιτικό επίπεδο. Με ένα τόσο υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας, αυτό επιτρέπει και στους επιστήμονες να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη ή την ερμηνεία αυτών που μας δίνεται ως γνώση».

Σημείωσε δε, πως δεν πρέπει να θεωρείται αρνητικό ένας επιστήμονας να εκφέρει την άποψή του, υποδεικνύοντας ότι «ο διάλογος και οι απόψεις είναι αυτές, που θα προχωρήσουν σε επιστημονικό επίπεδο, θα καθορίσουν την αντικειμενική γνώση. Όταν είναι κάτι καινούριο, πιέζεσαι και ενδεχομένως να χρειάζεται χρόνος για να εμπλουτίσεις την αξιόπιστη γνώμη. Στο μεσοδιάστημα όμως οι επιστήμονες, πάμε εκ του ασφαλούς επειδή έτσι έχουμε εκπαιδευτεί, να λειτουργούμε βάσει τεκμηρίωσης, για να έχει αξιοπιστία και συνέπεια αυτό που λέμε».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως, «οι αντιδράσεις και οι αντικρουόμενες απόψεις, είναι η επιστημονική ερμηνεία και οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, μιας πανδημίας που είναι υπαρκτή, έχει υψηλή θνητότητα σε συγκεκριμένες ομάδες και είναι πρωτόγνωρη. Το έργο των περισσοτέρων ερευνητών είναι εθελοντικό», σημείωσε, αναφέροντας ότι θεωρεί «πως και αυτοί συνέβαλαν, ώστε η λήψη αποφάσεων να βασίζεται στην κατά το δυνατόν εφικτή επιστημονική γνώση, που υπήρχε σε κάθε φάση. Η γνώση εμπλουτίζεται, μπορεί να αλλάξει σε ένα βαθμό και σε αυτή βασίζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη. Προτού λοιπόν μπουν στη διαδικασία να μας κατακρίνουν, ας το σκεφτούν λίγο. Όλοι οι επιστήμονες, μιλάω και προσωπικά αλλά και συνάδελφοι στην Κύπρο και άλλες χώρες, έχουμε βάλει στο περιθώριο όλες τις δικές μας ερευνητικές δραστηριότητες και τις υπόλοιπες μας υποχρεώσεις, για να μαζευτούμε ως μία ομάδα, έστω και με διαφορετικές απόψεις, για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Και εμείς κουραζόμαστε και έχουμε πληγεί. Στόχος μας, είναι να είμαστε δίπλα στον κόσμο και όχι απέναντι».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο