Ο κορωνοϊός άφησε... ανύπαντρους τους Κύπριους-Γάμοι με το σταγονόμετρο

Όσους γάμους τελούσε μία επαρχία σε ένα ημερολογιακό έτος, τέλεσαν όλες οι Μητροπόλεις μαζί για το 2020, λόγω της πανδημίας που πλήττει την Κύπρο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
 
Η κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό, άλλαξε τα πλάνα εκατοντάδων ζευγαριών στην Κύπρο, τα οποία είχαν προγραμματισμένους γάμους για το 2020, με αποτέλεσμα οι πλείστοι είτε να τους ακυρώσουν, είτε να τους μεταθέσουν τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν και θα μπορέσουν να τελέσουν το μυστήριο, όπως το ονειρεύονταν.
 
Με βάση στοιχεία που κατέχουν οι Μητροπόλεις, οι γάμοι που τελέστηκαν το 2020, ανέρχονται γύρω στους επτακόσιους σε όλη την Κύπρο, την ίδια ώρα που τα προηγούμενα χρόνια, οι πλείστες μητροπόλεις τελούσαν από πεντακόσιους μέχρι και εννιακόσιους γάμους σε ένα έτος.
 
Συγκεκριμένα στην επαρχία Λευκωσίας, τα μυστήρια που τελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, είναι 159, σε αντίθεση με τα 750 περίπου που είχαν γίνει την περσινή χρονιά.
 
Στη Λεμεσό, από τα 900 που έγιναν το 2019, φέτος υπήρξε επίσης κατακόρυφη πτώση, αφού τελέστηκαν 216 γάμοι.
 
Το μεγαλύτερο πλήγμα, φαίνεται να έχει δεχθεί η Λάρνακα, αφού εκδόθηκαν άδειες για μόλις 120 γάμους, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι από αυτούς τελικά έγιναν. Πέρυσι όλη την χρονιά, είχαν τελεστεί 800 γάμοι. Αντίθετα, στην Πάφο, από 420, το 2019, φέτος έγιναν 195, που μαθηματικά δείχνει ότι στην συγκεκριμένη επαρχία υπάρχει η μικρότερη μείωση.
 
Σε ότι αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
 
Αλλού κλείνουν μέχρι το 2023 και αλλού ακυρώνουν
Μπορεί οι ακυρώσεις να είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις επαρχίες, ωστόσο οι μεταθέσεις και οι ελεύθερες ημερομηνίες για τα επόμενα χρόνια, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
 
Για παράδειγμα, στη Λεμεσό, το καλεντάρι των γάμων είναι πλήρες για το 2021 και το 2022, όπως συμβαίνει και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στην οποία υπάρχουν πολλές κλειστές ημερομηνίες και για το 2023.
 
Στην Πάφο, πολλά ζευγάρια που έχουν κλείσει ημερομηνία γάμου για την επόμενη χρονιά τρέχουν να μεταθέσουν το μυστήριο για το 2022. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάποιες περιπτώσεις ζευγαριών που τον είχαν μεταθέσει από το 2020, στο 2021.
 
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Λάρνακας, όπου, όπως μας εξήγησαν από την Μητρόπολη, διαθέσιμες ημερομηνίες υπάρχουν τόσο για του χρόνου, όσο για το μεθεπόμενο έτος.
 
Σημειώνεται ότι στη Λευκωσία, όπως εξήγησε άτομο που εργάζεται στην Αρχιεπισκοπή, δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα για την πληρότητα των ημερομηνιών ούτε για το 2021, ούτε για το 2022.
 
«Ακυρώθηκαν οι γάμοι Νοέμβριο και Δεκέμβριο»
Με βάση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες βράδυ, από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι δεξιώσεις γάμων θα τελούνται με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 150 άτομα, από 350 που ήταν προηγουμένως, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση των ακυρώσεων ή των μεταθέσεων γάμων το επόμενο δίμηνο.
 
Λόγω των ακυρώσεων των γάμων, επηρεάζονται πάρα πολλοί κλάδοι, όπως είναι τα ανθοπωλεία, τα νυφικά, οι κομμώτριες, αλλά και οι χώροι δεξιώσεων, οι οποίοι κερδίζουν τα προς το ζην από τις συγκεκριμένες τελετές.
 
Μιλώντας στον REPORTER,ο εκτελεστικός διευθυντής του Κτήματος Κουσιουμή κ. Κωνσταντίνος Κουσιουμής, ανέφερε ότι με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας, αυτή είναι η ταφόπλακά τους για τους δύο μήνες που απομένουν το 2020.
 
«Εμείς τουλάχιστον είχαμε αγωνιστεί σαν σύνδεσμος επαγγελματιών εκδηλώσεων, για να μας δώσουν άδειες από τις Μητροπόλεις, ώστε να γίνονται γάμοι την περίοδο των νηστειών, που τελικά ήταν δώρο άδωρο. Δηλαδή αυτοί οι γάμοι που ήταν προγραμματισμένοι για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, λόγω του φόβου που επικρατεί στον κόσμο, αναγκάστηκαν τα ζευγάρια να μεταφέρουν τους γάμους τους».
 
Φοβάται εξάλλου, όπως εξήγησε, ότι το ίδιο θα συμβεί και για όσους έχουν κλειστούς γάμους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
«Πολλοί είναι σκεπτικοί, γιατί είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία να μεταφέρεις ένα γάμο, αφού πρέπει να βρεις ξανά όλους τους συνεργάτες μαζί. Είμαστε στο περίμενε ένα μήνα πριν, για να δούμε πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσους είχαμε για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ακυρώθηκαν».
 
«Ο Θεός να μας λυπηθεί»
Ως προς το κατά πόσον λόγω των αναβολών γάμων υπάρχουν συνάδελφοί τους, οι οποίοι ενδεχομένως να οδεύουν προς κλείσιμο, είπε ότι «σίγουρα υπήρχαν συνάδελφοι που τα έβγαζαν δύσκολα. Είμαστε από τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω των νηστειών και λοιπά χωρίς πραγματική δουλειά. Γενικά η περίοδος που κερδίζουμε κάποια λεφτά για να επιβιώσουμε, είναι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
 
Αν από το Νοέμβριο του 2019 δουλέψαμε κανονικά μόνο ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2020, αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι που ήταν στον αναπνευστήρα, σίγουρα δεν θα αντέξουν. Μην παραξενευτείτε του χρόνου να δείτε χώρους δεξίωσης να αλλάζουν χέρια ή εταιρείες να βάζουν λουκέτο ή ακόμα και συνεταιρισμούς. Πραγματικά ο Θεός να μας λυπηθείς όλους μας».
 
Γεμάτο το 2021, ανησυχία για τους ερασιτέχνες
Πάντως, η επόμενη χρονιά είναι ήδη κλειστή από γάμους, όμως όπως είπε, «όλα αυτά είναι εάν και εφόσον βρεθεί εμβόλιο ή λύση στο πρόβλημα με τον κορωνοϊό.
 
Διευκρίνισε επίσης πως, «το πρόβλημα είναι ότι πολλά ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν το Σαββατοκυρίακο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεύθερο Σαββατοκύριακο, λόγω της πληρότητας, θα οδηγήσει τον κόσμο να στραφεί σε συνεργάτες που δεν είναι επαγγελματίες και δεν πληρούν τις νομοθεσίες. Για παράδειγμα, χώρους που δεν θα έχουν όλες τις άδειες, δεν θα έχουν άδειες από τον ΚΟΤ, από το υγειονομείο και ούτω καθεξής. Αυτό είναι κάτι που οι αρμόδιοι πρέπει να το προσέξουν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου