Στο «κόκκινο» όλη η Κύπρος-Η πηγή του κακού, η μεγάλη διασπορά και τα μέτρα

Στο κόκκινο είναι πλέον ολόκληρη η Κύπρος, μετά την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα την χθεσινή μέρα που έφερε στο φως 41 νέα περιστατικά της covid-19, τα δεύτερα πιο πολλά σε ένα εικοσιτετράωρο, από την έναρξη τη πανδημίας στη χώρα μα,ς τον περασμένο Μάρτιο. Μέσα σε 12 μόλις ημέρες, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300, με τα κακά σημάδια, πως δεν αποκλείεται και η Κύπρος να βιώσει ένα πολύ επιθετικό κύμα κορωνοϊού, να αυξάνονται.
 
Το γεγονός δε ότι αυτό γίνεται λίγο πριν το χειμώνα, προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που τρέχουν να προλάβουν το χείριστο σενάριο, που είναι αυτό της ανεξέλεγκτης διασποράς της νόσου. Ως πρώτο βήμα στην προσπάθεια για να ελεγχθεί η κατάσταση, είναι τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σήμερα σε ισχύ, στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού και θα έχουν διάρκεια δέκα ημερών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκρηξη κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν 41 νέα περιστατικά-Όλες οι πληροφορίες
 
Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Λευκωσία και η ανησυχητική ανοδική πορεία τους στη Λεμεσό, δεν άφησε περιθώριο για άλλο σενάριο από την εφαρμογή μέτρων. Τα μέτρα είναι αντίστοιχα αυτών που ισχύουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Επαρχία Λάρνακας που έφεραν αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά:

-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων, δεν θα ξεπερνά τα 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους εκκλησιών και άλλων χώρων λατρείας δεν θα ξεπερνά τα 75 άτομα.

-Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού

-Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς και τα 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

-Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

-Οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών στις δύο επαρχίες. Συστήνεται, επίσης στους φιλάθλους των οποίων οι ομάδες έχουν την έδρα τους σε άλλες Επαρχίες να μην μετακινούνται από την Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Οι ειδικοί θα παρακολουθούν την κατάσταση όπως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται η λήψη και άλλων έκτακτων μέτρων, εάν δεν αρχίζει να παίρνει καμπή προς τα κάτω η καμπύλη του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνείται πως είναι θετικός στον κορωνοϊό, δεν συνεργάζεται και δεν δίνει επαφές

Η μεγαλύτερη ανησυχία
Τα μέτρα στις δύο πόλεις, έφεραν από τη μία η αύξηση κρουσμάτων και από την άλλη η χαλάρωση που παρατηρείται που έγινε αιτία για ευρεία και γρήγορη διασπορά του ιού.

«Λευκωσία και Λεμεσός, έχουν τις τελευταίες ημέρες τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Είναι οι πόλεις που έχουν και τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και τον μεγαλύτερο πληθυσμό, οπόταν αναμενόταν κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι στη Λάρνακα, τις τελευταίες ημέρες ελέγχθηκε η μετάδοση. Τα μέτρα λειτούργησαν. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο για τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, είναι ο τρόπος μετάδοσης που παρατηρούμε. Αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων περιστατικών είναι μετάδοση στο εργασιακό περιβάλλον», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας και ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα για τα έκτακτα μέτρα σε Λευκωσία και Λεμεσό

Δεν είναι τυχαίο που ο Υπουργός Υγείας, θα καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις, από τις οποίες θα ζητήσει να συνδράμουν στην προσπάθεια για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε χώρους εργασίας. Οι ενεργές αλυσίδες που συνδέονται με μετάδοση σε χώρους εργασίας, ανάμεσά τους το Νοσοκομείο Λεμεσού και ίδρυμα στην Επαρχία Λευκωσίας, αυξήθηκαν ενώ εστίες εντοπίστηκαν και σε άλλους χώρους εργασίας όπως οδοντιατρείο στη Λάρνακα, όπου βρέθηκαν τρία κρούσματα, κομμωτήριο στη Λεμεσό με το οποίο συνδέονται τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά καθώς και εταιρείες.

«Θα πρέπει οι εταιρείες να βρουν έξυπνες λύσεις, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο διασποράς και θα πρέπει ο κόσμος να μειώσει τις επαφές του, έτσι ώστε αυτή η έξαρση σιγά, σιγά να σβήσει. Πρέπει στην καθημερινότητά του ο κόσμος να μην ξεχνά να τηρεί τα μέτρα», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Μακάρειο δύο βρέφη με κορωνοϊό, το ένα 17 ημερών

Με συνεχείς ανακοινώσεις του το Υπουργείο Υγείας, καλεί, εξάλλου τον κόσμο σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, δυσγευσία), να επικοινωνεί αμέσως με τον Προσωπικό του Ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα