Πάει για ρεκόρ κρουσμάτων ο Οκτώβριος-Αυξάνονται εστίες, «ορφανά» και αλυσίδες

Ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, είναι αυτή που διανύουμε. Κι αυτό επειδή τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αναμένεται να φανερώσουν το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα κι εάν αυτή παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο πιο μεγάλος φόβος των αρμόδιων Υπηρεσιών, που βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, είναι μήπως οι εστίες είναι τόσες, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα περιστατικά, ένα από τα πιο μεγάλα όπλα της Κύπρου, που είναι η ιχνηλάτηση επαφών. Αυτό θα είναι και μία από τις ενδείξεις πως η πορεία της νόσου, θα ακολουθήσει απροσδιόριστη πορεία, που θα μπορούσε να φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, εάν δεν λειτουργήσει άμεσα, η ατομική ευθύνη των πολιτών. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, θεωρείται βέβαιη η λήψη νέων έκτακτων μέτρων σε ολόκληρη την Κύπρο, σε πρώτο στάδιο αντίστοιχων με αυτά που είναι σε ισχύ για την Επαρχία Λάρνακας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είκοσι τα νέα κρούσματα-Θετικοί φοιτήτρια, εκπαιδευτικός και αεροσυνοδός

Πάει για ρεκόρ ο Οκτώβριος
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ήδη σπάσει το φράγμα των δύο χιλιάδων. Από χθες η χώρα μας μετρά 2006 κρούσματα, τα 261 εκ των οποίων εντοπίστηκαν τις πρώτες έντεκα ημέρες του Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής ο μήνας αυτός κατέγραψε σχεδόν όσα κρούσματα εντοπίστηκαν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο. Εάν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μάλιστα, θα είναι ο χειρότερος σε αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και θα ξεπεράσει τον Απρίλιο, που κατέγραψε 588 κρούσματα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαφάνηκε ότι η έξαρση έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Κύπρο και δεν επικεντρώνεται πλέον στη Λάρνακα και μέρος της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Καθημερινά εντοπίζονται ορφανά κρούσματα και νέες εστίες, ενώ δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης με πολυάριθμα κρούσματα. Τα ενεργά clusters είναι πλέον αρκετά, την ώρα που ο δείκτης μετάδοτικότητας (R) πλησιάζει το δύο. Αυτό σημαίνει πως κάθε άτομο που προσβάλλεται από τη νόσο, μεταδίδει τον ιό σε άλλα δύο. Υπενθυμίζεται πως οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από το ένα, κτυπά καμπανάκι στους επιστήμονες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: SOS για την πανδημία, φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων-Ευρεία μετάδοση σε εργασίες
 
Σαρωτικοί έλεγχοι για τα πρωτόκολλα
Πολύ μεγάλη ανησυχία, υπάρχει και για το μέγεθος της διασποράς σε εργασιακούς χώρους, που φαίνεται να μην τηρούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Υπουργείο Υγείας, ενέπλεξε και άλλες υπηρεσίες στους ελέγχους που διενεργούνται σε εργασιακούς χώρους, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά.

Σε κάθε Υπηρεσία που εμπλέκεται στους ελέγχους καθορίστηκε Λειτουργός Ασφάλειας. Κάθε τέλος της εβδομάδας όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και θα ενημερώνουν το Υπουργείο Υγείας, για την πορεία αυτών των ελέγχων και τον βαθμό της τήρησης των πρωτοκόλλων, από τις επιχειρήσεις. Ήδη διαβιβάστηκαν σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες βοηθητικά έντυπα.

Πέραν από την Αστυνομία ελέγχους θα διενεργούν, σε εργοτάξια και καταστήματα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, σε χώρους εστίασης, κομμωτήρια και συναυλιακούς χώρους, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και σε λαϊκές και παζαράκια το Τμήμα Γεωργίας και οι τοπικές Αρχές. Σε σχολεία, παιδικές λέσχες, ιδιωτικά νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολές χορού, ιδιωτικά φροντιστήρια, υπεύθυνο θα είναι το Υπουργείο Παιδείας, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Τμήμα Αρχαιοτήτων και σε παιδότοπους και θέατρα αρμοδιότητα θα έχουν οι τοπικές Αρχές.

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ