SOS για την πανδημία, φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων-Ευρεία μετάδοση σε εργασίες

Το επίπεδο της κατάστασης συναγερμού στην Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, είναι στο ύψιστο σημείο μετά τα τελευταία κρούσματα. Η ανησυχία, πως θα δούμε και στην Κύπρο το εφιαλτικό σενάριο της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού, είναι πλέον πολύ μεγάλη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα τριάντα πέντε νέα κρούσματα-Μαθητές, φοιτητές και ποδοσφαιριστές

Το τελευταίο τριήμερο έχει φέρει στην επιφάνεια, πολύ ανησυχητικά στοιχεία. Δεν είναι μόνον το γεγονός πως εντοπίστηκαν σε μόλις τρία εικοσιτετράωρα 89 κρούσματα, που κτύπησε καμπανάκι στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους επιδημιολόγους. Είναι το πώς και το πού εντοπίστηκαν, που προκαλεί τρόμο.
 
Ολοένα και περισσότερα κρούσματα, πλέον σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, παρουσιάζουν ξαφνικά συμπτώματα και όταν κάνουν το τεστ τους ανακοινώνεται πως είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Αρκετά από αυτά τα άτομα δεν γνωρίζουν από που προσβλήθηκαν και χαρακτηρίζονται ως ορφανά κρούσματα. Αυτό δεικνύει πως υπάρχουν στην κοινότητα, εστίες μετάδοσης και αρκετά αδιάγνωστα περιστατικά.

«Έχουμε μία αύξηση που πλέον δεν αφορά, συγκεκριμένες ομάδες, εστίες ή επαρχίες. Έχουμε μια αύξηση σε επίπεδο όλης της Κύπρου και πολλαπλές εστίες μετάδοσης. Η μετάδοση γίνεται κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλονμ αλλά πολλές φορές και στο εργασιακό. Αυτό δείχνει την ανάγκη για εφαρμογή στοχευμένων μέτρων» ανέφερε στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Το SOS των ειδικών
Οι ειδικοί μιλούν ανοικτά πλέον για το ενδεχόμενο να δούμε και στην Κύπρο μια ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας που θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές και θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας της χώρας μας.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε μια έξαρση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Παρόλο που η Κύπρος έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να ελέγξουμε μια έξαρση, από την άλλη τα χαρακτηριστικά της μετάδοσης του ιού δεν αποκλείουν, εάν δεν έχουμε περιορισμό στις επαφές μας, να δούμε και μεγαλύτερη αύξηση.

Η μοναδική λύση είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των προσωπικών επιλογών του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η καθημερινότητά μας δεν είναι πλέον η ίδια με αυτή που είχαμε πέρσι και δεν θα μπορέσει να είναι η ίδια, μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να ελεχθεί η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο» υπέδειξε ο κ. Τσιούτης.

Καμπανάκι για τα κρούσματα σε χώρους εργασίας
Τεράστια είναι η ανησυχία για τη μετάδοση σε χώρους εργασίας, σε πολλούς από τους οποίους απ’ ότι φαίνεται δεν τηρούνται κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η μετάδοση του ιού. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων, έχουν σχέση με διασπορά σε χώρους εργασίας.

Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκαν τουλάχιστον έξι αλυσίδες που συνδέονται με εταιρείες και επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο, ενώ εντοπίστηκαν εστίες σε πολλούς εργασιασκούς χώρους, όπως σε κομμωτήριο, ασφαλιστική εταιρεία και αλλού.

«Σε όλους τους χώρους εργασίας δεν πρέπει να τηρούνται μόνο τα πρωτόκολλα, αλλά πρέπει οι εταιρείες να βρουν έξυπνες και λειτουργικές λύσεις, ώστε να συνεχίσουν από τη μία να λειτουργούν αλλά από την άλλη, να μειώσουν όσο μπορούν την στενή επαφή και τις πιθανότητες μετάδοσης σε αυτούς τους χώρους. Μερικά παραδείγματα είναι η εργασία από το σπίτι, η ομαδοποίηση του προσωπικού, η αλλαγή των ωραρίων, η προσαρμογή των χώρων για να μην είναι πολλά άτομα συνωστισμένα».

Το Υπουργείο Υγείας, με συνεχείς εκκλήσεις καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και εάν παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού, να παραμείνει στο σπίτι και να καλέσει αμέσως τον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας