Η αύξηση των κρουσμάτων ανά πόλη και τα κακά σημάδια της πορείας της πανδημίας

Τα στοιχεία για την πανδημία, άρχισαν πλέον να είναι άκρως ανησυχητικά με την Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να τρέχει από την μία να εντοπίσει τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, για να σβήσει τις ολοένα αυξανόμενες εστίες κι από την άλλη να προσπαθεί εναγωνίως να πείσει πως δεν πρέπει να σπάζουν την καραντίνα, όσοι λαμβάνουν οδηγίες για αυτοπεριορισμό.

Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς, δεν είναι απλά ένα σενάριο επί χάρτου, είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο, μπροστά στο οποίο μάλιστα μπορεί να βρεθούμε στις αμέσως επόμενες ημέρες. Τις πρώτες εννέα μέρες του Οκτώβρη, καταγράφηκαν στη χώρα μας 204 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τις τελευταίες τέσσερις μάλιστα, τρεις συνάνθρωποί μας που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, ο ένας χωρίς υποκείμενα νοσήματα, έχασαν τη ζωή τους από την covid-19.

Δεν είναι, όμως τα μόνα κακά σημάδια. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εντοπίζονται σε ολόκληρη την Κύπρο άτομα που παρουσιάζουν ξαφνικά συμπτώματα, κάνουν το τεστ και τελικά είναι θετικοί. Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι ορφανά, κάτι που δείχνει πως υπάρχει άγνωστος αριθμός αδιάγνωστων προστατικών στην κοινότητα. Όσο πιο πολλά τέτοια κρούσματα εντοπίζονται, τόσο καθίσταται πιο δύσκολη η ιχνηλάτηση, που αυτή τη στιγμή είναι από τα πιο ισχυρά όπλα στη μάχη της Κύπρου με την πανδημία.

Εάν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι πολλές επαφές κρουσμάτων, συνεχίζουν να σπάζουν την καραντίνα ή κάποιοι παραλείπουν να τις δηλώνουν αυξάνει το κίνδυνο ξαφνικής έκρηξης κρουσμάτων. Για παράδειγμα, χθες διαπιστώθηκε πως είναι θετικό άτομο σε επιχείρηση, που ήταν επαφή συναδέλφου του που ανακοινώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, αλλά δεν δηλώθηκε.

Στο κόκκινο Λάρνακα και Λεμεσός
Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, καταδεικνύουν και το μέγεθος της έξαρσης σε κάποιες περιοχές. Στην Επαρχία Λάρνακας, εντοπίστηκαν από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, 90 κρούσματα, σε αυτήν της Λεμεσού 60, στην Ελεύθερη Αμμόχωστο 40, στη Λευκωσία 30 και στην Πάφο 28.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η νόσος κατάφερε να διεισδύσει σε χώρους με ευπαθείς ομάδες, όπως το νοσοκομείο Λεμεσού και το Ίδρυμα στην Επαρχία Λευκωσίας. Αυξήθηκε δε η διασπορά σε επιχειρήσεις και άλλα εργασιακά περιβάλλοντα. Πλέον οι ενεργές αλυσίδες μετάδοσης, είναι αρκετές και εκτείνονται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποια συμπτώματα ανέφεραν οι ασθενείς στην Κύπρο
Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει με απανωτές εκκλήσεις να καλεί όσους παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου να παραμένουν στο σπίτι και να ενημερώνουν αμέσως τον Προσωπικό τους Ιατρό για οδηγίες. Μέχρι στιγμής, από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, τα κρούσματα ανέφεραν ως πιο συχνά συμπτώματα τα παρακάτω:

  • πυρετός (463 άτομα, 42,7%),
  • βήχας (43%),
  • μυαλγία (31,4%),
  • πονόλαιμος (26,1%)
  • ανοσμία (19,5%) και
  • δυσκολία στην αναπνοή (13,7%).

 
Άλλα αναφερόμενα συμπτώματα είναι η καταρροή, η διάρροια και ο πονοκέφαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών