Ένας θάνατος και 33 νέα κρούσματα-Σημειώθηκε αύξηση στις εστίες μετάδοσης

Τον θάνατο γυναίκας ασθενούς, ηλικίας 89 ετών, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
 
Όπως ανέφερε, η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 32, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχονται στους 25, 17 άντρες και οκτώ γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.
 
Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,891 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 33 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. 
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής: 
  • Από 277 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.
  • Από 169 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που είχε βήχα, πυρετό και πονόλαιμο.
  • Από 783 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα.
  • Από 1,090 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.
  • Από 44 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα. Πρόκειται για ένα άτομο που είχε πυρετό στις 6/10 και ένα άτομο που είχε βήχα, πυρετό, ανοσμία, καταρροή και μυαλγίες στις 7/10.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στενές επαφές κρουσμάτων έσπασαν την καραντίνα-Φόβοι για διασπορά 

Ιχνηλάτηση
Από τη διαδικασία ιχνηλάτησης εντοπίστηκε ασθενής που είναι επαφή από τον εργασιακό χώρο του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10, κατόπιν παραπομπής. Την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί άλλα τρία άτομα από το περιβάλλον του πρώτου κρούσματος και, συνεπώς, το cluster αριθμεί πέντε άτομα.
 
Δύο περιστατικά είναι επαφές κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10, το οποίο είχε εμφανίσει συμπτώματα από τις 4/10. Ένα προέρχεται από το οικογενειακό του περιβάλλον (έκανε την εξέταση ιδιωτικά) και ένα από το επαγγελματικό του περιβάλλον.
 
Εντοπίστηκε, επίσης, επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, όταν έκανε τεστ ιδιωτικά ενώ παρουσίαζε συμπτώματα από τις 3/10. Άλλο ένα περιστατικό ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 7/10.
 
Θετικό είναι και άτομο που αποτελεί επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του ενός εκ των δύο κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή τους από το Βουκουρέστι στις 5/10. Βρισκόταν στην ίδια πτήση μαζί τους.
 
Δύο ασθενείς ιχνηλατήθηκαν από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10, κατόπιν ιδιωτικής εξέτασης λόγω συμπτωμάτων. Άλλο ένα άτομο εντοπίστηκε καθώς ήταν επαφή κρούσματος που βρέθηκε στον έλεγχο στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα, κατά την επιστροφή του από το Λίβερπουλ.
 
Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που είχε εκδηλώσει συμπτώματα και ανακοινώθηκε στις 6/10. Άλλο περιστατικό ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που είχε ανακοινωθεί στις 4/10 και είχε επιστρέψει από την Ιταλία. Το σημερινό κρούσμα είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία.
 
Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10 από ιδιωτική πρωτοβουλία και είχε συμπτώματα από τις 3/10. Τέλος, εντοπίστηκε ως θετικό άτομο που ήταν επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 7/10. Παρουσιάζει μυαλγίες και καταρροή από τις 6/10. 

Ιδιωτική πρωτοβουλία
Αρκετά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 
Τα περισσότερα περιστατικά έκαναν την εξέταση λόγω συμπτωμάτων. Το πρώτο είχε πυρετό και μυαλγίες στις 8/10 και το δεύτερο πυρετό, βήχα, μυαλγίες στις 7/10. Το τρίτο άτομο εμφάνισε πονοκέφαλο, πονόλαιμο, κατάπτωση, μυαλγίες και ρίγος από τις 5/10. Το τέταρτο άτομο είχε πονοκέφαλο, συμφόρηση, καταρροή και ανοσμία από τις 3/10 και το πέμπτο παρουσίασε πονόλαιμο και μυαλγίες στις 7/10. Το έκτο άτομο, που επέστρεψε από το Λονδίνο στις 30/9, εκδήλωσε καταρροή στις 30/9. Το έβδομο άτομο είχε επίσης ταξιδιωτικό ιστορικό, καθώς επέστρεψε από την Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου και αισθάνθηκε μυαλγίες στις 7/10. Το όγδοο άτομο είχε βήχα από τις 6/10.
 
Δύο άτομα είναι τουρίστες που έφτασαν από την Αγγλία στις 4/10. Στις 8/10 ο ένας παρουσίασε πυρετό και ο άλλος μυαλγίες και μεταφέρθηκαν στο Eden.
 
Ένα άτομο ήταν επαφή κρούσματος στις 6/10 και έκανε την εξέταση ιδιωτικά. Παρόλο που εργάζονταν μαζί, δεν είχε δηλωθεί ως επαφή.  Τέλος, ένα άτομο έκανε την εξέταση για να αποδεσμευθεί από την καραντίνα, καθώς επέστρεψε από το εξωτερικό στις 25/9.

Πτήσεις
Τέσσερα κρούσματα είναι εισαγόμενα, καθώς εντοπίστηκαν την Πέμπτη, μετά την άφιξή τους στην Κύπρο. Το πρώτο ήρθε στην Πάφο από το Βερολίνο, το δεύτερο στην Πάφο από τη Θεσσαλονίκη, το τρίτο στη Λάρνακα από τη Λιθουανία και το τέταρτο στην Πάφο από την Αγγλία.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 208 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, διεκπεραιώθηκαν 204 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 116 εργαστηριακές εξετάσεις.

 Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,951.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

Δεν δηλώθηκε μωρό
Στο μεταξύ, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανέφερε πως δεν έλαβε καμία ενημέρωση από κανένα εργαστήρι για τον εντοπισμό βρέφους πέντε μηνών, θετικού στον κορωνοϊό, όπως είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα. Επομένως, διευκρινίζει, επίσημα δεν υπάρχει τέτοιο περιστατικό.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη λεγόμενη «βουλή» ο «νόμος» για τα κριτήρια πώλησης ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς
Χάος στα κατεχόμενα-«Συλλήψεις» και εντάσεις στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων (pics)
Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης
Ακρίβεια, έγκλημα και διαφθορά προκαλούν ανησυχία στους πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας
Προτεραιότητα για το Υπ. Γεωργίας η ολοκλήρωση διαταγμάτων για NATURA 2000
Παρουσιάστηκε η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης
Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σχολεία του ΥΠΑΝ
Μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ για υποστελέχωση