Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση με ορίζοντα τον Ιανουάριο 2021

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.
 
Το βασικό αντικείμενο που απασχόλησε τους Υπουργούς ήταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα οποία θα εφαρμόζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, στη βάση της της πρότασης που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας μετά από τις διαβουλεύσεις που είχε με τους ειδικούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν και ανακοινώνονται τα μέτρα, ενώπιον Υπουργικού και τα σχολεία
 
Συζητήθηκαν, επίσης, τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία έθεσε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά.
 
Το Υπουργικό αποφάσισε:
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις συναθροίσεις σε σπίτια και υποστατικά. Σκοπός να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις, ελέγχοντας τις επαφές. Τέτοιου είδους συναθροίσεις είναι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου μετάδοσης εντός της κοινότητας.
  • Όσον αφορά τους γάμους και τις βαφτίσεις ορίζεται ο αριθμός των ατόμων για δείπνο στα 350 άτομα. Για συγχαρητήρια και δεξίωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 άτομα ανά ώρα.
  • Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση, συναυλιών, φεστιβάλ σε γήπεδα.
  • Σε χώρους εστίασης ο μέγιστος αριθμός παραμένει ως έχει. Δηλαδή, 150 άτομα στους εσωτερικούς χώρους και 250 στους εξωτερικούς χώρους. 
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του κόκτειλ θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση του μέτρου για 50 άτομα.
Όλα τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή με την δημοσίευση του διατάγματος την ερχόμενη εβδομάδα και θα ισχύουν μέχρι τις 15/1/2021.
 
Στο πλαίσιο το Υπουργικό ενέκρινε τη διενέργεια πέντε χιλιάδων τεστ σε μπαρ, εστιατόρια εμπορικά κέντρα που θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες. Επίσης ενέκρινε τεστ σε σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς και τη δημιουργία ad hoc επιτροπής που θα ετοιμάσει συστάσεις για εργασιακούς χώρους. 
 
Παράλληλα, έκκληση του Υπουργείου Υγείας είναι όπως οι πολίτες που θα επιστρέφουν από εξωτερικό να επαναλαμβάνουν την εξέταση επτά μέρες μετά την άφιξη τους στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως θα γίνει η φοίτηση στα σχολεία με φυσική παρουσία των μαθητών και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από παιδιά έξι ετών και άνω. 

Όπως ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «προτεραιότητα είναι η τήρηση των υγειονομικών προφυλάξεων. Ήδη το ΥΠΠ έχει αναθεωρήσει τα πρωτόκολλα και για τον σκοπό αυτό γίνεται η αναγκαία διαρρύθμιση στον χώρο, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Σύμφωνα με τη νέα σύσταση θα πρέπει να φέρουν προστατευτικές μάσκες».

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα