Σε... ρυθμούς πάρτι αυξάνονται οι εστίες μετάδοσης-Καμπανάκι για την ιχνηλάτηση

Βλέπουν το παράδειγμα της Ελλάδας και τη ραγδαία επιτάχυνση της πορείας της επιδημίας, κυρίως λόγων εστιών υπερμετάδοσης κορωνοϊού και τρομάζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες. Δεν θέλουν με τίποτα να έχουμε ανάλογη έξαρση στην Κύπρο… Αποδέκτες των απανωτών εκκλήσεων τους είναι οι νέοι, οι οποίοι καλούνται να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα και να αποφύγουν τις μαζικές συνάξεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Υπ. Υγείας ενόψει Δεκαπενταύγουστου-«Φέτος οι διακοπές είναι διαφορετικές»

Μπορεί ο αριθμός των περιστατικών να καταδεικνύει πως δεν υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων ανάλογη γειτονικών χωρών, ωστόσο η μετάδοση σε beach party και άλλες μαζικές συνάξεις, κτύπησαν καμπανάκι κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας και στους επιδημιολόγους. Ο λόγος είναι πως σε περίπτωση διασποράς καθίσταται πολύ δύσκολο το έργο της ιχνηλάτησης και το «σπάσιμο»της αλυσίδας μετάδοσης που μπορεί να δημιουργηθεί.
 
Τα παραδείγματα μετάδοσης από υπερ-διασκορπιστές στη χώρα μας έχουν αυξηθεί, κάτι που δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα έξαρση κρουσμάτων. Λόγω του beach party, που έγινε στον Πρωταρά και στο οποίο συμμετείχαν 30 άτομα δημιουργήθηκε νέα αλυσίδα μετάδοσης. Χθες ανακοινώθηκαν ως θετικά στον ιό, δύο άτομα με δεκάδες άλλα που αποτελούν τους συμμετέχοντες και τις επαφές τους, να βρίσκονται υπό περιορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως σε αυτή την αλυσίδα υπάρχουν και άλλα κρούσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 14 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού-Αλυσίδα μετάδοσης από beach party
 
Λόγω δύο μαζικών συνάξεων εξάλλου, ενός παιδικού και ενός κοσμικού πάρτι, δημιουργήθηκε η πιο μεγάλη αλυσίδα στην Κύπρο που ξεπερνά τα 30 άτομα και προκλήθηκε επειδή μία ταξιδιώτισσα που ήρθε από τις ΗΠΑ, έσπασε την καραντίνα.

Πληροφορίες αναφέρουν δε, πως θετικό κρούσμα, που δεν επέδειξε τη στοιχειώδη προσοχή, είχε 65 και πλέον στενές επαφές, που βρίσκονται υπό περιορισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικό κρούσμα με… 65 στενές επαφές-Νεαροί με συμπτώματα πάνε σε πάρτι
 
Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, εντοπίστηκαν άτομα με συμπτώματα, που απέφυγαν να αυτοπεριοριστούν προλαβαίνοντας να προσβάλουν άτομα είτε από το προσωπικό, είτε από το εργασιακό τους περιβάλλον. 

Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό, είναι η διαπίστωση πως οι πλείστες εστίες μετάδοσης των τελευταίων εικοσιτετραώρων ξεκίνησαν από νέους, οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ευπαθών ομάδων αλλά και των ιδίων. 
 
Τα παραδείγματα από την Ελλάδα, που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, δεν μπορούν να μας αφήνουν ασυγκίνητους. Το περιστατικό στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, συγκλονίζει. 33 παππούδες και γιαγιάδες προσβλήθηκαν από την covid-19, με κάποιους από αυτούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Και ο τρόπος που προσβλήθηκαν; Άτομο που πήγε σε συναυλία στη Χαλκιδική, κόλλησε τον ιό σε εργαζόμενο, ο οποίος άθελά του, ξεκίνησε την αλυσίδα στο γηροκομείο που έχει 120 τρόφιμους και εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγαν τα κρούσματα στην Ελλάδα-36 θετικοί σε γηροκομείο, διασωληνώθηκε 27χρονη
 
Η ραγδαία και με γεωμετρική πρόοδο πλέον, αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, προκαλεί ανησυχία και στις αρμόδιες υπηρεσίες, που έθεσαν στο μικροσκόπιό τους τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, εντοπίζονται κρούσματα και στα αεροδρόμια που προέρχονται κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από κάποια νησιά,  όπως η Πάρος και η Κρήτη. Δεν αποκλείεται, πάντως να αποφασιστεί όπως ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, να παραμένουν σε καραντίνα.
 
Η επιδημιολογική ομάδα, εξετάζει και τα δεδομένα άλλων χωρών, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έξαρση.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο