Επί τάπητος τα δεδομένα της εγχώριας έξαρσης-Αποφασίζονται τα επόμενα βήματα

Βάζουν επί τάπητος όλα τα δεδομένα της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κύπρο και αποφασίζουν τα επόμενα βήματα επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας. Σε κρίσιμη σύσκεψη, υπό τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, στις 11 το πρωί τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα κληθούν να απαντήσουν κατά πόσον προκρίνουν την έκτακτη λήψη μέτρων, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση με τα κρούσματα στη χώρα μας.

Τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες, είναι πλέον περισσότερα και σε αυτά συνυπολογίζονται τα καλά νέα που ήρθαν από τα τυχαία τεστ σε όλη την Κύπρο, καθώς και το γεγονός πως εδώ και πέντε ημέρες εντοπίζονται οριακά κάτω από 5 κρούσματα ανά 1000 εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται.

Αυτό προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία, πως η κατάσταση και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας, μπορεί να ελεγχθεί.«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν κρούσματα στους τυχαίους ελέγχους. Αυτό σημαίνει πως ίσως είναι περιορισμένο το πρόβλημα στην κοινότητα και το πρόβλημα να επικεντρώνεται σε κάποιες αλυσίδες μετάδοσης που προέκυψαν για διάφορους λόγους», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας και Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρία Κολιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση Υπ. Υγείας προς τους νέους να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Προβληματισμός για την Πολωνία
Στα θετικά πρέπει να επιμετρηθεί και το γεγονός ότι για πρώτη μέρα ύστερα από περίπου τρεις εβδομάδες, χθες οι εισαγόμενες λοιμώξεις ήταν περισσότερες από τις εγχώριες. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι ο εντοπισμός πέντε κρουσμάτων από την Πολωνία, τα τέσσερα μάλιστα στην ίδια πτήση. Η Πολωνία είναι χώρα κατηγορίας Α κι έτσι οι επιβάτες που φτάνουν από αυτήν δεν χρειάζονται τεστ κορωνοϊού. Ο εντοπισμός τόσων κρουσμάτων και μάλιστα τυχαία, έχει προκαλέσει ανησυχία και δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για υποβάθμιση της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα τα νέα κρούσματα-Άτομο έσπασε την καραντίνα και κυκλοφορούσε για μέρες

Ο μεγάλος πονοκέφαλος
Αν και τα δεδομένα της κατάστασης των κρουσμάτων, προκαλούν ελπίδα πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν σηκώνει εφησυχασμός και πως ο οποιαδήποτε χαλάρωση ενδεχομένως να πυροδοτήσει νέα έξαρση. Άλλωστε αποδεδειγμένα ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας. Από την πρώτη του Αυγούστου εντοπίστηκαν 138 κρούσματα, τα 107 εκ των οποίων, μάλιστα αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις.

Το γεγονός δε ότι συνεχίζονται τα κρούσματα απειθαρχίας, κρατά σε πλήρη κινητοποίηση τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που συνεχίζουν να προσπαθούν από τη μία να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης και από την άλλη να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων σε πολυσύχναστους χώρους.

Χθες ακόμη ένα άτομο, που έσπασε την καραντίνα έθεσε σε συναγερμό την Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Ταξιδιώτης που έφτασε από το Λίβανο στις 3 Αυγούστου, κυκλοφορούσε χωρίς να μείνει υπό περιορισμό για 14 ημέρες, όπως προνοείται από χώρες κατηγορίας Γ. Δεν είχε, μάλιστα, συμπτώματα και διαπιστώθηκε πως ήταν θετικός μόλις χθες, αφού έκανε εξέταση ιδιωτικά. Η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει αρχίσει, ενώ καταγράφονται και οι περιοχές που επισκέφθηκε. Ήδη από μια τέτοια συμπεριφορά, δημιουργήθηκε στη Λάρνακα η μεγαλύτερη αλυσίδα της Κύπρου, που απαριθμεί μέχρι στιγμής 30 άτομα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κινητοποίηση ενόψει Δεκαπενταύγουστου και η κρίσιμη σύσκεψη για την πανδημία

Ο φόβος για τον Δεκαπενταύγουστο
Ο πιο μεγάλος φόβος του Υπουργείου Υγείας είναι ενδεχόμενη χαλάρωση την εβδομάδα που διανύουμε όπου λόγω των αδειών του Δεκαπενταύγουστου, θα γίνει μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού.

«Το βασικό είναι να μην γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως πάρτι, επειδή είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις. Όσο και να θέλεις να προσέξεις είναι δύσκολο. Όπως φάνηκε αυτές οι συγκεντρώσεις είναι το αδύνατο σημείο, της μετάδοσης. Ευνοούν πάρα πολύ τη μετάδοση και είναι κάτι που είδαμε και στην Ελλάδα αλλά το είδαμε και εδώ. Θυμόμαστε το πάρτι της ταξιδιώτισσας από τις ΗΠΑ. Θα βρεθούμε με φίλους και συγγενείς, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και να μην υπάρξει ανάγκη lockdown», σημείωσε η κ. Κολιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αισιοδοξία Κωστρίκη για τα κρούσματα στην Κύπρο-«Modus Vivendi τα μέτρα»

Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δύο. Το πρώτο δεν περιλαμβάνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αλλά την εντατικοποίηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Υπουργείου Υγείας και την κορύφωση των ελέγχων της Αστυνομίας σε χώρους όπου συγκεντρώνεται κόσμος.


Το δεύτερο σενάριο αφορά στην επέκταση των 4 μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό και στην υπόλοιπη Κύπρο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
  • Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
  • Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.
  • Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).
Σε περίπτωση που αποφασιστούν μέτρα, δεν αποκλείεται η έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη για επικύρωσή τους. Μετά την κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, πάντως αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση του κοινού.
 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο