Η κινητοποίηση ενόψει Δεκαπενταύγουστου και η κρίσιμη σύσκεψη για την πανδημία

Ένα εικοσιτετράωρο έχει απομείνει από την κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την πανδημία, υπό τη σκιά της έκρηξης κρουσμάτων στην Ελλάδα. Οι δύο χώρες, λόγω της περιόδου και παρά το γεγονός ότι πολλοί ακύρωσαν τα ταξίδια τους, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς.
 
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή για διακοπές εκατοντάδες Κύπριοι, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες. Το θετικό είναι ότι θα υποβληθούν όλοι σε τεστ στο αεροδρόμιο, ωστόσο αυτό δεν εξαλείφει την πιθανότητα μια μερίδα από αυτούς, να παρουσιάσουν στην συνέχεια συμπτώματα. 

Είναι γι αυτό το λόγο, που επί τάπητος εκτός από την ενδεχόμενη λήψη μέτρων, θα τεθεί και ο τρόπος διαχείρισης των ταξιδιωτών που φτάνουν από την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται για κάποιες περιοχές που υπάρχει έξαρση, να αποφασιστεί όπως παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών, όσοι φτάνουν από αυτές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΤα σενάρια υπό το φόβο της έκρηξης κρουσμάτων στην Ελλάδα και το εγχώριο SOS

Εκτιμάται  πάντως πως στη χώρα μας η έξαρση δεν έχει τη δυναμική της Ελλάδας και πως αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα, θα μπορούσε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τα στοιχεία που έδωσαν μέχρι στιγμής οι τυχαίοι έλεγχοι, αν και δεν είναι ενδεικτικά, προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία. Μέχρι στιγμής διεκπεραιώθηκαν 515 τυχαίοι έλεγχοι από τις 10 χιλιάδες που εξαγγέλθηκαν και δεν εντοπίστηκε κρούσμα.

Ωστόσο, ο επιδημιολογικός δείκτης της Κύπρου σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ήταν πριν ένα μήνα, οπόταν οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή υποτίμηση της κατάστασης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτό που ανησυχεί είναι ο συνεχής εντοπισμός κρουσμάτων μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχουν και άλλα αδιάγνωστα κρούσματα εντός της κοινότητας, που θα μπορούσαν εάν δεν λαμβάνουν μέτρα, να γίνουν εστίες διασποράς.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι τα κρούσματα τις πρώτες εννέα ημέρες του μήνα αφού το ποσοστό εγχώριας μετάδοσης ξεπερνά το 80%. Συγκεκριμένα από την πρώτη του Αυγούστου ανακοινώθηκαν 128 περιστατικά της covid-19. Τα 104 αφορούν σε εγχώριες μεταδόσεις και μόλις τα 24 έχουν ιστορικό ταξιδίου.
    
Προβληματισμό προκαλεί και η αλλοίωση του δείκτη μεταδοτικότητας R, που κυμαίνεται από 1,6-2,0. Κάθε ένας που προσβάλλεται, δηλαδή μπορεί να κολλήσει μέχρι και δύο άτομα. Αρχές του προηγούμενου μήνα αυτός ο δείκτης ήταν ανάμεσα σε 0,4-0,7.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο φόβος για υπερ-διασκορπιστές, οι ασυμπτωματικοί και τα δεδομένα της έξαρσης

Πονοκέφαλος η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, θεωρούν καθοριστική την εβδομάδα που διανύουμε, αφού οι περισσότεροι είναι με άδεια και έχουν προγραμματίσει διακοπές εντός Κύπρου. Το γεγονός ότι θα γίνει μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις Αρχές, που ενόψει Δεκαπενταυγούστου θα κορυφώσουν τις ενέργειες τους προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων.

Αστυνομία και υγειονομικές Υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός και θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε χώρους όπου συσσωρεύεται πολύς κόσμος. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης και τις εκκλήσεις προς το κοινό.

Αύριο, εν τω μεταξύ η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, που προσπαθεί να σχηματίσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της έξαρσης των κρουσμάτων στην κοινότητα, θα καταθέσει τις προτάσεις της στον Υπουργό Υγείας. Εάν τελικά αποφασιστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα αφορούν σε όλη την Κύπρο, ενδέχεται την Τετάρτη να συγκληθεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να τα εγκρίνει και να τα ανακοινώσει.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων