Παρασκευή 7 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τελέστηκαν τα μνημόσυνα εθνομάρτυρα Κυπριανού και κληρικών που εκτελέστηκαν την 9η Ιουλίου

  05/07/2020 14:28
Τελέστηκαν τα μνημόσυνα εθνομάρτυρα Κυπριανού και κληρικών που εκτελέστηκαν την 9η Ιουλίου

Τελέστηκαν τα μνημόσυνα εθνομάρτυρα Κυπριανού και κληρικών που εκτελέστηκαν την 9η Ιουλίου

  05/07/2020 14:28
Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στην εντός των τειχών Λευκωσία, το Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων, που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821.

Σε ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι η αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Μεσαορίας, Γρηγορίου, των εφημερίων του Ναού και διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος στον επιμνημόσυνό του λόγο αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού από τη γέννηση του το 1756 μέχρι και την ηρωική θυσία του την 9η Ιουλίου 1821 όταν εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Τούρκους στην πλατεία Σεραγίου, μαζί με τους Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν.
Τόνισε πως «το δίδαγμα το οποίο αντλείται μέσα από τη σημερινή αναδρομή στη θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 είναι να χαλυβδώσουμε και σήμερα τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας για δικαίωση της πολύπαθης πατρίδας μας».

Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος τής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, εκπρόσωποι των κομμάτων και της πρεσβείας της Ελλάδας, πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο Πρόεδρος και μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας.
Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υπουργός Παιδείας, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδέσμων και οργανώσεων.

Εξάλλου, μνημόσυνο τελέστηκε και από τον Δήμο Στροβόλου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ιερών Ναών Παναγίας Χρυσελεούσας και της Tου Θεού Σοφίας Στροβόλου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας, στον ιστορικό πυρήνα του Στροβόλου.
Του μνημoσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος, αναφερόμενος στη μορφή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού τόνισε, ότι «μεγαλύτερη αναγνώριση του ήθους και του έργου του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού είναι η διατήρηση της μνήμης του αλώβητης στο χρόνο, μιας μνήμης που δημιουργεί ερεθίσματα για τις νέες γενιές, για αντίστοιχες συμπεριφορές και δράσεις».
«Η ιστορική μνήμη ενισχύεται, όταν συνδυάζεται και με ευκαιρίες και προκλήσεις του παρόντος. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε, ως Δήμος, μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Χρυσελεούσας. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Έργου για την ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα του Στροβόλου: να αναδείξει την ιστορική και θρησκευτική παράδοση του Δήμου μας, μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης, δημιουργώντας μια πόλη με πιο ανθρωποκεντρικό και βιώσιμο χαρακτήρα», είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας