Φόρος τιμής στους 13 ήρωες του Μαρί-Τελέστηκαν τα ετήσια μνημόσυνα τους

Tελέστηκαν το πρωί τα μνημόσυνα για τα εννιά χρόνια από τη μέρα που οι 13 ήρωες έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.
 
Ο Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, ο Κελευστής Αντώνης Χαραλάμπους, ο Λοχίας Σπύρος Τταντής, ο Λοχίας Βασίλης Κρόκου, ο Λοχίας Γιώργος Γιακουμή, ο Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου, ο Λοχία Αδάμος Αδάμου, τα αδέλφια Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου, καθώς και ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλος, ήταν τα θύματα μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου…
 
Άνθρωποι με οικογένειες, όραμα και πιστοί στο καθήκον έφυγαν νωρίς…
 
Τα μνημόσυνά τους τελέστηκαν το πρωί σε όλη την Κύπρο, στην παρουσία Υπουργών και μελών της Κυβέρνησης.
 
Αντλούμε διδάγματα από αυτή την περιπέτεια, είπε ο  Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, στο μνημόσυνο του Λοχία Σπύρου Τταντή, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στις Καμάρες Λάρνακας.
 
«Η τραγωδία μας διδάσκει να ενεργούμε συντονισμένα και προληπτικά, ακριβώς για να αποφεύγουμε τέτοιες περιπέτειες» είπε ο Υπουργός.
 
Τη θυσία του Λοχία Βασίλη Κρόκου, τον μαύρο Ιούλιο του 2011, εξήρε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος παρέστη στο μνημόσυνό του, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, στη Λάρνακα.
 
Τεράστιο είναι το βάρος που φέρουμε στις συνειδήσεις μας ως μέλη μιας κοινωνίας που ανέχτηκε και άφησε να ανδρωθούν καταστάσεις οι οποίες έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου, στο Κίτι.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του,  ο κ. Καρούσος, τόνισε πως σαν λαός έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Γι’ αυτό, είπε, "και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ, ούτε η μνήμη των 13 ηρώων να λησμονηθεί, ούτε και οι πράξεις και οι παραλείψεις, καθώς και η εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια των τότε διοικούντων να διαγραφούν».
 
Συνέχισε, λέγοντας, πως τιμή γι’ αυτούς θα είναι να μην επιτρέψουμε να γίνουν νέα Μαρί και να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει ο τόπος μας τέτοιες τραγωδίες.
 
Το μνημόσυνο του Λοχία Αδάμου Αδάμου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανείου, στο Αλεθρικό, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Κυριάκου Κόκκινου, ενώ ο  Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Στέλιος Χειμώνας παρέστη στο μνημόσυνο του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα, στα Λειβάδια.
 
Στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο, τελέστηκαν το πρωί τα μνημόσυνα του διοικητή του Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.
 
Την ίδια ώρα, στο Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, τελέστηκε το μνημόσυνο των δίδυμων ναυτών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου του ΔΗΣΥ και της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, ανέφερε πως «μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα δυο παλληκάρια, τον Μίλτο και τον Χρίστο, που έχασαν  τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο απόγειο της νιότης τους».
 Η θυσία τους, σημείωσε, μας καθιστά ως πολιτεία υπεύθυνους να κάνουμε ότι μπορούμε για να σιγουρευτούμε ότι ένα τέτοιο λάθος, μια τέτοια τραγωδία δεν θα μπορέσει ποτέ να επαναληφθεί στον τόπο μας.
 
«Σε προσωπικό επίπεδο και ως μητέρα ενός αγοριού που έχει κληθεί να υπηρετήσει τη χώρα, ξέρω πως τα λόγια που μπορώ να πω είναι λίγα και προσφέρω τα ειλικρινή που συλλυπητήρια στην μητέρα, τον πατέρα, την αδελφή των διδύμων και σε όλη τους την οικογένεια», συμπλήρωσε.
Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε πως  η οδύνη για τον άδικο χαμό του Μίλτου και του Χρίστου θα παραμείνει παντοτινά χαραγμένη στις ψυχές και τις συνειδήσεις μας και ότι «είναι και αυτή που μας οδηγεί ως πολιτεία στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας».
Ο θάνατος των 13 παλληκαριών μας, συνέχισε, μας ενώνει και μας καθιστά υπεύθυνους να προχωρήσουμε στις τομές που θα κάνουν την τραγωδία εκείνης της μέρας, τη βάση για μια νέα σύγχρονη, ευνομούμενη πολιτεία, μια πολιτεία που αναλαμβάνει την ευθύνη της έναντι των πολιτών της, που παρέχει ασφάλεια και δημιουργεί πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης και ευημερία για τον τόπο.
Το  μνημόσυνο του αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη και του ανθυπασπιστή Κλεάνθους, στον Ι.Ν Αγίας Νάπας, τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, και του Αρχηγού της Ε.Φ. αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.
 
Του μνημοσύνου ακολούθησαν, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από τον χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
Σε ανάρτηση του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρει ότι θα βρίσκονται πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας. Χρέος της πολιτείας , ποτέ ξανά».
 
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος που παρέστη στο μνημόσυνο των αδελφών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου υπέδειξε ότι, «ο χρόνος σταμάτησε στις 11 Ιουλίου του 2011, σε ακόμη ένα καλοκαίρι για την πατρίδα μας που το σημάδεψε άλλη μια τραγωδία. Οι πληγές μένουν ανοιχτές και ο πόνος είναι το ίδιος αβάσταχτος».

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα