Ψάχνουν το αντίδοτο για τα εισαγόμενα κρούσματα-Η πρόταση των ειδικών

Τρία εικοσιτετράωρα, πριν την έναρξη της δεύτερης και πιο σημαντικής φάσης της επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στα εισαγόμενα κρούσματα. Κι αυτό, όχι μόνο διότι είναι αυξημένα, αλλά επειδή από το Σάββατο δεν θα ζητείται τεστ κορωνοϊού από τους επιβάτες 18 χωρών.

Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, αναζητούν τρόπους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης, την ώρα που σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία που βρίσκεται στην κατηγορία Α, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, μεταξύ αρκετών άλλων, κατά τη νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επιδημιολογική ομάδα για το ξεκλείδωμα της δ΄φάσης. Μια σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Παρασκευή το πρωί.

Το βέβαιο είναι, πως δεν υπάρχει πρόθεση να αφεθεί τίποτα στην τύχη, αφού πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνα της Κύπρου, αφού ενδεχόμενη αλλαγή της θα έχει μεγάλες συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.

Η πρόταση των ειδικών
Τα αυξημένα κρούσματα από το εξωτερικό προβληματίζουν και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. Οι περισσότεροι προτείνουν, όπως η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, γίνεται στο 10% των επιβατών, πτήσεων από χώρες της κατηγορίας Α.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι είναι εισαγόμενα τα περιστατικά. Βέβαια θα πρέπει να πούμε πως είναι κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι μια χώρα, που δεν έχει μπει ακόμη στον κατάλογο των χωρών Α και Β. Όσον αφορά τις χώρες κατηγορίας Α, που δεν θα χρειάζονται τεστ, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι εδώ στην Κύπρο. Όσο πιο πολλά δειγματοληπτικά τεστ γίνονται, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι εφικτό να λαμβάνουν από όλους, όμως ίσως ένα 10% της κάθε πτήσης θα είναι ικανοποιητικό. Εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε πολλά περιστατικά εισαγόμενα θα έχουμε παλινδρόμηση. Ότι γίνεται δεν πρέπει να είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας», ανέφερε στον REPORTER η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρία Κολιού».
 
Τη θέση για δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 10% των επιβατών, στηρίζει πάντως και ο καθηγητής Μοριακής Ιολογιας, Λεόντιος Κωστρίκης. Σε δηλώσεις του στον Αντέννα, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τα κρούσματα από το εξωτερικό.

«Πρέπει να γίνονται και εγώ θα επιμένω σε αυτό, αυξημένες τυχαίες δειγματοληψίες στις χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α, της τάξεως του 10%. Αυτό θα μας δείξει εάν όντως αυτές οι χώρες, είναι κατηγορίας Α»
 
Από την πλευρά του το μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, σημείωσε μιλώντας στον REPORTER πως «λόγω του ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνοι που είναι θετικοί, όταν τους λέμε να μένουν σε αυτοπεριορισμό, πρέπει να το κάνουν και να μην βγαίνουν έξω».

Σ’ότι αφορά στην αύξηση κρουσμάτων από τη Γερμανια, ξεκαθάρισε πως «εάν συνεχίσει να έχει αύξηση και αλλάξουν τα δεδομένα της, ίσως μας αναγκάσει να την υποβιβάσουμε στη Β κατηγορία. Η λίστα των κρατών επικαιροποιείται εβδομαδιαίως και αξιολογείται ημερησίως».

Τεστ πιο κοντά στο αεροδρόμιο
Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην α’ φάση λειτουργίας των αεροδρομίων καθώς και ο τρόπος που θα λειτουργήσουν από το Σάββατο, συζητήθηκαν χθες κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον υπουργό Μεταφορών.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος τα Υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, το υφυπουργείο Τουρισμού, η Πολιτική Αεροπορία και η Αστυνομία, καθώς και η Hermes Airports.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι σε όσους επιβάτες γίνονται τεστ κορωνοϊού, να μην μεταφέρονται για οικονομία χρόνου στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά να εξευρεθεί χώρος πιο κοντά στο νέο. Επίσης, τη διαδικασία θα βοηθήσει η εισαγωγή της ταχείας ανάλυσης για τον κορωνοϊό, η οποία θα εφαρμοστεί στα αεροδρόμια τις επόμενες ημέρες.

Τα αποτελέσματα των γρήγορων τεστ θα είναι έτοιμα σε μιάμιση ώρα και έτσι δεν θα χρειάζεται να περιμένει κάποιος σε καραντίνα μία ημέρα, μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα. Οι επιβάτες θα περιμένουν στα αεροδρόμια, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδείξεις για την επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμια είναι πως θα δεκαπλασιαστεί εντός Ιουλίου, άρα θα είναι πολύ περισσότεροι όσοι θα φτάσουν στην Κύπρο, είτε για τουρισμό, είτε για άλλους λόγους.
 
Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να διακινηθούν από τα δύο αεροδρόμια 30-35 χιλιάδες επιβάτες. Οι προβλέψεις για τον Ιούλιο ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στις 300 χιλιάδες. Η επίσημη πρώτη, εν τω μεταξύ, του αεροδρομίου Πάφου θα είναι στις 21 Ιουνίου.

Ξεκλειδώνει και η δ’ φάση χαλαρώσεων
Το θέμα των αεροδρομίων, τα οδοφράγματα και οι πτήσεις που προγραμματίζουν τα κατεχόμενα με την Τουρκία, καθώς και το ξεκλείδωμα της δ΄ φάσης χαλάρωσης των μέτρων θα είναι τα κύρια ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του προέδρου με την επιδημιολογική ομάδα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία ειδικών για τους επισκέπτες από χώρες «κόκκινο πανί» στα κατεχόμενα

Όπως είναι γνωστό από τις 24 Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός των δέκα ατόμων για συναθροίσεις. Μέχρι τις 6 Ιουλίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 50 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 ατόμων σε εξωτερικό χώρο.

Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, εξάλλου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 75 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 ατόμων σε εξωτερικό. Τέλος, από την 1η Σεπτεμβρίου, αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό.

Με βάση τα νέα δεδομένα, θα ληφθούν αποφάσεις για μουσικοχορευτικούς χώρους, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες και κέντρα διασκέδασης, για τα οποία δεν ανακοινώθηκαν ημερομηνίες.

Ο προγραμματισμός είναι όπως θέατρα και σινεμά κλειστού τύπου, να ανοίξουν αρχές Αυγούστου ενώ ανοικτοί γάμοι, βαφτίσια, φεστιβάλ και συναυλίες την πρώτη Σεπτεμβρίου.


Επίσημες ανακοινώσεις για τη δ΄ φάση αναμένονται αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων