Ανακοινώνονται τα νέα σχέδια στήριξης-Σε αναμμένα κάρβουνα οι επιχειρήσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εργοδότες και εργοδοτούμενοι, που αναμένουν πως και πως τα νέα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης, προκειμένου να προβούν στους επόμενους σχεδιασμούς τους.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, να ανακοινωθούν από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τα νέα σχέδια που θα έχουν ως βάση τη στήριξη του τουρισμού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει στήριξη κι άλλων κλάδων που μετρούν μεγάλες απώλειες από την πανδημία ή λόγω των περιορισμών, οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται και αδυνατούν να μπουν σε πλήρεις ρυθμούς. 

Τα νέα σχέδια αναμένεται πως θα είναι δύο. Το ένα θα αφορά αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα και ειδικότερα στα ξενοδοχεία, με τη στήριξη να είναι αντίστοιχη των προηγούμενων σχεδίων. Θα διατηρηθεί, δηλαδή στο 60% η επιδότηση από την Κυβέρνηση, που θα δώσει παράλληλα κίνητρα στα ξενοδοχεία για να επαναλειτουργήσουν.

Το δεύτερο σχέδιο θα αφορά άλλους τομείς που έχουν επηρεαστεί, όπως εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, καφετέριες καθώς και άλλοι κλάδοι. Ωστόσο, μπαίνουν φραγμοί, κάτι που θα μειώσει το ποσοστό των δικαιούχων. Ο πρώτος αφορά στο ποσοστό της μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που δεν θα παραμείνει στο 25%, αλλά θα αυξηθεί σημαντικά. Κατά τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους ελέχθη πως αυτό το ποσοστό θα κυμαίνεται μεταξύ 35-45%. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βάλει φραγμούς και στους κλάδους που θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, αφού δεν έχει τη δυνατότητα για την ίδια μαζική στήριξη.
 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις διεμήνυσαν πάντως πως επιθυμούν διακαώς τη διατήρηση του κορμού των προηγούμενων σχεδίων και τη συνέχιση της στήριξης όλων των τομέων που επηρεάστηκαν. Μάλιστα, εκφράστηκαν φόβοι για επιπτώσεις, εάν μείνουν έξω κάποιοι κλάδοι, ενώ συμφώνησαν στην αύξηση του ποσοστού μείωσης των εργασιών.

Οι οικονομικές δυνατότητες της Κυβέρνησης, δεν είναι ανεξάντλητες. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, πως στενεύουν τα περιθώρια επιδότησης όλων τομέων της οικονομίας και πως αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων στα νέα σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στοχευμένα και με λιγότερους δικαιούχους τα νέα πακέτα στήριξης-Παράταση αγωνίας

Επιστρέφουν στις εργασίες τους
Σήμερα επιστρέφουν, εν τω μεταξύ στις εργασίες τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και γονείς, που λάμβαναν ειδικό επίδομα για να προσέχουν τα παιδιά τους. Τα δύο σχέδια που αφορούσαν τις δύο τελευταίες ομάδες καταργήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Για την κατάργηση του σχεδίου στήριξης εργαζομένων που υποχρεούνται να μείνουν σπίτι για τη φύλαξη των παιδιών τους υπήρξαν αντιδράσεις. «Από τη στιγμή που τα δημοτικά σχολεία καθώς και τα γυμνάσια παραμένουν σε καθεστώς μερικής μόνο λειτουργίας, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε νηπιαγωγεία και παιδικές λέσχες δεν επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία τους, η απόφαση αυτή είναι άκαιρη και βεβιασμένη», αναφέρει η ΠΕΟ σημειώνοντας πως  η απόφαση αιφνιδιάζει τους γονείς και δημιουργεί για πολλούς εργαζόμενους σοβαρά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως για όσους μήνες είναι σε σχέδιο στήριξης μια επιχείρηση, για άλλους τόσους συν ένα, δεν θα μπορεί να προβεί σε απολύσεις προσωπικού.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα καθήκοντα τους από Δευτέρα

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ