Τετάρτη 21 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στοχευμένα και με λιγότερους δικαιούχους τα νέα πακέτα στήριξης-Παράταση αγωνίας

  13/06/2020 07:50
Στοχευμένα και με λιγότερους δικαιούχους τα νέα πακέτα στήριξης-Παράταση αγωνίας

Στοχευμένα και με λιγότερους δικαιούχους τα νέα πακέτα στήριξης-Παράταση αγωνίας

  13/06/2020 07:50
Με έντονο παρασκήνιο, μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις, συνεχίζεται η προσπάθεια της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, να καταλήξει στο νέο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. 
 
Μετά την εκπνοή της τρίτης φάσης των προηγούμενων σχεδίων χθες Παρασκευή, ο χρόνος πιέζει την Κυβέρνηση να ανακοινώσει τα πακέτα στήριξης, ώστε να ξέρουν, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις τι μέλει γενέσθαι.
 
Η υπουργός, κρατά τα χαρτιά της κλειστά, ενώ χθες ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαβουλεύσεων και τον σχεδιασμό, ο οποίος πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
Τα νέα πακέτα στήριξης, όπως έχει ήδη τονισθεί, θα είναι αρκετά διαφοροποιημένα από τα προηγούμενα, αφού θα είναι εξαιρετικά στοχευμένα στους τομείς της οικονομίας που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν εξ αιτίας της πανδημίας.
 
Εξάλλου, δύο εκ των σχεδίων που έτρεχαν μέχρι χθες και που αφορούσαν, την οικονομική στήριξη πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν εργάζονταν καθώς και το πακέτο για γονείς, ολοκληρώθηκαν και οι επηρεαζόμενοι από τη Δευτέρα θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
 
Σε ότι αφορά τα νέα πακέτα στήριξης, είναι δεδομένο πως το ένα θα αφορά αποκλειστικά τον τουριστικό τομέα και ειδικότερα τα ξενοδοχεία, με τη στήριξη να διατηρείται στο 60%, όπως ήταν μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δίνει στις επιχειρήσεις μια σειρά από κίνητρα, ώστε να επαναλειτουργήσουν.
 
Τα οικονομικά δεδομένα, για τα όποια έχει ήδη προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στενεύουν τα περιθώρια επιδότησης των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, ενώ αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά και τον αριθμό των δικαιούχων. Για αυτό το λόγο το πακέτο στήριξης που θα αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, πλην του τουρισμού, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα στοχευμένο σε τομείς που συνεχίζουν να επηρεάζονται με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των κυβερνώντων, βρίσκονται μια σειρά από δείκτες, μετά την επανεκκίνηση. Στη βάση αυτών τον δεδομένων και αναλύσεων, αναμένεται να γίνει και η στήριξη. Συνεπώς, τομείς της οικονομίας που δεν κατάφεραν να κάνουν ένα δυνατό restart, θα βρίσκονται και στα νέα σχέδια στήριξης, ενώ τομείς, όπως για παράδειγμα το λιανικό εμπόριο και ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα βρίσκονται.
 
Σημειώνεται πως, αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επίσημες ανακοινώσεις το αργότερο σήμερα Σάββατο, δεν αποκλείεται τελικά, οι ανακοινώσεις να γίνουν στις Αρχές τις επόμενης εβδομάδας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας