Στοχευμένα και με λιγότερους δικαιούχους τα νέα πακέτα στήριξης-Παράταση αγωνίας

Με έντονο παρασκήνιο, μαραθώνιες διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις, συνεχίζεται η προσπάθεια της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, να καταλήξει στο νέο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. 
 
Μετά την εκπνοή της τρίτης φάσης των προηγούμενων σχεδίων χθες Παρασκευή, ο χρόνος πιέζει την Κυβέρνηση να ανακοινώσει τα πακέτα στήριξης, ώστε να ξέρουν, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις τι μέλει γενέσθαι.
 
Η υπουργός, κρατά τα χαρτιά της κλειστά, ενώ χθες ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαβουλεύσεων και τον σχεδιασμό, ο οποίος πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
Τα νέα πακέτα στήριξης, όπως έχει ήδη τονισθεί, θα είναι αρκετά διαφοροποιημένα από τα προηγούμενα, αφού θα είναι εξαιρετικά στοχευμένα στους τομείς της οικονομίας που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν εξ αιτίας της πανδημίας.
 
Εξάλλου, δύο εκ των σχεδίων που έτρεχαν μέχρι χθες και που αφορούσαν, την οικονομική στήριξη πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν εργάζονταν καθώς και το πακέτο για γονείς, ολοκληρώθηκαν και οι επηρεαζόμενοι από τη Δευτέρα θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
 
Σε ότι αφορά τα νέα πακέτα στήριξης, είναι δεδομένο πως το ένα θα αφορά αποκλειστικά τον τουριστικό τομέα και ειδικότερα τα ξενοδοχεία, με τη στήριξη να διατηρείται στο 60%, όπως ήταν μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δίνει στις επιχειρήσεις μια σειρά από κίνητρα, ώστε να επαναλειτουργήσουν.
 
Τα οικονομικά δεδομένα, για τα όποια έχει ήδη προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στενεύουν τα περιθώρια επιδότησης των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, ενώ αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά και τον αριθμό των δικαιούχων. Για αυτό το λόγο το πακέτο στήριξης που θα αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, πλην του τουρισμού, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα στοχευμένο σε τομείς που συνεχίζουν να επηρεάζονται με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των κυβερνώντων, βρίσκονται μια σειρά από δείκτες, μετά την επανεκκίνηση. Στη βάση αυτών τον δεδομένων και αναλύσεων, αναμένεται να γίνει και η στήριξη. Συνεπώς, τομείς της οικονομίας που δεν κατάφεραν να κάνουν ένα δυνατό restart, θα βρίσκονται και στα νέα σχέδια στήριξης, ενώ τομείς, όπως για παράδειγμα το λιανικό εμπόριο και ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα βρίσκονται.
 
Σημειώνεται πως, αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επίσημες ανακοινώσεις το αργότερο σήμερα Σάββατο, δεν αποκλείεται τελικά, οι ανακοινώσεις να γίνουν στις Αρχές τις επόμενης εβδομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα καθήκοντα τους από Δευτέρα
 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις