Υπό μελέτη οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και γυμναστηρίων

Ιδιαίτερη προετοιμασία χρειάζεται αναφορικά με το άνοιγμα τόσο των νηπιαγωγείων όσο και των γυμναστηρίων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αφορούν την κάθε περίπτωση. Οι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στη δημιουργία πρωτοκόλλων ασφαλείας, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις. Όπως δήλωσε χθες στην ενημέρωση ο Λεόντιος Κωστρίκης, γίνονται ήδη διαβουλεύσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις.
 
Χθες, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ζήτησε έκθεση από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, κατόπιν αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους φορείς να αξιολογηθούν οι φάσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων για χώρους όπως είναι τα νηπιαγωγεία, τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια και αποφασίστηκε ότι όλες οι δραστηριότητες παραμένουν στις ίδιες φάσεις, όπως είχαν αρχικά καθοριστεί και δεν υπάρχει εισήγηση για διαφοροποίηση των ειλημμένων αποφάσεων.
 
Θα πρέπει να αποφασιστεί
Μιλώντας στον REPORTER το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια ημερομηνία προσανατολίζεται να επιτρέψει το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και, αναλόγως των δεδομένων που επικρατούν, οι σύμβουλοι της Κυβέρνησης θα συμβάλουν στη δημιουργία των σχετικών κανονισμών και πρωτοκόλλων.
 
Ερωτηθείς για το γεγονός πως τα πολύ μικρά παιδάκια δυσκολεύονται να τηρήσουν το social distancing και τους κανόνες υγιεινής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανέφερε ότι είναι γεγονός πως σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά βάζουν τα χέρια ή τα παιγνίδια τους στο στόμα, αγγίζουν επιφάνειες, αγγίζουν το ένα το άλλο ενόσω παίζουν κτλ. Εάν, ωστόσο, στην κοινότητα δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή τους και τα παιδάκια θα είναι υγιέστατα.
 
Αναλόγως, συνεπώς, της επιδημιολογικής εικόνας, θα μπορούν να γίνουν συστάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Για παράδειγμα αν μπορούν να επιστρέψουν όλα, αν θα πρέπει να πηγαίνουν εναλλάξ όπως τα μεγαλύτερα παιδιά, εάν θα πρέπει να γίνουν διαφορετικές ρυθμίσεις αναλόγως του μεγέθους του νηπιαγωγείου κτλ. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξουν οδηγίες σχετικά με την συχνή αποστείρωση των χώρων και των επιφανειών, πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά τουαλέτα και άλλα ζητήματα. Η ομάδα που συμβουλεύει την Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταλήξει σε αυτές τις προϋποθέσεις, εάν τους δοθεί η ακριβής ημερομηνία από τους αρμόδιους.
 
Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία. «Όσον αφορά την προδημοτική και τα νηπιαγωγεία, μέχρι στιγμής οι αποφάσεις είναι ότι δεν επαναλειτουργούν. Το Υπουργείο Παιδείας ήταν έτοιμο από την πρώτη στιγμή για τη λειτουργία όλων των σχολείων. Εφόσον αναθεωρηθούν οι αποφάσεις θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και της προδημοτικής εκπαίδευσης», είπε.
 
Ετοιμάζονται τα γυμναστήρια
Περίπλοκο είναι και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων, λόγω της ιδιαιτερότητας των δραστηριοτήτων τους, αφού κατά τη διάρκεια της άθλησης γίνεται διασπορά μικροσταγονιδίων, ενώ οι παρευρισκόμενοι συχνά αγγίζουν πολλές επιφάνειες διαδοχικά, όπως τα όργανα εκγύμνασης και άλλο εξοπλισμό που υπάρχει στα γυμναστήρια. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν τα γυμναστήρια όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τα ανάλογα πρωτόκολλα για ασφαλή άσκηση.
 
Σύμφωνα με τον Δρα Καραγιάννη, θα πρέπει οι ίδιοι οι γυμναστές να κάνουν αξιολόγηση του κινδύνου, με βάση και τις διαφορές που υπάρχουν από χώρο σε χώρο. Δηλαδή τι κλιματισμός προσφέρεται, εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει αρκετός φρέσκος αέρας σε όλους τους χώρους και πώς μπορεί να γίνεται αντισηψία στον εξοπλισμό μετά από κάθε χρήση. Με γνώμονα αυτές τις παραμέτρους μπορούν να καταρτιστούν οι προϋποθέσεις για ασφαλές άνοιγμα. Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες να κάνουν κάποια προεργασία, να δουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και να εφαρμοστούν εκείνα που χρειάζονται. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχουν επιθεωρήσεις από τους επιθεωρητές.
 
Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων έχουν ήδη προωθήσει τις σχετικές εισηγήσεις και αναμένουν να κληθούν σε τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς, ώστε να καταλήξουν εγκαίρως. Οι ίδιοι προτιμούν τα γυμναστήρια να ανοίξουν από την αρχή του μήνα, για πρακτικούς λόγους. «Θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα με βάση την εικόνα που έχουμε σήμερα να ανοίξουμε μια εβδομάδα πιο γρήγορα», δήλωσε στον REPORTER ο πρόεδρος των ιδιοκτητών γυμναστηρίων Μιχάλης Σιεκκερής.
 
Ερωτηθείς για τα διάφορα ζητήματα που τίθενται, όπως αυτό του εξαερισμού, ο κ. Σιεκκερής εξήγησε ότι οποιοδήποτε γυμναστήριο έχει άδεια, για να την λάβει πληροί κάποιες αυστηρές προδιαγραφές, στις οποίες εμπίπτουν και πολύ καλά συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού, τα οποία υπάρχουν για να διασφαλίζουν ορθές και υγιείς συνθήκες άθλησης.
 
Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι αδειοδοτημένα περίπου 200 γυμναστήρια από τον ΚΟΑ και υπάρχουν και αρκετά άλλα στη διαδικασία έκδοσης της άδειας, τα οποία πληρούν τις εν λόγω προδιαγραφές και υπέβαλαν στον ΚΟΑ τα σχετικά πιστοποιητικά, αναμένοντας έγκριση. Όπως εξήγησε, δεν είναι όλα τα μη αδειοδοτημένα γυμναστήρια εκτός προδιαγραφών, επειδή μπορεί η διαδικασία να καθυστερεί για άλλους λόγους, αλλά υπάρχουν και μη αδειοδοτημένα γυμναστήρια που ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα.
 
Τήρηση μέτρων
Απ’ εκεί και πέρα, οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων έχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει κάποιος όταν μπαίνει στο γυμναστήριο θα είναι να βάζει αντισηπτικό. Ακολούθως θα πρέπει να χειρίζεται ατομικά τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσει, δηλαδή να καθαρίζει τις επιφάνειες που άγγιξε, υπό την εποπτεία του προσωπικού, πέραν του καθαρισμού που θα γίνεται καθημερινά.
 
«Ο πιο δύσκολος χώρος είναι αυτός των μηχανημάτων. Όμως επειδή θα είναι μειωμένος ο αριθμός των ατόμων, θα μπορεί να γίνεται καλύτερος έλεγχος», εξήγησε ο κ. Σιεκκερής. Παρομοίως, στις αίθουσες που γίνονται τάξεις, και πάλι θα τηρούνται αποστάσεις, ώστε να περιορίζουν τον κίνδυνο εκτόξευσης σταγονιδίων, ενώ ο εξοπλισμός θα είναι ατομικός. Δηλαδή σε μία τάξη που χρησιμοποιούνται π.χ. μπάρες, ο καθένας θα κρατά τη δική του, η οποία θα απολυμαίνεται μέχρι την χρήση από την επόμενη τάξη, που στις πλείστες περιπτώσεις θα είναι την επόμενη ημέρα, αφού οι δυνατότητες των γυμναστηρίων είναι για πολύ περισσότερα άτομα και συνεπώς υπάρχει επαρκής εξοπλισμός. Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται και θα γίνεται καθαρισμός πριν μπει η επόμενη τάξη.
 
Ο Μιχάλης Σιεκκερής δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις για όλα τα ζητήματα για άμεσο άνοιγμα των γυμναστηρίων. Πρόθυμος να βοηθήσει είναι και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ήδη οι γυμναστές απευθύνθηκαν με επιστολή στον ΚΟΑ και στο Υπουργείο Υγείας, με εισηγήσεις για το πρωτόκολλο ασφάλειας.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα